Με συνολική πρόταση που στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες συνοδεύει άρθρο του στη Le Monde ο Ζακ Ντελόρ, που για πολλούς ενσαρκώνει το ίδιο το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.
Το βασικό μήνυμά του είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί στη μοίρα της· το ελληνικό δράμα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο ως δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά να προσεγγιστεί και γεωπολιτικά.
Οι προτάσεις του Ντελόρ είναι 1) να εξασφαλιστεί εύλογη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα βραχυπρόθεσμα, 2) να κινητοποιηθούν οι θεσμοί της ΕΕ για να επιτευχθεί ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη που θα ελαφρύνει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ, και 3) να τεθεί δίχως καθυστέρηση προς εξέταση το βάρος του ελληνικού χρέους αλλά και των άλλων «χωρών σε πρόγραμμα», μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, από τη στιγμή που θα υπάρξουν δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνει ωστόσο ο Ζακ Ντελόρ ότι η Ελλάδα θα πρέπει εκφράσει σαφή πρόθεση να σπάσει τους δεσμούς με τις πρακτικές των τελευταίων 40 χρόνων και να αντισταθεί στον πειρασμό να αποδίδει τα προβλήματά της σε εξωτερικούς παράγοντες. Επίσης, να μη θεωρεί ότι η δημοκρατική νομιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης δύναται να επιβληθεί σε εκείνες των Ευρωπαίων ομολόγων της.
Η επωδός στο άρθρο του Ντελόρ είναι δανεισμένη από τα ομηρικά έπη.
«Ο Οδυσσέας βρήκε το θάρρος και την ενέργεια να αντέξει δέκα χρόνια δεινά, μετά τον πόλεμο της Τροίας, γιατί είχε την ελπίδα ότι θα ξαναβρεί την Ιθάκη και την Πηνελόπη.»
Μαζί με τον Ζακ Ντελόρ το κείμενο υπογράφει ο Πασκάλ Λαμί (επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ) και ο Αντόνιο Βιτορίνο (πρόεδρος του Ινστιτούτου).
- Ο τίτλος του άρθρου είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Monde στη διαδικτυακή της έκδοση.