Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα έως τη Δευτέρα, οπότε και η Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times, πρέπει να έχει βρει 7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,5 δισ. θα καταβληθούν στην ΕΚΤ για την αποπληρωμή ομολόγων, οι υπουργοί Οικονομικών χωρών εντός και εκτός Ευρωζώνης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.
Επί τάπητος στο Ecofin είναι η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας, το λεγόμενο δάνειο-γέφυρα, καθώς εάν δεν πληρωθεί η ΕΚΤ τότε ενδέχεται να αποσύρει τον ELA από τις ελληνικές τράπεζες.
«Συνεχίζουμε τη δουλειά και κοιτάμε όλα τα εργαλεία» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Πρόσθεσε δε πως εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο νομικά κωλύματα όσο και πολιτικές ενστάσεις. Μία από αυτές τις ενστάσεις έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δηλώνει ότι δεν προτίθεται –μέσω του ΕFSM στον οποίο μετέχουν οι «28»– να δώσει χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας.
Δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρει ότι το νέο σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα είναι η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση να περιλαμβάνει την έκδοση υποσχετικών (IOUs). Σύμφωνα με την εφημερίδα, όμως, πρόκειται για μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι είναι το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος.
Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, από τη μεριά του, δηλώνει πως εξετάζονται έξι λύσεις για το δάνειο-γέφυρα «ωστόσο δεν υπάρχει διάθεση σε πολλά κράτη-μέλη να δοθούν νέα χρήματα χωρίς μάλιστα αιρεσιμότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times γράφει ότι στις έξι αυτές προτάσεις, που εξετάστηκαν και από το EuroWorking Group, εκτός από τη χρήση του ΕFSM περιλαμβάνονται διμερή δάνεια από άλλες χώρες της Ευρωζώνης ή τιτλοποίηση των ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων ή μεταφορά «ρυθμιστικών» κεφαλαίων από εθνικά ταμεία των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.