Οι εθνικοί αγώνες των Ελλήνων στη Μακεδονία ενέπνευσαν περισσότερους από 200 μαθητές της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό ιστορικής έρευνας και παραγωγής λογοτεχνικού κειμένου που διοργάνωσε το σωματείο «Οι φίλοι του μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα».
Χθες, τα καλύτερα κείμενα βραβεύτηκαν σε ειδική τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη από την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Νικητές ήταν μαθητές από έξι σε σύνολο είκοσι σχολείων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
Τα βραβεία πήγαν: στο 1ο Γυμνάσιο Λευκοπηγής Κοζάνης, το 1ο Γυμνάσιο Κοζάνης, το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, το 1ο Γυμνάσιο Νέας Ευκαρπίας, και το 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.
Στο χαιρετισμό της η υφυπουργός είπε ότι η ελληνική ιστορία μάς έχει διδάξει ότι «στο πέρασμα του χρόνου ανταμείβονται οι αγώνες και η προσπάθεια. Τα βραβεία που κερδίσατε, ελπίζω να είναι μια ικανή ηθική ανταμοιβή που θα σας δώσει θάρρος για να συνεχίσετε να είστε δημιουργικοί σε ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε στη ζωή σας».