pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Μην πείτε σε κανέναν ότι είμαι Πόντια. Αν το ακούσουν, θα έλθουν να με ξαναπάρουν»!

27/05/2015 - 4:50μμ
«Μην πείτε σε κανέναν ότι είμαι Πόντια. Αν το ακούσουν, θα έλθουν να με ξαναπάρουν»!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Αμισού το 1912, και όταν ήταν έξι χρονών, το 1918, εκτοπίστηκε μαζί με την οικογένειά της. Τότε, ενώ ήταν στην εξορία, δόθηκε ψυχοπαίδι σε μια οικογένεια μουσουλμάνων, στα Κοτύωρα (Ορντού).

Η Πελαγία έγινε έτσι μουσουλμάνα και πήρε το όνομα Λουτφιγιέ. Τώρα, έναν αιώνα μετά, τα εγγόνια της αναζητούν τους Έλληνες συγγενείς τους…

Μετά από πορεία αρκετών ημερών, το καραβάνι των εκτοπισμένων φτάνει στο χωριό Γιόλμπασι (Yolbaşı) της επαρχίας Άκους, του νομού Κοτυώρων. Εκεί οι στρατιώτες που συνοδεύουν το καραβάνι των εκτοπισμένων κάνουν στάση. Μια γυναίκα από το χωριό, που δεν είχε παιδιά, ζητά τη μικρή Πελαγία για ψυχοπαίδι της. Οι στρατιώτες της την δίνουν. Η Πελαγία παίρνει το όνομα Λουτφιγιέ και γίνεται μουσουλμάνα.

Σε όλη της τη ζωή η Πελαγία αναπολούσε την οικογένεια και τους συγγενείς της, μέχρι που μια μέρα αποκάλυψε το μυστικό στα εγγόνια της, λέγοντας ότι είναι Ελληνίδα. Μάλιστα, σε όλη της τη ζωή αρνείται να περάσει από τη Σαμψούντα, λέγοντας πάντα «Αν περάσω από κει, θα με πάρουν από σας…».

Την ιστορία της Πελαγίας ανακάλυψε ο δημοσιογράφος Μεσούτ Τουράν, ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα Habertürk το ακόλουθο άρθρο, με τίτλο «Τα εγγόνια αναζητούν τους Έλληνες συγγενείς της γιαγιάς τους»:

Την ιστορία του εκτοπισμού της οικογένειάς της από ένα ελληνικό χωριό της Αμισού το 1918, την εξιστόρησε η γιαγιά Πελαγία λίγο πριν πεθάνει, το 1983, στα εγγόνια της, Μινεβέρ και Μεχμέτ Ντεμίρ.

Μια μέρα, ενώ η Πελαγία είναι έξι χρονών, οι στρατιώτες εισβάλλουν στο χωριό όπου ζει με τους γονείς της. Η μητέρα της πεθαίνει ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσει για την εισβολή τον πατέρα της.

Μαζεύουν τον κόσμο στην πλατεία και λένε στους άνδρες ότι θα τους μεταφέρουν σε άλλη περιοχή. Στη συνέχεια συγκεντρώνουν τα γυναικόπαιδα και αρχίζει η πορεία του εκτοπισμού και της εξορίας. Η Πελαγία, που κρατούσε για δεκαετίες μέσα της το μυστικό, το εξιστορεί στα εγγόνια της: «Ήταν χειμώνας. Περπατούσαμε για μέρες. Κάποια στιγμή έχασα το ένα παπούτσι που μου είχε μείνει. Συνέχισα την πορεία ξυπόλητη. Όταν το είδαν οι στρατιώτες, με έβαλαν στην πλάτη ενός ανθρώπου».

Γιόλμπασι (φωτ.: panoramio.com)

Μετά από μακρά πορεία, οι στρατιώτες διέταξαν στάση για ξεκούραση στο χωριό Γιόλμπασι, του Άκους. Εκεί, μια γυναίκα που δεν έχει παιδιά, ζητάει να πάρει την Πελαγία ψυχοπαίδι. Οι στρατιώτες δέχονται το αίτημα της γυναίκας και δίνουν τη μικρή Πελαγία στην άτεκνη οικογένεια. Παίρνει το όνομα Λουτφιγιέ και γίνεται μουσουλμάνα.

Δεν πήρε ποτέ κανένα μήνυμα από την ποντιακή οικογένειά της

Η Λουτφιγιέ δεν πήρε ποτέ κανένα μήνυμα από τον πατέρα της –ο οποίος έμαθε ότι έφυγε στη Ρωσία– ούτε από τα αδέλφια της, Νικόλα και Σοφοκλή, που η γιαγιά τους τους είχε στείλει σε κάποιους συγγενείς της στη Μερζιφούντα.

Έτσι, όταν έγινε 20 χρόνων, την πάντρεψαν με τον Χουσνού Ντεμίρ από ένα διπλανό χωριό. Ο Αλί Ντεμίρ, ένα από τα παιδιά του ζευγαριού, γεννήθηκε το 1941, μεσούντος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Αλί έκανε εφτά παιδιά. Τα δύο από αυτά, η Μινεβέρ Γιανάρ και ο Μεχμέτ Ντεμίρ, πάντα άκουγαν από τη γιαγιά Πελαγία, που την ήξεραν ως Λουτφιγιέ, τις ιστορίες από την εξορία και τα πικρά χρόνια που ακολούθησαν. Η Πελαγία, που αναζητούσε πάντα τον πατέρα και τα αδέλφια της, πέθανε σε ηλικία 71 ετών, το 1983.

«Κάναμε έρευνα, όμως δεν βρήκαμε τίποτα»

Τα αδέλφια, που είχαν στα χέρια τους δυο στοιχεία, έκαναν έρευνα για τους συγγενείς της γιαγιάς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Habertürk»

«Ο πατέρας μας, Αλί Ντεμίρ, στο ραδιόφωνο της Σόφιας άκουσε την εξής ανακοίνωση: “Αν υπάρχει κανείς που να γνωρίζει στοιχεία για κάποια Πελαγία, ας επικοινωνήσει”. Όμως δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον αριθμό τηλεφώνου. Από τότε ακούγαμε πάντα το σταθμό της Σόφιας, όμως δεν ξανακούσαμε εκείνη την ανακοίνωση.

»Πριν από επτά χρόνια ήλθαν στο χωριό μας τρία άτομα και ζητούσαν μια Ελληνίδα ονόματι Πελαγία. Όμως επειδή δεν ήξερε κανείς στο χωριό ότι τη γιαγιά μας την έλεγαν Πελαγία, οι άνθρωποι έφυγαν άπρακτοι, χωρίς να το μάθουμε εμείς. Προσπαθήσαμε να μάθουμε ποιοι ήταν εκείνοι που ήλθαν στο χωριό, όμως δεν κατορθώσαμε να μάθουμε τίποτα».

Μιλώντας για τη γιαγιά τους, που δεν μπόρεσε να ξεχάσει και να απαλλαγεί ποτέ από τις μνήμες της εξορίας, η Μινεβέρ και ο Μεχμέτ Ντεμίρ προσθέτουν:

«Η γιαγιά μας δεν μπόρεσε ποτέ να ξεχάσει εκείνες τις στιγμές. Ο πατέρας μου της είπε να την πάει στη Σαμψούντα, να αναζητήσει και να βρει τους συγγενείς της, όμως εκείνη φοβήθηκε και του είπε: “Όχι, θα με συλλάβουν και θα μας χωρίσουν. Μην το πεις σε κανέναν ότι είμαι Ελληνίδα. Αν το ακούσουν, θα ξανάρθουν να με πάρουν…”. Έτσι, εμείς δώσαμε το λόγο μας στη γιαγιά μας ότι δεν θα αποκαλύψουμε σε κανέναν ότι είναι Ελληνίδα. Εκείνη δεν μπόρεσε να βρει τον πατέρα και τα αδέλφια της, όμως εμείς όσο ζούμε θα ψάχνουμε για τους συγγενείς μας. Πιστεύουμε ότι κι εκείνοι ψάχνουν να μας βρουν».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με εγγραφές και χορούς αρχίζει η χρονιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»

14/09/2025 - 12:35μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» ανοίγει τις πόρτες της και προσκαλεί: Ελάτε να χορέψουμε!

13/09/2025 - 8:54μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/AkritesAspropirgou1979)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Ασπροπύργου: Αρχίζουν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες για τη νέα χρονιά

13/09/2025 - 11:45πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

12/09/2025 - 9:58μμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών: Πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων

12/09/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η φωτιά στο διυλιστήριο έχει κατασβεστεί (φωτ.: Χ/EMPR.media)

Ουκρανία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο από drones που εξαπέλυσε στη Ρωσία

12 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση μπροστά στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

«Η εικόνα της Σμύρνης να φλέγεται είναι χαραγμένη στη μνήμη ως η μεγαλύτερη συμφορά του ελληνισμού»

47 λεπτά πριν
Ο αρχαιολόγος και καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν (φωτ.: Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών)

Ομογένεια: Αξίζει να ερευνούμε την ιστορική ακρίβεια στα ομηρικά έπη;

1 ώρα πριν
(Φωτ. ΤΕΡΝΑ)

Την άνοιξη του 2026 θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Ε65 – Σύνδεση Αθήνας με Δυτική Μακεδονία και Εγνατία Οδό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)

Με εγγραφές και χορούς αρχίζει η χρονιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»

2 ώρες πριν
Πόντιοι πρόσφυγες στην Κέρκυρα τον Ιανουάριο του 1923 (φωτ.: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Μικρασιατική Καταστροφή: Ο παππούς μου μέχρι το ΄84 που πέθανε, έβαζε αγγελία στον Ερυθρό Σταυρό για να ψάξει να βρει τον δίδυμο αδερφό του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign