Δύο ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μηχανογραφικών από τους μαθητές που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, οι κλειστές τράπεζες –εκτός από τις πολύ χαμηλές επιδόσεις και την αυστηροποίηση των όρων στις μετεγγραφές– φαίνεται να αλλάζουν το χάρτη των βάσεων.
Στις δημοφιλείς σχολές αναμένεται να υπάρξει μεγάλη πτώση, κάποιες σχολές τις περιφέρειας αν και με εξαιρετικά χαμηλή βάση θα έχουν κενές θέσεις, ενώ άνοδο θα σημειώσουν οι βάσεις των σχολών που κινούνται στα 11.000-13.000 μόρια. Μέχρι την τελευταία στιγμή, μαθητές και οικογένειες βλέποντας την οικονομική αστάθεια περιορίζουν τις επιλογές σπουδών.
«Πάρα πολλοί υποψήφιοι αλλάζουν το μηχανογραφικό τους διότι οι οικογένειες νιώθουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά σε σπουδές σε άλλη πόλη, και πιέζουν τα παιδιά να δηλώσουν σχολές μόνο στην πόλη τους κάνοντας σημαντικές υποχωρήσεις στο αντικείμενο σπουδών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο: το 2011 είχαν εισαχθεί 54 υποψήφιοι σε περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου της Ξάνθης· δεν πήγαν ποτέ να εγγραφούν επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα.
Μέχρι στιγμής η έκταση του φαινομένου δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το πού θα κινηθούν οι βάσεις στις λεγόμενες «μικρομεσαίες» σχολές όπου εισάγεται και ο μεγάλος όγκος των υποψηφίων. Γενικά, η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές του Πρώτου Πεδίου, ενώ μικρότερη θα είναι στα υπόλοιπα πεδία. Από την άλλη πλευρά, στις χαμηλόβαθμες σχολές (11.000-13.000 μόρια) της Τεχνολογικής και της Θετικής Κατεύθυνσης δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή άνοδος.
Πάντως, η δραστική μείωση των μετεγγραφών αναμένεται να οδηγήσει σε ιλιγγιώδη πτώση τις βάσεις περιφερειακών σχολών τις οποίες πέρυσι οι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν ως «πάτημα» για να επιτύχουν τη μετεγγραφή τους σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης όπου οι βάσεις ανέβηκαν πέρυσι κατά 1.960 μόρια επειδή δηλώθηκε από πολλούς υποψήφιους που πληρούσαν τα κοινωνικά κριτήρια.
Αντίθετα, στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων ο παράγοντας που θα επηρεάσει τις βάσεις είναι σταθμισμένος και ένας: οι επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις.
Η αυξημένη δυσκολία των θεμάτων είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει και μεγάλη πτώση των βάσεων στις ιατρικές, τις νομικές και τις πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, η Ιατρική της Αθήνας θα κινηθεί ανάμεσα στα 19.000 και τα 19.050 μόρια, η Νομική της Αθήνας θα κινηθεί περί τα 18.500, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ.
Στα 18.070 μόρια αναμένεται να κινηθεί η Ιατρική Αλεξανδρούπολης καταγράφοντας πτώση 600 μορίων. Στη Νομική Κομοτηνής αναμένεται πτώση 700 μορίων (17.550 μόρια), ενώ 400-500 μόρια θα είναι η πτώση στις πολυτεχνικές σχολές.