Πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας και Βραζιλίας προκάλεσε η γενναία απόφαση της Γερουσίας στη λατινοαμερικανική χώρα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, 100 χρόνια μετά τη σφαγή τους από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χθες ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη της στη Βραζιλία για διαβουλεύσεις.
Είχε προηγηθεί, στις 3 Ιουνίου, αίτημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς την πρεσβεία της Βραζιλίας για ανάκληση του πρέσβη της στην Άγκυρα.

«Θεωρούμε την απόφαση της γερουσίας της Βραζιλίας η οποία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραβλέπει τον νόμο ως ανεύθυνη και την καταδικάζουμε» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του.
Η Βραζιλία είναι η 25η χώρα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ποινικοποιεί την άρνησή της.



![Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2026/03/aprilios-cvr-360x180.jpg)












