pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περίσσεψε η συγκίνηση για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Νέο Κορδελιό

14/05/2015 - 6:25μμ
Περίσσεψε η συγκίνηση για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Νέο Κορδελιό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Κορδελιό ας ήβλεπα ακόμα μια φορά,
και την ψυχή μου θα ’δινα στο Χάρο με χαρά
.

Κορυφώθηκε η συγκίνηση καθώς ζωντάνεψαν οι μνήμες από τις διηγήσεις των προγόνων που έζησαν τον ξεριζωμό, μεταξύ των μελών του Συλλόγου Σμυρναίων-Μικρασιατών Ελευθερίου – Νέου Κορδελιού «Αγία Φωτεινή», όταν ο καθηγητής Ιστορίας Περικλής Βακουφάρης ανέφερε
την παραπάνω ρήση, την οποία άκουγε από παιδί ακόμα από γέροντες Μικρασιάτες πρόσφυγες στην περιοχή του Νέου Κορδελιού Θεσσαλονίκης.


O καθηγητής Ιστορίας Περικλής Βακουφάρης και η πρόεδρος του συλλόγου Χριστίνα Σαλμανιώτου

Ως καθηγητής, ο Π. Βακουφάρης τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Ελλάδα αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της ιστορίας του Κορδελιού της Μικράς Ασίας αλλά και του Νέου Κορδελιού της Θεσσαλονίκης, και τη συνέγραψε σε τρίτομο έργο.

Οι πρόσφυγες δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, αλλά και… πέμπτης γενιάς, καθισμένοι δίπλα και κάτω από πολλές παλιές φωτογραφίες του Κορδελιού αλλά και της ζωής των προσφύγων στη νέα πατρίδα, κρέμονταν από τα χείλη του καθηγητή. Οι ηλικιωμένοι ταξίδευαν στις δικές τους αναμνήσεις και οι νεότεροι ρουφούσαν τα λόγια του.

Η εκδήλωση αυτή, που είχε άξονα τη «συνομιλία» ανάμεσα σε νέους και γηραιότερους, έγινε στο πλαίσιο σειράς δράσεων που διοργανώνει ο σύλλογος «Αγία Φωτεινή», με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυσή του.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 16 Μαΐου, στις 7:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57), με τη διοργάνωση μουσικοχορευτικού δρωμένου το οποίο σχετίζεται με την περιοχή Του Παπά η Σκάλα, από την οποία ήρθαν οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν το Νέο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

Το δρώμενο θα παρουσιάζει τη ζωή μιας οικογένειας στου Παπά τη Σκάλα πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και τη ζωή της μετά από αυτήν, στο Νέο Κορδελιό.

Έκθεση φωτογραφίας

Την Παρασκευή 15 Μαΐου το βράδυ θα ολοκληρωθεί η έκθεση με παλιές φωτογραφίες από τη Σμύρνη, το Κορδελιό, του Παπά τη Σκάλα, αλλά και από το δράμα των προσφύγων καθώς και τη ζωή τους στη νέα πατρίδα, η οποία παρουσιάζεται στο χώρο του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Νέου Κορδελιού «Αγία Φωτεινή».

Όπως είπε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του συλλόγου, Χριστίνα Σαλμανιώτου, την έκθεση φωτογραφίας επισκέπτεται καθημερινά αρκετός κόσμος και κυρίως μαθητές σχολείων.

Σε μία από τις φωτογραφίες, την οποία δείχνει με συγκίνηση ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Αναστάσιος Καράνταγλης, εικονίζονται οι κουρίτες, οι επίπεδες βάρκες που έσωσαν πολλούς Έλληνες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Λόγω του σχήματός τους δεν βούλιαζαν εύκολα, και πολλοί Έλληνες σώθηκαν περνώντας απέναντι, στα νησιά, με αυτές.

«Να μετονομαστεί η στάση»

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο Π. Βακουφάρης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή που έστειλε στη διοίκηση του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου (με κοινοποίηση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης), προκειμένου η στάση των λεωφορείων στο γήπεδο της περιοχής να μετονομαστεί σε στάση Πάρκου Σμύρνης, λόγω της γειτνίασής της με το πάρκο.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: enosismyrneon.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Σμύρνη και το 1821: Από την Κυριακή Ναύτη, πρώτη γυναίκα της Φιλικής Εταιρείας, στο λάβαρο της Αγίας Λαύρας και τη Νέα Σμύρνη που δεν χτίστηκε

25/03/2026 - 9:16μμ
Εκπρόσωποι συλλόγων στο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών, από Βούλγαρους και Νεότουρκους. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μαύρο Πάσχα» των Θρακών: Συγκίνηση στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

23/03/2026 - 9:35πμ
Τη βαλίτσα την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κίσσαμο. Δωρεά της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά (φωτ.: flashnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθητές απ’ όλη όλη την Κρήτη για τον μικρασιατικό ελληνισμό – Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

20/03/2026 - 6:59μμ
1964: Επίσημη παράδοση του κτηρίου μετά από επτά χρόνια, με πολλές ατέλειες (πηγή: Βιβλιοθήκη Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρήκαν νέα ζωή στην Καλαμάτα

20/03/2026 - 9:32πμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η προσφυγική ενορία γιορτάζει τον πρώτο ναό των Μικρασιατών – 100 χρόνια

13/03/2026 - 6:37μμ
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Συννεφιές και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/ EPA/GRAEME SLOAN / POOL)

Ιράν: «Καμία διαπραγμάτευση με ΗΠΑ» – Με «κόλαση» απειλεί ο Τραμπ, αρνητικό στην εκεχειρία το Ισραήλ

8 ώρες πριν
Άποψη της έκθεσης στην Αγιορείτικη Εστία (φωτ.: Αγιορείτικη Εστία)

Θεσσαλονίκη: Παράταση στην έκθεση «Η χώρα της καρδιάς μου. Ο Φώτης Κόντογλου στο Άγιον Όρος» – «Ζωγραφιές της πιο σπάνιας τελειότητος»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: GANP/Dimitrios Panagos)

Ο Ελπιδοφόρος υποδέχτηκε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής τον δήμαρχο Νέας Υόρκης Ζόραν Μαμντάνι

9 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης (φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου)

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου ταξιδεύουν στην Αργεντινή

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign