Μία μέρα μετά την επικαιροποιημένη έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους και προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί σημαντική ελάφρυνση, έκθεση της Κομισιόν που ήρθε στο φως προτείνει να ληφθούν ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωσή του. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την έκθεση, θα φτάσει το 187% του ΑΕΠ το 2020 και το 176% του ΑΕΠ το 2022.
Αυτό που προτείνει η Κομισιόν είναι αναδιαμόρφωση χρέους χωρίς κούρεμα.
Σε ό,τι αφορά το δάνειο-γέφυρα για τις άμεσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να δοθούν σε μία δόση 7 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM). Στην πρόταση που παρουσιάστηκε από το Reuters η μέγιστη ωρίμανση του δανείου θα είναι τρεις μήνες και η αποπληρωμή του θα γίνει με χρήματα που η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Διάσωσης της Ευρωζώνης και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα του δανείου-γέφυρα θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά ομολόγων που λήγουν τη Δευτέρα και έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, αλλά και για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ.
Πάντως, η πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο-γέφυρα δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβει το πράσινο φως από τη Μ. Βρετανία και την Τσεχία. Αντίθετα με τον ESM, πρόκειται για ένα ταμείο στο οποίο συμμετέχουν και οι 28 χώρες-μέλη και ως εκ τούτου θα χρειαστούν οι ψήφοι και των κοινοβουλίων που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή οι θετικές ψήφοι των 16 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστά πάντως σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο-γέφυρα μόνο εάν το ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθετήσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που βρίσκεται στο Πολυνομοσχέδιο.