pontosnews.gr
Κυριακή, 8/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

25/05/2015 - 7:10μμ
Αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 259/2015 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Υποχρέωση όλων μας και ειδικότερα μετά την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη των γενοκτονιών των χριστιανικών πολιτισμών της Μ.Ασίας (Αρμενίων-Ασσυρίων-Ελλήνων του Πόντου) από τους Τούρκους, είναι να τιμήσουμε την μνήμη των αδίκως σφαγιασθέντων και εκδιωχθέντων. Οι ψυχές των άταφων νεκρών για να αναπαυθούν ζητούν την δικαίωση, που δεν είναι αντίποινα, αλλά έκφραση δημοσίας συγγνώμης από τους απογόνους των σφαγέων.

Το ΔΣ της Βέροιας καταδικάζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και καταδικάζει την μαζική δολοφονία δύο περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων που απλά δεν ήταν Τούρκοι μουσουλμάνοι, αλλά Αρμένιοι χριστιανοί.

Επισημαίνει πως οι πολίτες του Δήμου Βέροιας διατρανώνουν ότι γενοκτονία υπέστησαν όχι μόνο οι Αρμένιοι, αλλά και οι Πόντιοι, εκ των οποίων, όσοι δεν σφαγιάσθηκαν ή μετακινήθηκαν βιαίως στην ενδοχώρα και εξισλαμίσθηκαν ή εκδιώχθηκαν στα ελεύθερα ελληνικά εδάφη. Το ΔΣ της Βέροιας υπενθυμίζει στην διεθνή κοινότητα ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν στη γείτονα χώρα χιλιάδες κρυπτοχριστιανοί που ζουν σε καθεστώς καταπίεσης και φόβου.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων αναγνωρίζεται από κοινοβούλια και επιστημονικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Η άρνησή της λειτουργεί απαλλακτικά για τους θύτες και θεωρείται το τελευταίο στάδιο της γενοκτονίας των Χριστιανών λαών της Ανατολής από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ευγνωμονούμε τα κράτη που προέβησαν στην αναγνώριση των γενοκτονιών των Ελλήνων του Πόντου (Σουηδία, Ν.Αυστραλία, Ολλανδία κ.ο.κ.) και κυρίως των Αρμενίων, παρά τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων που το απέτρεπαν επικαλούμενοι προβλήματα με τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Ας προβεί σε ενέργειες δικαίωσης, όπως κάνουν οι Αρμένιοι, και ας το καταλάβει ότι οι Πατρίδες είναι αλησμόνητες και όχι χαμένες.

Απαιτούμε από τη σημερινή Τουρκία, ως διάδοχο κράτους, να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες αυτές και να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δείχνοντας ότι σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το 1ο Φόρουμ Ποντίων Γυναικών της ΟΣΕΠΕ, που έγινε την 1η Νοεμβρίου 2026 στο Ντίσελντορφ (φωτ.: ΟΣΕΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ντίσελντορφ: Οι Πόντιες της Γερμανίας παίρνουν το λόγο

8/11/2026 - 2:11μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριακος Τιλγκερίδης (πηγή: facebook.com/PontioiGlyfadas/photos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κυριάκος Τιλγκερίδης: Ποια παρακαταθήκη παραδίδουμε στις επόμενες γενιές; – Το βασικό ερώτημα του Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού

8/11/2026 - 11:59πμ
Παραδοσιακό σπίτι στη Λιβερά της Ματσούκας (φωτ.: Macukali / Wikimedia Commons)
ΠΟΝΤΟΣ

Ταξιάρχες στον Πόντο: Ο «Κουρκουνάς» που χτυπούσε την πόρτα

8/11/2026 - 8:26πμ
Πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες Μικρασιατών προσφύγων στη νέα έδρα του Συλλόγου «Εγγλεζονησίου Μνήμες», στη Νέα Ιωνία Βόλου (πηγή: ΕΡΤ Βόλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Ιωνία Βόλου: Πάνω από 500 φωτογραφίες των προσφύγων του 1922 βρίσκουν στέγη

7/11/2026 - 10:24μμ
(Φωτ: ΕΠΜ. Εικ.: ΧΚ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πόλυς Χάιτας (1901-1987): Ένας πιστός υπηρέτης του ποντιακού θεάτρου – Το χέρι του έγραψε το στίχο «Και λες, και κλαις, και χάρεσαι…», για την ποντιακή λύρα

7/11/2026 - 9:19μμ
Αρμένιοι πολίτες, συνοδευόμενοι από ένοπλους Οθωμανούς στρατιώτες, πεζοπορούν διά μέσου του Χαρπούτ (γνωστού ως Χαρπέρτ στους Αρμενίους, καζάς του Μαμουρέτ-ουλ-Αζίζ) προς μια φυλακή στη γειτονική Μεζιρέχ (πηγή: Armin T. Wegner/Δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, πριν από την 1η Ιανουαρίου 1923/ commons. wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τέισι Άτκινσον: Η Αμερικανίδα που έκρυψε τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων σ’ ένα μπαούλο

7/11/2026 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook.com/peristereota)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Λαμπρή γιορτή και μνημόσυνο των κτητόρων στο Ροδοχώρι της Νάουσας

7/11/2026 - 8:32πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό ανέκδοτο: Ποπάς ‘ς ανάγκης για έναν μετζίτ’

6/11/2026 - 2:57μμ
Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (πηγή: e-ptolemeos.gr / Βάσω Σάφη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Ιφιγένεια» μιλά ποντιακά: Ο Ευριπίδης συναντά τον Γκαίτε, στην Πτολεμαΐδα

6/11/2026 - 1:38μμ
Ο Πέτρος Κηρυττόπουλος, στην εκδήλωση που έγινε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Αργώ στον ελληνικό αποικισμό: Μύθοι και Ιστορία του Πόντου, στη Θεσσαλονίκη

6/11/2026 - 11:22πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γκάντι Άιζενκοτ πανηγυρίζει με υποστηρικτές του στο Τελ Αβίβ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Ισραήλ: Οι ψήφοι που ψάχνει ο Άιζενκοτ και οι όροι του Νετανιάχου

5 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το 1ο Φόρουμ Ποντίων Γυναικών της ΟΣΕΠΕ, που έγινε την 1η Νοεμβρίου 2026 στο Ντίσελντορφ (φωτ.: ΟΣΕΠΕ)

Ντίσελντορφ: Οι Πόντιες της Γερμανίας παίρνουν το λόγο

28 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Ιασίου στο Παλάτι Μπράουνσταϊν, στις 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Primăria Municipiului Iași)

Ιάσιο: Νέα στέγη για την ομογένεια στην πόλη όπου ο Υψηλάντης κήρυξε την Επανάσταση

50 λεπτά πριν
O Νίκος Δένδιας στη Σχολή Ικάρων, στην τελετή εορτασμού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας. Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πολεμική Αεροπορία: Σχέδιο για 200 μαχητικές πλατφόρμες και εκατοντάδες drones

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Cadet European Judo Cup: Χρυσή στην Ουγγαρία η Κομπορόζου

2 ώρες πριν
Ο Μάναζουτ Σιγιούμ Ταφέρι από την Αιθιοπία, τερματίζει πρώτος με νέο ρεκόρ  διαδρομής, στον 43ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Μαραθώνιος Αθήνας: Ο Ταφέρι έσπασε το ρεκόρ της αυθεντικής διαδρομής

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV