pontosnews.gr
Πέμπτη, 9/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ομογένεια, πιστή στο χρέος της, δεν ξεχνά! – Συνέδριο για τις γενοκτονίες στη Νέα Υόρκη

28/05/2015 - 2:11μμ
В Нью-Йорке пройдет праздник Греческого образования
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σημαντικές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στη Μικρά Ασία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τόσο στο Σταθάκειο Κέντρο της Νέας Υόρκης όσο και στο Graduate Center του δημοτικού πανεπιστημίου της αμερικανικής μεγαλούπολης (CUNY), όπου έλαβε χώρα ένα σημαντικό επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι μη τουρκικές μειονότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες».

Στο συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου (AMPHRC), το Ινστιτούτο Zoryan με έδρα το Τορόντο και το Πανεπιστημιακό κέντρο Μέσης Ανατολής του CUNY, ακαδημαϊκοί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελλάδα και άλλες χώρες ανέπτυξαν θέματα που αφορούν τις εθνοκαθάρσεις των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας γενικότερα.

Στο Σταθάκειο Κέντρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Η ομογένεια, πιστή στο χρέος της, δεν ξεχνά», την οποία διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του greeknewsonline.com, στο σύντομο πολιτιστικό πρόγραμμα, ένα μοιρολόι από τη μαθήτρια Αναστασία Τσαχιρίδου, με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας του Δημήτρη Στεφανίδη, και η αφήγηση του δράματος μιας Πόντιας μάνας από τη Βασιλική Τσανακτσίδου, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας για τη διατήρηση της μνήμης και την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ο Γιώργος Μαυρόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, με έδρα το Σικάγο, ανέπτυξε τη σημασία της ύπαρξης βιβλιογραφίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην αγγλική γλώσσα.

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μικράς Ασίας και Πόντου (AMPHRC) έχει επιδοθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της μνήμης και την προβολή της αλήθειας στα ιστορικά γεγονότα και ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τις σφαγές με τον τίτλο Η Μεγάλη Καταστροφή – Μια ξεχασμένη γενοκτονία, ενώ προγραμματίζει εκδόσεις στα αγγλικά.

Η Θία Χάλο, συγγραφέας του βιβλίου Ούτε το όνομά μου, που περιγράφει την ιστορία της αείμνηστης «Γιαγιάς του Πόντου» και μητέρας της, Σάνο Χάλο, αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την αναγνώριση των γενοκτονιών, που βασίστηκε σε δική της μελέτη, όπως είπε, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι έκαναν εκστρατεία για να το εμποδίσουν. «Οι Έλληνες και οι Ασσύριοι της Μικράς Ασίας ήταν αόρατοι και αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε η Θία Χάλο. 

Πρόσκληση προς τους απανταχού Ποντίους να συνεχίσουν τους αγώνες και τις προσπάθειές τους μέχρι να δικαιωθούν οι στόχοι, απηύθυνε ο καλεσμένος απ’ την Ελλάδα ομιλητής του συνεδρίου, Αλέξανδρος Καστρινάκης.

Τη σημασία της συνεργασίας με άλλες εθνικές κοινότητες «με τις οποίες μοιραζόμαστε παρόμοια ιστορία», ώστε να περάσει το μήνυμα προς τα έξω, ανέδειξε ο δρ Κώστας Χατζηδημητρίου, εκ των πρωτοπόρων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ενώ ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος μίλησε για τα νέα βιβλία που εκδόθηκαν από την Αρχιεπισκοπή και δίδονται στους μαθητές, τα οποία αναφέρονται στο δράμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Την «επιτακτική ανάγκη μνήμης και μηδενικής ανοχής» σε γενοκτονίες τόνισε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μάνος Κουμπαράκης, χαρακτηρίζοντας «ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον» την απότιση φόρου τιμής στους δολοφονηθέντες […] και αυτούς που με βαρβαρότητα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους».

Ειδική διακήρυξη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, από τον πολιτειακό γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη, επέδωσε η εκπρόσωπός του Ειρήνη Σταθάτου προς τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστα Τσιλφίδη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το ζεύγος Ματθαίου με Ηλία Κούρουγλο και Χρυσούλα Χριστοδούλου (φωτ.: Κώστας Κωστής/anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νίκος Ματθαίου: Ο Καρπάθιος που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Αμερικής

8/07/2026 - 8:33μμ
Το Μέγαρο του Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνισμού (φωτ.: Flickr / Jorge Franganillo)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα έχει τη δική της διεθνή Ολυμπιάδα – Και γίνεται στη Ρουμανία

8/07/2026 - 2:08μμ
Η δρ Κάθι Έλντερ, η οποία επέλεξε να μάθει ελληνικά μετά τη συνταξιοδότησή της, φωτογραφήθηκε στα στούντιο του SBS στη Μελβούρνη (φωτ.: SBS Greek / Panos Apostolou)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να εμπνέει – Το μήνυμα κορυφαίας διεθνούς γλωσσολόγου που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς

7/07/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Άλιμος: Μια επίσκεψη μνήμης για τους Αυστραλούς πεσόντες και μια γέφυρα συνεργασίας Ελλάδας – Αυστραλίας

7/07/2026 - 8:52μμ
Το πάνελ των δημοσιογράφων στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Maliotis Cultural Center της Βοστόνης (φωτ.: Maliotis Cultural Center / Hellenic College Holy Cross)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Σίδνεϊ το 12ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για την ελληνική γλώσσα και τον απόδημο ελληνισμό

6/07/2026 - 11:52μμ
Αφίσα του ελληνικού θεάτρου σκιών με τους ήρωες Μπιριγκόγκο, Κοπρίτη, Κολλητήρη και Καραγκιόζη του καλλιτέχνη Σπύρου  Κούζαρου (φωτ.: Δημήτρης Κατσούλης / Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η αφίσα του Καραγκιόζη που διέσχισε δύο ηπείρους – Το ταξίδι μιας ανεκτίμητης ελληνικής κληρονομιάς στην Αυστραλία

6/07/2026 - 8:16μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Antipodean Palette: Τελετή έναρξης για την ομαδική εικαστική έκθεση που αναδεικνύει τις σύγχρονες δημιουργίες των Ελληνοαυστραλών καλλιτεχνών

6/07/2026 - 4:04μμ
Πανοραμική άποψη του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων, όπου θα φιλοξενηθεί το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών (φωτ.: https://commons.wikimedia.org/)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα Χανιά φιλοξενούν το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών – Στο επίκεντρο το μέλλον της Κρήτης και της ομογένειας

6/07/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: greekorthodox.org.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πέντε χρόνια προσφοράς στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση γιόρτασε το Ελληνικό Κολλέγιο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» στη Μελβούρνη

6/07/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: panhellenicpost.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Geretsried: Το Λύκειο Ελληνίδων Μονάχου αφιέρωσε την τελευταία του παράσταση στη Βασιλική Γεροφάκα

6/07/2026 - 11:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το τραμ περνά μέσα από τη λαϊκή αγορά στο Νέο Kόσμο, Σάββατο 14 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Στάση «Μπακνανά»: Ποιος ήταν ο Αθηναίος κηπουρός που έγινε άγιος και προστάτης των διαιτολόγων

40 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Έξι εγκαυματίες, οι τρεις διασωληνωμένοι

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Αρχή στα προημιτελικά με Γαλλία-Μαρόκο – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

1 ώρα πριν
Η φωτιά ξεκίνησε από την Παθολογική Κλινική του Σισμανογλείου, στον Α' όροφο. Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI  / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Σισμανόγλειο: Εξαφανίστηκε ο ασθενής από το κρεβάτι όπου ξέσπασε η φωτιά – Προσήχθη από την Αστυνομία

1 ώρα πριν
Μαύρος καπνός από τη φωτιά που ξέσπασε σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση)

Φωτιά τώρα στον Ασπρόπυργο: Πέντε εγκαυματίες, οι δύο διασωληνωμένοι – Μαύρος καπνός έχει καλύψει την περιοχή

2 ώρες πριν
Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ φέρονται να καταγράφουν αμερικανικά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων (πηγή: U.S. Central Command)

Η εκεχειρία κατέρρευσε: Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν και απειλές Τραμπ για «20 φορές ισχυρότερα» αντίποινα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign