pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περίσσεψε η συγκίνηση για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Νέο Κορδελιό

14/05/2015 - 6:25μμ
Περίσσεψε η συγκίνηση για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Νέο Κορδελιό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Κορδελιό ας ήβλεπα ακόμα μια φορά,
και την ψυχή μου θα ’δινα στο Χάρο με χαρά
.

Κορυφώθηκε η συγκίνηση καθώς ζωντάνεψαν οι μνήμες από τις διηγήσεις των προγόνων που έζησαν τον ξεριζωμό, μεταξύ των μελών του Συλλόγου Σμυρναίων-Μικρασιατών Ελευθερίου – Νέου Κορδελιού «Αγία Φωτεινή», όταν ο καθηγητής Ιστορίας Περικλής Βακουφάρης ανέφερε
την παραπάνω ρήση, την οποία άκουγε από παιδί ακόμα από γέροντες Μικρασιάτες πρόσφυγες στην περιοχή του Νέου Κορδελιού Θεσσαλονίκης.


O καθηγητής Ιστορίας Περικλής Βακουφάρης και η πρόεδρος του συλλόγου Χριστίνα Σαλμανιώτου

Ως καθηγητής, ο Π. Βακουφάρης τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Ελλάδα αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της ιστορίας του Κορδελιού της Μικράς Ασίας αλλά και του Νέου Κορδελιού της Θεσσαλονίκης, και τη συνέγραψε σε τρίτομο έργο.

Οι πρόσφυγες δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, αλλά και… πέμπτης γενιάς, καθισμένοι δίπλα και κάτω από πολλές παλιές φωτογραφίες του Κορδελιού αλλά και της ζωής των προσφύγων στη νέα πατρίδα, κρέμονταν από τα χείλη του καθηγητή. Οι ηλικιωμένοι ταξίδευαν στις δικές τους αναμνήσεις και οι νεότεροι ρουφούσαν τα λόγια του.

Η εκδήλωση αυτή, που είχε άξονα τη «συνομιλία» ανάμεσα σε νέους και γηραιότερους, έγινε στο πλαίσιο σειράς δράσεων που διοργανώνει ο σύλλογος «Αγία Φωτεινή», με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυσή του.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 16 Μαΐου, στις 7:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57), με τη διοργάνωση μουσικοχορευτικού δρωμένου το οποίο σχετίζεται με την περιοχή Του Παπά η Σκάλα, από την οποία ήρθαν οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν το Νέο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

Το δρώμενο θα παρουσιάζει τη ζωή μιας οικογένειας στου Παπά τη Σκάλα πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και τη ζωή της μετά από αυτήν, στο Νέο Κορδελιό.

Έκθεση φωτογραφίας

Την Παρασκευή 15 Μαΐου το βράδυ θα ολοκληρωθεί η έκθεση με παλιές φωτογραφίες από τη Σμύρνη, το Κορδελιό, του Παπά τη Σκάλα, αλλά και από το δράμα των προσφύγων καθώς και τη ζωή τους στη νέα πατρίδα, η οποία παρουσιάζεται στο χώρο του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Νέου Κορδελιού «Αγία Φωτεινή».

Όπως είπε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του συλλόγου, Χριστίνα Σαλμανιώτου, την έκθεση φωτογραφίας επισκέπτεται καθημερινά αρκετός κόσμος και κυρίως μαθητές σχολείων.

Σε μία από τις φωτογραφίες, την οποία δείχνει με συγκίνηση ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Αναστάσιος Καράνταγλης, εικονίζονται οι κουρίτες, οι επίπεδες βάρκες που έσωσαν πολλούς Έλληνες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Λόγω του σχήματός τους δεν βούλιαζαν εύκολα, και πολλοί Έλληνες σώθηκαν περνώντας απέναντι, στα νησιά, με αυτές.

«Να μετονομαστεί η στάση»

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο Π. Βακουφάρης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή που έστειλε στη διοίκηση του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου (με κοινοποίηση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης), προκειμένου η στάση των λεωφορείων στο γήπεδο της περιοχής να μετονομαστεί σε στάση Πάρκου Σμύρνης, λόγω της γειτνίασής της με το πάρκο.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τμήμα του εικαστικού που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν στην ανάρτησή του (πηγή: x.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλασικός Ερντογάν: Πανηγυρίζει την τουρκική νίκη του 1922 στη Σμύρνη κάνοντας λόγο για «απελευθέρωση από την κατοχή»

9/09/2026 - 9:50μμ
Η γάτα με το όνομα Σμαράγδι εμφανίζεται ήρεμη, καθισμένη στο μαξιλάρι της, σε αυτό το ψηφιδωτό που βρέθηκε στο Αδραμύττιο (φωτ.: H. M. Özgen / Adramytteion Research Archive)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η «Σμαράγδι» και ο «Ωκεανός»: Ελληνικά ονόματα σε ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αδραμύττιο

9/09/2026 - 5:16μμ
Η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής και ιερά κειμήλια λιτανεύονται στους δρόμους της Καβάλας, 104 χρόνια μετά τη μεταφορά της από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης (φωτ.: Facebook / Θρακική Εστία Καβάλας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Η εικόνα που διέσωσαν οι πρόσφυγες της Σηλυβρίας το 1922 λιτανεύτηκε ξανά

9/09/2026 - 3:19μμ
Από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΚΜΣ: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Κατερίνας Μπούρα «The Secret ‘Constantinople Organisation’ 1908-1912»

8/09/2026 - 7:22μμ
Η θάλασσα της Νέας Κρήνης φωτίστηκε από τους πυρσούς των σκαφών που συμμετείχαν στην αναπαράσταση (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βάρκες με πυρσούς φώτισαν τη νύχτα στη Νέα Κρήνη – Η άφιξη των προσφύγων, 104 χρόνια μετά

8/09/2026 - 1:32μμ
Κολάζ φωτογραφιών από το εξωτερικό της Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα όπως είναι σήμερα (αριστερά) και κατά τη φάση της ανέγερσής της (δεξιά) (φωτ.: pantovasilissa.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία η Παντοβασίλισσα: Η εικόνα που ταξίδεψε από την Τρίγλια της Μικράς Ασίας στη Ραφήνα και κράτησε ζωντανή τη μνήμη της χαμένης πατρίδας

8/09/2026 - 10:30πμ
Εκπλήρωση ετήσιου τάματος των Μηχανιωτών πιστών προς την Παναγία τη Μηχανιώτισσα στα Λουτρά Αιδηψού. Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το τάμα που νικά το χρόνο: Η Παναγία Μηχανιώτισσα ενώνει Αιδηψό και Νέα Μηχανιώνα

7/09/2026 - 11:40μμ
Χορευτές και χορεύτριες με παραδοσιακές φορεσιές στην εκδήλωση «Η Μικρά Ασία μας ενώνει, Πάρος-Κρήτη» (φωτ.: parianostypos.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Μικρά Ασία ένωσε Πάρο και Κρήτη στην 20ή Μικρασιατική Συνάντηση

7/09/2026 - 10:39μμ
Στιγμιότυπο από το ναό του Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία: Μνημόσυνο και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

7/09/2026 - 9:12μμ
Εικόνα από τον 9ο Αγώνα Δρόμου
«Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» (φωτ.: zonews.gr/Τάσος Τατάρογλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

10ος Αγώνας Δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» σε Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα

7/09/2026 - 4:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα»: Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης λόγω πένθους

40 δευτερόλεπτα πριν
Στο ιατρείο στο Κολωνάκι έγινε νέα αυτοψία παρουσία εισαγγελέα, αστυνομικών της Ασφάλειας και «ελληνικού FBI», αλλά και κλιμακίου του ΙΣΑ. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Γιώργος Μαζωνάκης: Στο μικροσκόπιο το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης – Τι κατέθεσε η γιατρός

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι η θεραπεία που μπήκε στο μικροσκόπιο μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

48 λεπτά πριν
Σκεπασμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρο του 40χρονου επισμηναγού Γιάννη Μπλέσια (φωτ.: ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)

Κηδεία Γιάννη Μπλέσια: Βουβός ο Πύργος στο τελευταίο «αντίο» στον επισμηναγό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Από το Ορμούζ στο ελληνικό καλοριφέρ: Πάνω από 1,90 ευρώ «δείχνει» το πετρέλαιο θέρμανσης

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της νέας στέγης των «Αργοναυτών – Συλλόγου Ποντίων Χανίων» (φωτ.: zarpanews.gr)

Οι «Αργοναύτες» άνοιξαν πανιά στα Χανιά – Νέα στέγη για την ποντιακή παράδοση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV