Χωρίς περιστροφές και με ειλικρίνεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το δημοψήφισμα επιλέχθηκε ως λύση για να μην πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε από τη Βουλή και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι προκρίθηκε η επιλογή του δημοψηφίσματος έναντι εκείνης των εκλογών.
«Το πρόγραμμα δεν θα ψηφιζόταν στη Βουλή και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι’ αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «διαφορετικά θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές».
Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι το «πακέτο» με τους δανειστές δεν «έβγαινε» ούτε δημιουργούσε «το σοκ αισιοδοξίας στην οικονομία» αφού δεν έδινε άμεση λύση στο χρέος και παρέπεμπε για την επίλυσή του τον Οκτώβριο και εφόσον είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, παρά τη μικρή διαφορά με τους δανειστές, των 60 εκατομμυρίων, δεν υπήρξε συμφωνία. Αν δεν αποφασιζόταν το δημοψήφισμα, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, «θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές» αλλά η διάρκεια των τριών εβδομάδων της προεκλογικής περιόδου εκρίθη ότι δεν συμβάλλει στην οικονομία.
Στη συνέχεια ο Ευ. Τσακαλώτος, συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας, εξέφρασε τη άποψη ότι «ήταν καλύτερο να πηγαίναμε σε δημοψήφισμα έναν μήνα πριν, όταν απάντησαν οι θεσμοί με ένα πεντασέλιδο στην κυβέρνηση».
Όσον αφορά την αποτυχία σύναψης συμφωνίας με τους δανειστές, ο υπουργός είπε ότι «ρισκάρουμε τη ρήξη με την Ευρώπη για να την αλλάξουμε». Ζήτησε επίσης «να σταματήσει η φιλολογία με το Grexit». Εκτίμησε ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια κάποιοι λαοί, όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, θα επιλέξουν μόνοι τους να φύγουν από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ευρωζώνη ως τον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας.
Ερωτηθείς εάν θα «κουρευτούν» οι καταθέσεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε «όχι».
Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ανέφερε ότι αν ο ελληνικός λαός πει «ναι» στις προτάσεις των θεσμών, τότε αυτό θα σημαίνει πως οι θέσεις της κυβέρνησης θα έχουν απορριφθεί, ωστόσο δεν θέλησε να κάνει εικασίες επί των πολιτικών επιπτώσεων.