pontosnews.gr
Σάββατο, 7/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι εκλογές στην Τουρκία και το πνεύμα της Άλωσης

30/05/2015 - 2:37μμ
Οι εκλογές στην Τουρκία και το πνεύμα της Άλωσης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 7 Ιουνίου διεξάγονται οι πιο ελεύθερες –και εξ αυτού ίσως οι πιο σημαντικές– εκλογές από ιδρύσεως του τουρκικού κράτους. Τις χαρακτηρίζουμε τις πιο ελεύθερες γιατί για πρώτη φορά μπορούν να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία, να εκφράζονται ελεύθερα και να συμμετέχουν οι Κούρδοι αλλά και όλοι οι άλλοι λαοί – εθνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες που συναπαρτίζουν το πολύχρωμο μωσαϊκό των υπηκόων της Τουρκίας.

Οι όροι που συμπεριλαμβάνονται σε εκείνη τη συμφωνία είναι δύο. Ο ένας είναι να μην επιβληθεί θανατική ποινή στον Άπο. Ο άλλος να επιτραπεί η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πολιτική δραστηριότητα των Κούρδων στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Μετά από παλινδρομήσεις και αφού σε μεγάλο βαθμό αποδυναμώθηκε το παλαιό βαθύ κράτος που κρατούσε υπό τον απόλυτο έλεγχό του τη λειτουργία των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος, φτάσαμε σήμερα στο σημείο οι εκλογές στην Τουρκία να διεξάγονται σε κλίμα ελευθερίας, με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και τον συμπροεδρεύοντα Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φωτογραφία αριστερά) να φτάνει στο σημείο να εξαγγέλλει ότι θα καταργήσει το πανίσχυρο Υφυπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, γκρεμίζοντας θρησκοληπτικά στερεότυπα όχι μόνο δεκαετιών αλλά και αιώνων.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το κόμμα αυτό, παρότι σε μεγάλο βαθμό είναι ταυτισμένο με το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα και το ΡΚΚ –κάτι που εκμεταλλεύεται το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου αλλά και τα υπολείμματα του βαθέος κράτους–, έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη πολλών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων.

  • Των αλεβιτών, οι οποίοι μέχρι τώρα παραδοσιακά ψήφιζαν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) που τους προστάτευε σε κάποιο βαθμό από τη σουνιτική πλειοψηφία στην κοινωνία.
  • Των Αρμενίων και των κρυπτοαρμενίων, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.
  • Των Λαζών και –έστω και μικρής– μερίδας των ελληνόφωνων στον Πόντο.
  • Των Τσερκέζων, των Πομάκων, των Ρομά και άλλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων, που μέχρι χθες αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα του τουρκικού εθνικισμού!

Αυτό το νέο κίνημα δημοκρατίας, ελεύθερης έκφρασης και αυτοσυνειδησίας που αναπτύσσεται μέσα από την πολιτική δράση του HDP, πέραν του ότι έρχεται να ψαλιδίσει τα ποσοστά του ΑΚΡ και να γκρεμίσει τα όνειρα του Ερντογάν να γίνει Πρόεδρος της Τουρκίας με ένα νέο πολιτειακό σύστημα προεδρικής δημοκρατίας, εισάγει μια νέα νοοτροπία και λογική στην Ανατολή. Λογική που είναι αντίθετη με εκείνη των εκπορθήσεων και των αλώσεων (όπως η Άλωση της Πόλης και της Τραπεζούντας), των πυρπολήσεων (όπως η πυρπόληση της Σμύρνης), των εθνοκαθάρσεων και των γενοκτονιών (όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων), της εισβολής και κατοχής (όπως η παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο).

Για όσους θεωρούν ότι υπάρχουν στοιχεία υπερβολής στην προσέγγισή μας, να επισημάνουμε ότι στην επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων το HDP έκανε δεκάδες εκδηλώσεις σε πόλεις της Τουρκίας, ζητώντας επισήμως από την κυβέρνηση και το κράτος να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία, ότι στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Σμύρνη συγκεντρώθηκαν περίπου 200.000 άνθρωποι, και άλλοι τόσοι στη Μερσίνα, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν τα αποβατικά της εισβολής στην Κύπρο, το 1974.

Όσον αφορά την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας και τα ποσοστά των κομμάτων, με βάση τις δημοσκοπήσεις το ΑΚΡ φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 41-44%, το CHP μεταξύ 24-28%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) μεταξύ 14-17% και το HDP μεταξύ 9,5-14%.

Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική παντοκρατορία μιας χαρισματικής προσωπικότητας, ίσως του πιο σημαντικού πολιτικού ακόμα και από τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ, του Ταγίπ Ερντογάν, παίρνει την κατιούσα – εξέλιξη που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνέπειες που θα έχει στο χώρο της σουνιτικής συντηρητικής παράταξης αλλά και στη λειτουργία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία.

Ούτως ή άλλως, οι εκλογές της 7ης Ιουνίου έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη διεθνή κοινότητα, κυρίως δε για τον ελληνισμό, αφού, όπως είπαμε, αναλόγως των αποτελεσμάτων μπορεί να δρομολογηθούν εξελίξεις οι οποίες με τη σειρά τους είναι δυνατόν να αναπτύξουν δυναμικές που θα ανατρέψουν νοοτροπίες και πρακτικές που οδήγησαν στην καταστροφή τους λαούς και τους πολιτισμούς των λαών της Ανατολής.

Είθε…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περιπολικά της Άμεσης Δράσης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΟΣ: Κύκλωμα αχυρανθρώπων με ζημία 203 εκατ. ευρώ σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ

7/11/2026 - 1:35μμ
Αεροσκάφη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδιο σε πτήση προς Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 39χρονου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

7/11/2026 - 12:41μμ
(Πηγή: rewardsforjustice.net)
ΚΟΣΜΟΣ

CENTCOM: Αμοιβή 20 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

7/11/2026 - 10:12πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι πληρώνονται από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου – Αναλυτικά τα ποσά

7/11/2026 - 8:56πμ
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νέα πτώση της θερμοκρασίας και βροχές σε αρκετές περιοχές – Ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο

7/11/2026 - 8:07πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμοί στον Κολωνό: Τραυματίστηκε 36χρονος – Δύο προσαγωγές από την αστυνομία

6/11/2026 - 11:01μμ
Γραφείο στην πολεοδομία της Κατερίνης (φωτ. αρχείου: Δήμος Κατερίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Στη φυλακή ο διευθυντής και δύο υπάλληλοι της Πολεοδομίας για το κύκλωμα με τα «γρηγορόσημα»

6/11/2026 - 10:36μμ
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολικά γεύματα: Έλεγχοι μετά τις καταγγελίες σε Αιγάλεω και Πέραμα – Τι απαντά ο ΟΠΕΚΑ

6/11/2026 - 10:10μμ
Ο Ντ. Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο (φωτ.: EPA / Bonnie Cash)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Το Ισραήλ και ολόκληρη η Μέση Ανατολή δεν θα υπήρχαν σήμερα χωρίς την παρέμβασή μου»

6/11/2026 - 9:45μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Pizza Fan: Ανοίγει ξανά το σύνολο των καταστημάτων – Αποδεσμεύονται δύο τραπεζικοί λογαριασμοί

6/11/2026 - 9:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: el.wikipedia.org/Harris & Ewing)

Μελβούρνη: Σειρά εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου

11 λεπτά πριν
Πιλότοι της ΠΑ πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου εντυπωσιακούς ελιγμούς και διελεύσεις πάνω από το παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Πολεμική Αεροπορία: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του προστάτη της, Αρχαγγέλου Μιχαήλ

40 λεπτά πριν
Κολάζ φωτογραφιών του (φωτ.: jimmyjameskouratoras/Instagram)

Από την Κρήτη ως τη Νέα Ζηλανδία: Ο Τζίμι Κουρατόρας ενώνει τον πολιτισμό των Μαορί με τον ελληνικό μέσα από την τέχνη του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χαράλαμπος Λουϊζίδης – Εργαστήριο Τεκμηρίωσης για την Αρχιτεκτονική και την Πόλη, Σχ. Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ)

«Δύσκολες Κληρονομιές: Ελλάδα Ι Κύπρος Ι Τουρκία» – Μια διαφορετική έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Χακάν Φιντάν για NAVTEX: Όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι καλά – Λύθηκε το πρόβλημα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Singapore Tennis Open)

Εκτός τελικού του Χονγκ Κονγκ η Σάκκαρη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV