pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ (φωτο)

17/06/2015 - 12:23μμ
Τουρκία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πλήρης ημερών απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της γειτονικής χώρας που κυριάρχησε για πάνω από μισό αιώνα στα πολιτικά πράγματα.

Ο γνωστός για τη ρητορική δεινότητά του πολιτικός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών, στο νοσοκομείο Γκιουβέν της Άγκυρας όπου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, νοσηλευόταν με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ποιος ήταν ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ
O Sami Süleyman Gündoğdu Demirel, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο χωριό Ισλάμκιοϊ της Σπάρτης της Πισιδίας, το 1924. Ήταν πολιτικός μηχανικός και υπήρξε ο πιο νέος (31 ετών) Γενικός Διευθυντής στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ σε ηλικία 40 ετών ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από το 1965 μέχρι το 1993 διετέλεσε πρωθυπουργός σε επτά διαφορετικές κυβερνήσεις, με συνολικό διάστημα 10 χρόνια και 5 μήνες, ο μακροβιότερος μετά τους Ισμέτ Ινονού και Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι ο πρωθυπουργός που σχημάτισε τις περισσότερες κυβερνήσεις μετά το 1946, οπότε η Τουρκία επέτρεψε τη λειτουργία περισσοτέρων του ενός κομμάτων.

Το 1962 ασχολήθηκε με την πολιτική και το Κόμμα Δικαιοσύνης (AP), από όπου αποχώρησε το 1963, μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν την απελευθέρωση του Τζελάλ Μπαγιάρ.


Ο Ντεμιρέλ με τον Κώστα Σημίτη, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Ισμαήλ Τζεμ το 1997 (Φωτ.: ΕΡΑ / Tarik Tinazay)

Τον Ιούνιο του 1965, μετά το θάνατο του προέδρου Γκιουμούσπαλα, επέστρεψε στο κόμμα για να εκλεγεί πρόεδρος στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν. Μετά την πτώση της κυβέρνησης Ινονού, τον Φεβρουάριο του 1965, συμμετείχε στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Επικρατείας.

Γίνεται πρωθυπουργός
Στις εκλογές του 1965 το κόμμα του έλαβε το 52,8 % των ψήφων και ο Ντεμιρέλ έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Την πενταετία που κυβέρνησε την Τουρκία, έβαλε τα θεμέλια της ανάπτυξης και της εκβιομηχάνισής της.

Κυριότερα έργα που έγιναν επί της διακυβέρνησής του είναι η Γέφυρα του Βοσπόρου, η χαλυβουργία της Ηράκλειας του Πόντου, το φράγμα Κεμπάν και μια σειρά φραγμάτων που εξασφάλιζαν ενέργεια και άρδευση σε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Το 1971 ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανατράπηκε μετά το τελεσίγραφο του στρατού, της 12ης Μαρτίου, αφού είχε προηγηθεί ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ.


Εδώ στην πενταμελή επιτροπή για τη βία στη Δυτική Όχθη το 2000, μεταξύ άλλων με τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Χαβιέ Σολάνα (Φωτ.: ΕΡΑ / Tarik Tinazay)

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αρνήθηκε να απαγορεύσει την καλλιέργεια του οπίου, που απαίτησε η κυβέρνηση Νίξον, ενώ είχε ήδη εκδηλώσει προθέσεις για προσέγγιση με τη Ρωσία – Σοβιετική Ένωση.

Η επιστροφή του στην εξουσία
Το 1975 ο Ντεμιρέλ επέστρεψε στην εξουσία, ως πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους ισλαμιστές και τους εθνικιστές.Στις εκλογές του 1977, παρότι βγήκε πρώτο σε ψήφους το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όταν ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν κατόρθωσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Ντεμιρέλ σχημάτισε και πάλι κυβέρνηση συνεργασίας με τους ισλαμιστές και τους εθνικιστές.

Η κυβέρνηση αυτή έχασε τη δεδηλωμένη, με την αποχώρηση δεκατριών βουλευτών, τον Δεκέμβριο του 1977.


Ο Ντεμιρέλ με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ (Φωτ.: ΕΡΑ / Tarik Tinazay)

Το 1979, και ενώ η Τουρκία σπαρασσόταν από τις συγκρούσεις των παρακρατικών και παραστρατιωτικών ομάδων με ομάδες αριστερών, ο Ντεμιρέλ σχημάτισε για έκτη φορά κυβέρνηση με τους ισλαμιστές και τους εθνικιστές, ο βίος της οποίας διακόπηκε από τη χούντα του Εβρέν, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980.

Μετά τη λήξη της απαγόρευσής της ενασχόλησής του με την πολιτική από το καθεστώς Εβρέν, ο Ντεμιρέλ επέστρεψε στην πολιτική σκηνή ως πρόεδρος του Κόμματος του Ορθού Δρόμου (DYP). και στις εκλογές του 1987 εξελέγη βουλευτής Σπάρτης, ασκώντας σκληρή αντιπολίτευση στον Τουργκούτ Οζάλ.

Στις εκλογές του 1991 το κόμμα του πήρε την πρώτη θέση και έτσι ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έγινε για 7η φορά πρωθυπουργός της Τουρκίας, με πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Τουργκούτ Οζάλ.

Ο Ντεμιρέλ στην προεδρία της Τουρκίας
Μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Οζάλ, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εξελέγη ο 9ος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.


Συνάντηση με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, τότε πρόεδρο του Συνασπισμού (Φωτ.: Tarik Tinazay)

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αναμφισβήτητα υπήρξε μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της πολιτικής ζωής της Τουρκίας.

Λαϊκιστής και δημοκόπος, κατόρθωσε να ισορροπήσει και να επικρατήσει αλλεπάλληλες φορές σε ένα ταραγμένο πολιτικό πεδίο, συγκεντρώνοντας πολλές φορές τα πυρά του στρατιωτικού κατεστημένου και του βαθέος κράτους.

Από τις σκοτεινές πλευρές της πολιτικής του σταδιοδρομίας οι «ιδιαίτερες» σχέσεις που είχε με τους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος και τους βαρόνους ηρωίνης!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος καιρός με 38άρια και απογευματινές μπόρες στα ηπειρωτικά

1/07/2026 - 8:07πμ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 6,1 ρίχτερ στο Μεξικό – Ανησυχία από τη δόνηση σε μικρό εστιακό βάθος

1/07/2026 - 12:15πμ
Μέλη του Σώματος Επιστημονικών, Εγκληματολογικών και Ποινικών Ερευνών της Βενεζουέλας μεταφέρουν σορούς, στη Λα Γκουάιρα (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Φόβοι για επιδημίες μετά τον φονικό διπλό σεισμό – «Ακραία πίεση» στα νοσοκομεία

30/06/2026 - 11:24μμ
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Δερβένι: Εντοπίστηκε δεύτερη σορός στο εσωτερικό του σπιτιού

30/06/2026 - 11:00μμ
Η φωτιά καίει δασική έκταση στο Δερβένι, Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Αγνοείται 12χρονο παιδί μετά τη μεγάλη φωτιά στο Δερβένι Ωραιοκάστρου

30/06/2026 - 9:44μμ
Από ψηλά το κτήριο που κατέρρευσε στα Πετράλωνα, επί της οδού Αλκμήνης στην Αθήνα (φωτ.: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Πέντε συλλήψεις για το συμβάν – «Και η Πίζα γέρνει αλλά δεν πέφτει»

30/06/2026 - 9:15μμ
Κάτοικος της Λητής Ωραιοκάστρου προσπαθεί να κρατήσει τις φλόγες μακριά από το σπίτι του. Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης: Οι άνεμοι έσπρωξαν τη φωτιά μέχρι τις αυλές των σπιτιών στη Λητή – Νεκρός στο Δερβένι, μία εγκαυματίας

30/06/2026 - 8:04μμ
Καπνός από τη φωτιά στον Άγιο Δημήτριο Κορινθίας, Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εποχικοί Πυροσβέστες)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στην Κορινθία: Μήνυμα εκκένωσης από το 112 για τρεις περιοχές

30/06/2026 - 6:27μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Λαϊκό Λαχείο: Τέσσερις μεγάλοι νικητές κέρδισαν από 250.000 ευρώ τους τελευταίους 2 μήνες

30/06/2026 - 6:04μμ
Πυροσβέστης και εθελοντής επιχειρούν μέσα σε δασική έκταση κοντά στο Λητή Ωραιοκάστρου. Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Δερβένι Ωραιοκάστρου: Σορός μέσα στη δασική έκταση – Μήνυμα εκκένωσης για τη Λητή

30/06/2026 - 5:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Αρχείο Ευγενίας Ζερκελίδου/Επιτροπη Ποντιακών Μελετών)

Χορτοθέρτ’ς: Ο Ιούλιος στον Πόντο ήταν του θερισμού και της αλληλεγγύης

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αίθριος καιρός με 38άρια και απογευματινές μπόρες στα ηπειρωτικά

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Alex Cruz)

Μουντιάλ 2026: Με 4Χ4 στους «16» το Μεξικό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Μουντιάλ 2026: Ασταμάτητη η Γαλλία στους «16»

1 ώρα πριν

Ισχυρός σεισμός 6,1 ρίχτερ στο Μεξικό – Ανησυχία από τη δόνηση σε μικρό εστιακό βάθος

9 ώρες πριν
(Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Παφραίων «Ηλίας Πάνου»/Facebook)

Μαζική συμμετοχή στο 11ο Παγγαιορείτικο Αντάμωμα στον Άγιο Χριστόφορο

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign