Σχηματισμό κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρότεινε σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Κατά την εκτίμησή του, από τις εκλογές αναδύθηκαν δύο διαφορετικές ομάδες: Η ομάδα των υποστηρικτών του κυβερνώντος ΑΚΡ που αντιπροσωπεύει το 40% των ψηφοφόρων και η ομάδα των πολέμιων του ΑΚΡ που αντιπροσωπεύει το 60% των ψηφοφόρων.
Όπως τόνισε, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί από την ομάδα του 60%, δηλαδή από το CHP, το εθνικιστικό MHP και το φιλοκουρδικό HDP.
«Αν αγκαλιάσουμε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και μεταδώσουμε θερμά μηνύματα, τότε θα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την ειρήνη στη χώρα. Οι εκλογές ανέδειξαν ένα ποσοστό της τάξεως του 40% και ένα του 60%. Αυτό το ποσοστό το ανέδειξε η κοινωνία. Όλα τα κόμματα θα πρέπει να κοιτάξουν αυτήν την ισορροπία. Και η ευθύνη πέφτει στους ώμους της ομάδας του 60%», δήλωσε. Ο Κιλιτσντάρογλου παρουσίασε τις 14 αρχές του κόμματος για μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού.
Οι 14 αρχές είναι οι εξής:
- Σεβασμός στο κράτος δικαίου.
- Αναθεώρηση των νόμων του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, μείωση του εκλογικού ορίου και αλλαγή στους νόμους που διέπουν τα πολιτικά κόμματα και το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (YOK).
- Να υιοθετηθούν νόμοι πολιτικής δεοντολογίας.
- Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των 17 εκατ. ανθρώπων του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η Τουρκία να αποδείξει ότι είναι κοινωνικό κράτος δικαίου.
- Ο Πρόεδρος (Ερντογάν) να ενεργεί μέσα στα όρια των συνταγματικών του περιορισμών.
- Να καταργηθούν τα μυστικά κονδύλια του Προεδρικού Μεγάρου. Μόνο ο πρωθυπουργός να έχει πρόσβαση σε αυτά.
- Να αντιμετωπιστούν τα λάθη στην εξωτερική πολιτική που οδήγησαν στην απομόνωση της Τουρκίας στον κόσμο.
- Περισσότερες ελευθερίες στους νέους.
- Μείωση των απαγορεύσεων και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Σεβασμός των ΜΜΕ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT να μην είναι φερέφωνο της κυβέρνησης και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο RTUK να μην ενεργεί ως όργανο τιμωρίας των επικριτών της κυβέρνησης.
- Οι έλεγχοι της εφορίας να μην χρησιμοποιούνται για πολιτικό όφελος.
- Να δημιουργηθεί μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τον έλεγχο των δαπανών της κυβέρνησης.
- Να δημιουργηθεί ένα εκσυγχρονισμένο και φιλελεύθερο Σύνταγμα, το οποίο θα εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων θα πρέπει να χωριστεί στα δύο και ο Υπουργός (Δικαιοσύνης) θα πρέπει να αποκλειστεί από το δικαστικό σώμα.
- Να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της διαφθοράς.