pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

25/05/2015 - 7:10μμ
Αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 259/2015 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Υποχρέωση όλων μας και ειδικότερα μετά την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη των γενοκτονιών των χριστιανικών πολιτισμών της Μ.Ασίας (Αρμενίων-Ασσυρίων-Ελλήνων του Πόντου) από τους Τούρκους, είναι να τιμήσουμε την μνήμη των αδίκως σφαγιασθέντων και εκδιωχθέντων. Οι ψυχές των άταφων νεκρών για να αναπαυθούν ζητούν την δικαίωση, που δεν είναι αντίποινα, αλλά έκφραση δημοσίας συγγνώμης από τους απογόνους των σφαγέων.

Το ΔΣ της Βέροιας καταδικάζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και καταδικάζει την μαζική δολοφονία δύο περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων που απλά δεν ήταν Τούρκοι μουσουλμάνοι, αλλά Αρμένιοι χριστιανοί.

Επισημαίνει πως οι πολίτες του Δήμου Βέροιας διατρανώνουν ότι γενοκτονία υπέστησαν όχι μόνο οι Αρμένιοι, αλλά και οι Πόντιοι, εκ των οποίων, όσοι δεν σφαγιάσθηκαν ή μετακινήθηκαν βιαίως στην ενδοχώρα και εξισλαμίσθηκαν ή εκδιώχθηκαν στα ελεύθερα ελληνικά εδάφη. Το ΔΣ της Βέροιας υπενθυμίζει στην διεθνή κοινότητα ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν στη γείτονα χώρα χιλιάδες κρυπτοχριστιανοί που ζουν σε καθεστώς καταπίεσης και φόβου.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων αναγνωρίζεται από κοινοβούλια και επιστημονικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Η άρνησή της λειτουργεί απαλλακτικά για τους θύτες και θεωρείται το τελευταίο στάδιο της γενοκτονίας των Χριστιανών λαών της Ανατολής από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ευγνωμονούμε τα κράτη που προέβησαν στην αναγνώριση των γενοκτονιών των Ελλήνων του Πόντου (Σουηδία, Ν.Αυστραλία, Ολλανδία κ.ο.κ.) και κυρίως των Αρμενίων, παρά τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων που το απέτρεπαν επικαλούμενοι προβλήματα με τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Ας προβεί σε ενέργειες δικαίωσης, όπως κάνουν οι Αρμένιοι, και ας το καταλάβει ότι οι Πατρίδες είναι αλησμόνητες και όχι χαμένες.

Απαιτούμε από τη σημερινή Τουρκία, ως διάδοχο κράτους, να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες αυτές και να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δείχνοντας ότι σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
Η Χρύσα Αράπογλου δίνει την Αργώ στον Κόσουκε Φουκούντα, ένα δώρο από την Καλαμαριά στον Ιάπωνα που αγαπά τον ποντιακό πολιτισμό. Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Ιαπωνία με μια λύρα – Η νύχτα που η Καλαμαριά «μηδένισε» 9.000 χιλιόμετρα

18/09/2026 - 1:07μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στον Υψηλάντη Βοιωτίας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας «Ο Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάχη της Πέτρας: Η τελευταία νίκη της Επανάστασης τιμήθηκε στον Υψηλάντη Βοιωτίας

18/09/2026 - 10:37πμ
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

17/09/2026 - 8:47μμ
Επιστολή γραμμένη στα καραμανλίδικα, από το Κιρκχαρμάν της Αμάσειας, περίπου το 1910.
(πηγή: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια επιστολή από την Αμάσεια: Οι Πόντιοι που έγραφαν τουρκικά με ελληνικά γράμματα, τα καραμανλίδικα

17/09/2026 - 3:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Πιερ Μιλ (Pierre Mille, 1864–1941), σε φωτογραφία του 1928 (φωτ.: Agence Rol / Gallica – Bibliothèque nationale de France (BnF), réf. Rol, 126976)

Pierre Mille: Ο Γάλλος πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε την Κωνσταντινούπολη και τη θέση των γυναικών στην οθωμανική κοινωνία της εποχής

8 λεπτά πριν
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

31 λεπτά πριν
Το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών έξω από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Σύνοδος ΟΗΕ: Η διπλωματία σε τεντωμένο σχοινί με Ιράν, Ουκρανία και Μέση Ανατολή

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι αλλάζει σε τιμή και επίδομα – Τα 4 μέτρα που έρχονται

1 ώρα πριν
Πλακάτ με τη φράση «Φρίντριχ, ο μεγάλος ψεύτης», με αναφορά στον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW)» στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Γερμανία: Διπλές κάλπες, δύο διαφορετικοί κόσμοι – Γιατί όλοι κοιτούν το Βερολίνο και το Μεκλεμβούργο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παραλία της Λάρισας (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Αίθριος ο καιρός την Κυριακή, συνεχίζεται το καλοκαιρινό διάλειμμα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV