Με το αίμα νεκρών και τραυματισμένων υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP να δίνει την τελική απόχρωση στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία, προσέρχονται σήμερα οι γείτονες στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τα 550 μέλη που θα απαρτίζουν την τουρκική Εθνοσυνέλευση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Στην 24η εκλογική αναμέτρηση που θα οδηγήσει στο σχηματισμό του 25ου Κοινοβουλίου της Τουρκίας λαμβάνουν μέρος 20 από τα 32 κόμματα τα οποία πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τις εκλογές, αλλά για να μπουν στη Βουλή απαιτείται να συγκεντρώσουν ποσοστό 10%.
Δικαίωμα ψήφου έχουν 53,7 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε 170.000 εκλογικά κέντρα σε όλη την τουρκική επικράτεια.
Τα ψηφοδέλτια που θα χρησιμοποιήσουν σήμερα οι Τούρκοι ψηφοφόροι
Από αυτούς 1.103.000 είναι 18άρηδες και θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Περίπου 3 εκατομμύρια είναι οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό και οποίοι στην πλειοψηφία τους ψήφισαν το διάστημα 3-31 Μαΐου στις τουρκικές πρεσβείες των χωρών όπου διαμένουν, ενώ κάποιοι από αυτούς θα ψηφίσουν σήμερα μέχρι τις 17:00, σε 33 τελωνειακούς συνοριακούς σταθμούς.
Η ψηφοφορία για τους απόδημους Τούρκους άρχισε στις 3 Μαΐου
Σε κάθε εκλογικό κέντρο ο αριθμός των καλπών που θα στηθεί εξαρτάται από το πόσοι ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι, αφού κάθε κάλπη επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για 360-380 ψήφους. Στα χωριά που οι κάτοικοι είναι κάτω από 400 αλλά πάνω από 380, για λόγους οικονομίας θα στηθεί μία κάλπη.
Η αυτοδυναμία
Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ένα κόμμα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 276 έδρες. Ωστόσο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά πραγματικός ηγέτης του είναι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να κερδίσει περισσότερες από 330 έδρες για να έχει δικαίωμα να προτείνει συνταγματικές αλλαγές και να ζητήσει δημοψήφισμα για την επικύρωσή τους, αν και το πλέον ιδανικό θα ήταν να κερδίσει 367 έδρες και να κάνει τις όποιες αλλαγές χωρίς να χρειαστεί το δημοψήφισμα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν βέβαιη είσοδο στο τουρκικό Κοινοβούλιο μόνο για τρία κόμματα: το κυβερνών ΑΚΡ, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) –δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου– και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ κάποιες από αυτές δίνουν πάνω από 10% και στο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών του Σελαχατίν Ντεμιρτάς (HDP).
Κούρδοι στο Ντιγιάρμπακιρ σχηματίζουν το σήμα της νίκης λίγο μετά την κηδεία του 16χρονου Ραμαζάν Γιλντίζ
Φοβούνται νοθεία
Η ρευστότητα της κατάστασης είναι τέτοια που αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι μιλούν για πιθανότητα νοθείας. Αξιωματούχοι του AKP δήλωσαν πως θα τοποθετήσουν 700.000-800.000 εκλογικούς αντιπροσώπους τους για να διασφαλίσουν την εγκυρότητα της διαδικασίας.
«Απέναντί» τους θα βρεθούν οι περίπου 70.000 εθελοντές επιτηρητές της ομάδας Oy Ve Otesi (Στην ψήφο και παραπέρα), που υπό τον 32χρονο ακτιβιστή Σερτζάν Τσελεμπί θα προστατεύουν τα δικαιώματα πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ομάδα χρηματοδοτείται από δωρεές και εισφορές μελών αλλά υποστηρίζεται από τα τουρκικά προξενεία της Σουηδίας και της Ολλανδίας.
Σε αυτές τις εκλογές και για πρώτη φορά διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ, χριστιανοί, Ρομά και μέλη εθνοτικών και πολιτισμικών μειονοτήτων, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΡ) συμμετέχει μόνο με γυναίκες υποψήφιες.