pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καταργείται το Αυτόφωρο για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ

22/05/2015 - 9:34μμ
Καταργείται το Αυτόφωρο για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την απαλλαγή από ποινικές διώξεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 50.000 ευρώ προβλέπει νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Με την εν λόγω εγκύκλιο ζητά από τις εφορίες να σταματήσουν να ασκούν ποινικές διώξεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως το προαναφερθέν ποσό.

Αναλυτικά:

  1. Αύξηση του ορίου του αξιοποίνου. Αυξάνεται το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ που ίσχυε μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Αποποινικοποιείται, δηλαδή, η μη καταβολή χρεών για συνολικά ποσά μικρότερα των 50.000 ευρώ.
  2. Κατάργηση αυτόφωρης διαδικασίας. Καταργείται η διάταξη η οποία αναδιατύπωνε την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος, ορίζοντας ως χρόνο τέλεσης αυτού το χρονικό διάστημα από την παρέλευση τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, καθιστώντας το εν λόγω αδίκημα διαρκές και συνεχές αυτόφωρο. Με τις νέες διατάξεις επανέρχεται ο προγενέστερος της ανωτέρω διάταξης χαρακτηρισμός του εν λόγω αδικήματος ως στιγμιαίου, με χρόνο τέλεσης αυτού την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.
  3. Δικαστικές αποφάσεις – Εκκρεμείς διαδικασίες (αιτήσεις ποινικών διώξεων ή ένδικα μέσα). Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για μη καταβολή συνολικών ποσών κάτω των πενήντα χιλιάδων ευρώ, και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, αυτή διακόπτεται. Εκκρεμείς αιτήσεις ή ένδικα μέσα κατά αποφάσεων για χρέη που υπολείπονται του ποσού των 50.000 ευρώ, δεν εισάγονται για συζήτηση στο δικαστήριο.
  4. Λήξη αναστολής παραγραφής χρεών. Η αναστολή παραγραφής των χρεών που άρχισε με την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για συνολικά ποσά κατώτερα των πενήντα χιλιάδων ευρώ, λήγει την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή την 21-03-2015, και δεν συμπληρώνεται, σε κάθε περίπτωση, πριν από την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της αναστολής. 

    Η παραπάνω ρύθμιση προϋποθέτει τη μη έκδοση κατά την ως άνω ημερομηνία τελεσίδικης απόφασης, καθόσον στην περίπτωση ήδη εκδοθείσας τελεσίδικης απόφασης η αναστολή της παραγραφής έληξε την ημερομηνία της τελεσιδικίας.
     

  5. Παραγραφή του αδικήματος που τελεί στην αυτόφωρη διαδικασία. Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις το αδίκημα κατέστη πλέον στιγμιαίο  με χρόνο τέλεσης αυτού, το χρονικό σημείο παρέλευσης τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών. Κατά συνέπεια την ίδια χρονική στιγμή αρχίζει και η παραγραφή του αδικήματος, η οποία λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα αυτού είναι πενταετής. 

    Για τα αδικήματα για τα οποία κατά την δημοσίευση του νόμου έχει μεν παρέλθει το ως άνω χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών από το ληξιπρόθεσμο αυτών, δεν έχει όμως ακόμα συμπληρωθεί και το διάστημα  των είκοσι (20) μηνών του διαρκούς αδικήματος, η παραγραφή αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του  Ν 4321/2015 δηλαδή την 21-03-2015.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Επιπλέον 6 δισ. ευρώ οφειλών περνούν στην κατηγορία των μη εισπράξιμων

11/06/2026 - 8:31πμ
Το γλυπτό με το σήμα του ευρώ έξω από τα πρώην κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA / Florian Wiegand)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Έρχεται αύξηση επιτοκίων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Τι σημαίνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

7/06/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ σε 84.334 δικαιούχους

6/06/2026 - 2:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια Νόμου Κατσέλη: Τι προβλέπει η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αναδρομικότητα

6/06/2026 - 11:41πμ
Εξωτερική άποψη του κτηρίου του υπουργείου Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1.600 ευρώ αυξάνεται το ακατάσχετο όριο τραπεζικών καταθέσεων

5/06/2026 - 1:07μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες: Ο Άρειος Πάγος βάζει «φρένο» στις πρόσθετες επιβαρύνσεις

4/06/2026 - 4:54μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/deeznutz1-3086161/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιο ρεκόρ: Στα 98,3 τρισεκατομμύρια δολάρια η περιουσία των εκατομμυριούχων – «Κινητήρας» η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα χρηματιστήρια

4/06/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφαιρεί την Ελλάδα από τη λίστα των χωρών με μακροοικονομικές ανισορροπίες

3/06/2026 - 9:12μμ
Το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως το τέλος του 2026 για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών

3/06/2026 - 12:10μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση 72 δόσεων για χρέη σε εφορία και Ταμεία: Ποιοι μπαίνουν και τι πρέπει να προσέξουν

3/06/2026 - 8:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη της Ολλανδίας, 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Ο Τραμπ ξανά σε τροχιά σύγκρουσης με το Ιράν: Απειλές για νέα χτυπήματα και έλεγχο των ενεργειακών πηγών

14 λεπτά πριν

Pamestoixima.gr: Ο Ανδρέας Σάμαρης θυμάται το Παγκόσμιο του 2014 στο «Out of the Box Stories» (Vid)

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: greekcommunity.com.au)

Μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Νικόλαου Ανδριανάκου για νέο πολιτιστικό κέντρο της ελληνικής ομογένειας στη Μελβούρνη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ertnews/glomex)

To Μπέλφαστ σε κατάσταση συναγερμού: Ενισχύσεις της αστυνομίας με τον φόβο νέας νύχτας ταραχών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου - Γραφείο Τύπου)

Τιμητική βραδιά για τον Πόντιο ποιητή Νεόφυτο Ιορδανίδη στο Ωραιόκαστρο

2 ώρες πριν
(EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)

Πανελλήνιες 2026: Τα μαθήματα-«κλειδιά» που θα καθορίσουν τις βάσεις – Πότε βγαίνουν οι βαθμοί

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign