Διπλωματικό σεισμό προκάλεσαν για μια ακόμη φορά τα διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η οργάνωση Wikileaks, σύμφωνα με τα οποία η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθούσε τα τηλέφωνα υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματούχων όταν μιλούσαν για την κρίση στην Ευρωζώνη και τις αποφάσεις που αφορούσαν την Ελλάδα. Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου, με τον επικεφαλής της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ να καλεί τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Έμερσον «για συνομιλία».
Η NSA –αποκαλύπτουν τα Wikileaks– είχε… στήσει αυτί στις τηλεφωνικές συνομιλίες της Άνγκελας Μέρκελ, αλλά και στα τηλεφωνήματα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε απόρρητο έγγραφο που αφορά συνομιλία που έγινε τον Οκτώβριο του 2011 αναφέρεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο ούτε έπειτα από μια νέα διαγραφή.
Επίσης, η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ένα επιπλέον «κούρεμα» ή μια «ένωση εμβασμάτων» μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν η καλύτερη λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Στην περίληψη των εγγράφων, όπως δημοσιεύεται από την Süddeutsche Zeitung, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε τη λύση του κουρέματος, παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον «χαλιναγωγήσει».
Στα ίδια έγγραφα, τα οποία μάλιστα αφορούν υποκλοπές των βρετανικών υπηρεσιών (GCHQ) οι οποίες διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ, γίνεται ακόμη αναφορά σε έκθεση που είχε ετοιμάσει ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Καγκελαρίας Νίκολαους Μάιερ-Λάντρουτ, από την οποία προκύπτει ότι η Γερμανία δεν ήταν σύμφωνη με την χορήγηση τραπεζικής άδειας στον EFSF, ενώ θα συναινούσε σε ένα ειδικό ταμείο του ΔΝΤ στο οποίο θα συνέβαλλαν οι χώρες BRICS προκειμένου να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προσπάθεια διάσωσης.
Ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αναφέρει σχετικά ότι η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να μην είχαν προχωρήσει με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις BRICS εάν η Βρετανία δεν είχε συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες και εάν δεν τις είχε δώσει στις ΗΠΑ – οι οποίες θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις.