Για έναν έντιμο συμβιβασμό ανάμεσα στη λαϊκή ετυμηγορία και στην αρχή της συνέχειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος όμως δεν ήταν καλοδεχούμενος από όλους, έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής που εξετάζουν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Αν και παραδέχθηκε ότι στη συμφωνία υπάρχουν υφεσιακά μέτρα και μεταρρυθμίσεις σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι υπάρχουν και αρκετές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της αναδιανομής, όπως είναι ο φόρος αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει μια ισχυρή υπόσχεση για το χρέος το 2022, κάτι που δεν ίσχυε πριν από λίγους μήνες. «Μετά την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος», είπε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας μια συνολική εκτίμηση της συμφωνίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την χαρακτήρισε δύσκολη λέγοντας πως μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη.
«Υπάρχουν και υφεσιακά μέτρα που υπό όρους, εάν λυθεί το πρόβλημα του χρέους και υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα, αν ο κόσμος το δει από την αισιόδοξη πλευρά ότι έφυγε το Grexit για πάντα, μπορεί να δώσει ανάπτυξη», δήλωσε.
Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «αυτήν τη συμφωνία θα την δούμε μετά τη διαπραγμάτευση σε 3-4 εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε το τελικό κείμενο. Τότε, με νηφαλιότητα, θα μπορούμε να την κρίνουμε και προπάντων με γνώμονα τη μεσαία τάξη που έχει υποφέρει πολύ».