pontosnews.gr
Σάββατο, 28/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ραιδεστός του τότε και σήμερα στην ανατολική Θράκη

21/06/2015 - 10:38πμ
Η Ραιδεστός του τότε και σήμερα στην ανατολική Θράκη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάποτε, λίγο πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών, ζούσαν εκεί ειρηνικά Αρμένιοι, Έλληνες και μουσουλμάνοι.

Ο λόγος για τη Ραιδεστό, το Tekirdağ της Ανατολικής Θράκης, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από Σάμιους αποίκους και αρχικά ονομαζόταν Βισάνθη.

Στη διάρκεια της ιστορίας της άλλαξε πολλά χέρια και κατέληξε στους Τούρκους το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο παρελθόν υπαγόταν διοικητικά στο Βιλαέτι Αδριανουπόλεως και ήταν έδρα του ομώνυμου σαντζακιού και καζά. Η Ραιδεστός ήταν έδρα του μητροπολίτη Ηρακλείας, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το τιμητικό καθήκον να παραδίδει στον εκάστοτε εκλεγμένο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως την πατριαρχική ράβδο. 

Στη διοικητική επικράτεια του νομού ανήκουν σημαντικές θρακικές πόλεις όπως η Τυρολόη, τα Μάλγαρα, η Πέρινθος και Χαριούπολη, αλλά και χωριά με ελληνική ιστορία όπως το Μυριόφυτο. 

Στην πόλη υπήρχαν τέσσερις εκκλησίες: ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας της Φανερωμένης (1840), του Αγίου Γεωργίου (1841), της Παναγίας της Ρευματοκράτειρας (1896) και του Αγίου Αθανασίου. Η Παναγία η Ρευματοκράτειρα βρισκόταν στο δυτικό τμήμα του «Φραγκομαχαλά» και ήταν η πολιούχος της πόλης. Σήμερα δεν υπάρχει, αλλά το θαυματουργο εικόνισμα της μεταφέρθηκε από Ρωμιούς στη Βασιλική Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη.

Σπουδαία η πνευματική κίνηση της πόλης μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα. Ο «Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος εν Ραιδεστώ» είχε ιδρυθεί το 1871 και λειτούργησε μέχρι το 1920.


Φωτογραφία από το Αρχαιολογικό και Εθνολογικό Μουσείο

Πριν από την Ανταλλαγή στη Ραιδεστό υπήρχαν πολλά σημαντικά εκπαιδευτήρια όπως η «Θεοδωρίδειος Σχολή» αρρένων και το «Γεωργιάδειον Παρθεναγωγείον». 

Στο Tekirdağ ζουν περίπου 140.000 κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με το εμπόριο.

Πρόκειται για μια γραφική πόλη στη δυτική ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, περίπου 135 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη, που προσφέρεται για περίπατο στην παραλία.

Οι σύγχρονοι επισκέπτες φθάνουν στη Ραιδεστό όχι μόνο για να δουν από κοντά ένα ζωντανό μνημείο ιστορίας αλλά για να δοκιμάσουν το φαγητό – τα σουτζουκάκια που είναι σήμα κατατεθέν της πόλης- και να πιουν το τοπικό ρακί .

Στο Αρχαιολογικό και Εθνολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε σπίτι του 1928 μπορεί να δει κανείς ευρήματα από τις ανασκαφές στην Πέρινθο. Στον κήπο του μουσείου βρίσκονται σαρκοφάγοι της αρχαίας περιόδου αλλά και κάποιες ταφικές πλάκες που άφησαν πίσω τους οι κοινότητες των Ελλήνων και των Αρμενίων.

Σε αυτό τον τόπο έχει γεννηθεί και ο Ναμίκ Κεμάλ, ο εθνικός ποιητής της Τουρκίας. Το σπίτι του έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου εκτίθενται χειροτεχνίες της περιοχής.

  •  Με πληροφορίες από τον ταξιδιωτικό οδηγό της Έρσης Βατού Κωνσταντινούπολη & Μαρμαράς (εκδ. Ινφογνώμων) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» παρασκευάζουν το κεσκέκι
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΥΠΠΟ: Το μικρασιατικό κεσκέκι και άλλα 11 νέα στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

27/02/2026 - 8:03μμ
Στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης η Μικρασιάτισσα Διδώ Σωτηρίου (εικ.: Γ. Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Διδώ Σωτηρίου, η Μικρασιάτισσα, στο 10ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

27/02/2026 - 3:44μμ
Αναμνηστική φωτογραφία για τα Πολυκάρπεια 2026 Παναγιώτης Σπυρόπουλος και Δουκαίνη Ζαπριάνου (φωτ.: Facebook / Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πολυκάρπεια 2026 στις Σέρρες: Τιμή στην προσφορά προς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και ιστορική αναδρομή

24/02/2026 - 3:28μμ
(Πηγή: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωνές και βήματα μνήμης στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – Ο Πόντος και πάλι παρών

23/02/2026 - 10:01μμ
Στην κουζίνα της Αναστασίας Ουζούνογλου, στον Μαυρόλοφο Σερρών (πηγή: Glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαυρόλοφος Σερρών: Η μικρασιατική συνταγή για χαλβά που κρατά ζωντανή την προσφυγική παράδοση

23/02/2026 - 11:24πμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη αναπαράσταση του γάμου που ενώνει Ρουμελιώτες και Μικρασιάτες (φωτ.: Δήμος Λαμιέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νεομαγνησιώτικος γάμος: 32 χρόνια ζωντανό το έθιμο που κάθε Καθαρά Δευτέρα ενώνει Ρουμελιώτες και Μικρασιάτες

22/02/2026 - 9:19μμ
Συγκέντρωση και πορεία μνήμης προς το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με κάλεσμα της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Εκτελεσμένοι Καισαριανής 1944: Η προσφυγική διαδρομή ενός Μικρασιάτη από τον ξεριζωμό στο εκτελεστικό απόσπασμα

22/02/2026 - 5:10μμ
Aπό το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη και φωτογράφου Mert Rüstem
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Σμύρνη 1860-1920» – Μια φωτογραφική πύλη σε μια χαμένη κοσμοπολίτικη πολιτεία

21/02/2026 - 10:42μμ
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στο Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Φάρος» της βυζαντινής ιστοριογραφίας, κατέγραψε την αυτοκρατορία ως οργανικό μέρος της νεότερης Ευρώπης

21/02/2026 - 3:29μμ
Αριστερά μία από τις ιστορικές φωτογραφίες του Βέλγου συλλέκτη, και δεξιά ένα σκίτσο που Ανέστη Λαζαρίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένα ακόμη πρόσωπο αποκτά όνομα – Ο Μικρασιάτης Ανέστης Λαζαρίδης ανάμεσα στους 200 της Καισαριανής

20/02/2026 - 8:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

Φωτιές θα ανάψει ο ετήσιος χορός των «Κομνηνών» ν. Εύβοιας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Προκριματικά Παγκοσμίου κυπέλλου μπάσκετ: Πρώτη ήττα για την Εθνική

3 ώρες πριν
Ο κυβερνήτης του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ (Charles De Gaulle R91), καπετάνιος Τομά Πουγκά(δεύτερος από αριστερά), καθοδηγεί τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον (τρίτος από αριστερά), τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό (αριστερά) και την Σουηδή υπουργό Εξωτερικών Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ ανάμεσα στα μαχητικά αεροσκάφη. Το αεροπλανοφόρο έχει ελλιμενιστεί στο Μάλμε της Σουηδίας (φωτ.: EPA/Johan Nilsson)

Σουηδία: Η ανάπτυξη γαλλικών πυρηνικών όπλων «δεν αποτελεί επιλογή», αλλά ένας πόλεμος θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη στάση

4 ώρες πριν
Επιβάτες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κοιτούν τους πίνακες με τις πληροφορίες των πτήσεων (φωτ. αρχείου: EPA/Tolga Bozoglu)

Ακυρώθηκαν πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς Τεχεράνη – Συμφωνία με το Ιράν θέλει ο Τραμπ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία»)

Μια βραδιά γεμάτη ποντιακή παράδοση στα Χανιά από τη «Ρωμανία»

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Νεκρή 67χρονη ΑμεΑ από πτώση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign