pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η γυναίκα που ζει ολομόναχη σε χωριό στα σύνορα με την Αλβανία (φωτο)

13/05/2015 - 6:43μμ
Η γυναίκα που ζει ολομόναχη σε χωριό στα σύνορα με την Αλβανία (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε υψόμετρο 730 μ., στην οριογραμμή των συνόρων με την Αλβανία βρίσκεται το Ορεινό Πωγωνίου – ένα χωριό-φάντασμα με μία και μοναδική κάτοικο, την κτηνοτρόφο Σοφία Δημητρίου. «Πέτρινα παλιά σπίτια με κλειστά παράθυρα, χορταριασμένες αυλές και μια νεκρική σιγή που σπάει το γάβγισμα των σκυλιών», περιγράφει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ που βρέθηκε στο ακριτικό χωριό. 

Η δε εικόνα της 62χρονης εντυπωσιακή: κυκλοφορεί με την καραμπίνα στον ώμο διότι –όπως δηλώνει η ίδια– «δεν ζει χωρίς όπλο μια γυναίκα μόνη στα σύνορα». Η φήμη της έχει ταξιδέψει σε όλα τα χωριά του Πωγωνίου και αποτελεί παράδειγμα για τους γέροντες που νιώθουν ανασφάλεια στον τόπο τους, την ξεχασμένη Ελλάδα, όπως λένε, δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία.

Το σπίτι της κτηνοτρόφου είναι «οχυρό» με σιδερόφραχτα παράθυρα, διπλές μαντεμένιες πόρτες και θέα μέχρι τον κάμπο του Αργυροκάστρου. Πριν από 17 χρόνια έχασε τον άνδρα της, και παρά το γεγονός ότι το χωριό της ερήμωσε αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει το Ορεινό καθώς εκεί έχει την περιουσία της, τη στάνη με τα πρόβατα.


Φωτ.: Μ. Τζώρα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν την πτοούν ούτε οι δολιοφθορές· μέσα σε δύο μήνες, το χειμώνα που πέρασε, άγνωστοι έκαψαν ολοσχερώς τρεις φορές τις αποθήκες με την τροφή για το κοπάδι. «Πιστεύω πως κάποιοι θέλουν να με διώξουν για να εκμεταλλευτούν τα βοσκοτόπια. Νομίζω, είναι Αλβανοί βοσκοί. Τα σύνορα είναι εδώ, στα 100 μέτρα, όμως εγώ δεν θα φύγω», λέει με πείσμα, και δείχνει τη μικρή απόσταση μιας βουνοκορφής από τη στάνη.

«Τον ενημερώνω ότι βγαίνω από το σπίτι, γιατί εάν σε πέντε λεπτά δεν έχω φτάσει στην στάνη, ίσως κάτι κακό να μου έχει συμβεί», αναφέρει· και συνεχίζει: «Πάντα έχω όπλο μαζί μου, αλλά και τα πέντε σκυλιά που μένουν γύρω από το σπίτι, στην αυλή. Δεν φοβάμαι. Παίρνω όμως προφυλάξεις. Εδώ, στα σύνορα, δεν γνωρίζεις ποτέ τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή». Θυμάται πως πριν από 20 χρόνια στην προσπάθειά της, μαζί τον σύζυγό της, να αποτρέψουν μια διάρρηξη σε γειτονικό σπίτι, δέχτηκε σφαίρα στο πόδι και δείχνει την ουλή.


Φωτ.: Μ. Τζώρα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η παρουσία της στο Ορεινό λειτουργεί ενθαρρυντικά για κάποιους συνταξιούχους συγχωριανούς της ώστε να περάσουν λίγες βδομάδες το καλοκαίρι στα πατρικά τους. Στο χωριό υπάρχει ένα κλειστό πέτρινο κτήριο που κάποτε ήταν στρατιωτικό φυλάκιο. «Θέλω να επαναλειτουργήσει και θα φροντίζω καθημερινά εγώ για το φαγητό των φαντάρων», δηλώνει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη «πρωταθλητής» στη δοκό… αλουμινίου

16/09/2025 - 11:49πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ηλιοφάνεια την Τρίτη, η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

16/09/2025 - 8:08πμ
Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: 'Ελλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δύο νεκροί στα νερά του Θερμαϊκού

15/09/2025 - 10:51μμ
Πλακάτ έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Να μην κλείσει η υπόθεση ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Καταγγέλλουν κενά και παραλείψεις

15/09/2025 - 9:24μμ
Αποδίδοντας φόρο τιμής στον Τσάρλι Κερκ, στο Πρόβο της Γιούτα (φωτ.: EPA / Lindsay D’ addato)
ΕΛΛΑΔΑ

Το DNA του «προδίδει» τον αμίλητο δολοφόνο του Τσάρλι Κερκ

15/09/2025 - 8:31μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή τρεις Αλβανοί για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Πυλαία

15/09/2025 - 5:41μμ
Eργαζόμενοι του ΟΠΑΠ μοιράζουν τσάντες με σχολικά είδη στα παιδιά του Οργανισμού
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΟΠΑΠ γεμίζει τις σχολικές τσάντες με ελπίδα – Στηρίζει τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών του Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας ΜΚΟ «Θεόφιλος»

15/09/2025 - 4:16μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Matteo Baronti)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έκλεβε καύσιμα από την εταιρεία στην οποία δούλευε

15/09/2025 - 1:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύτηκαν χρήματα, Ferrari, Porsche και ακίνητα της Πόπης Σεμερτζίδου

15/09/2025 - 1:24μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Αθηνών)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών: Όλα έτοιμα για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2025-2026 – Ήρθε η ώρα του αγιασμού

15/09/2025 - 12:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)

Η Ήπειρος τίμησε τη μνήμη των Μικρασιατών που χάθηκαν

3 λεπτά πριν
Μικρή διαδηλώτρια κρατά την παλαιστινιακή σημαία στη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης (φωτ.: EPA/Bianca De Marchi)

Το Λουξεμβούργο θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Απαιτούμε από τη FIBA την τιμωρία του Alperen Şengün για «τη γεμάτη μίσος, ιστορικά αναίσθητη συμπεριφορά του»

1 ώρα πριν
Ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)

Ανδρέας Λοβέρδος: Προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία μαζί με στελέχη των «Δημοκρατών»

2 ώρες πριν
Σύρος αναζητά πληροφορίες για συγγενείς του μέσα στη φυλακή Σεντάγια, κοντά στη Δαμασκό (φωτ.: EPA/Antonio Pedro Santos)

Συρία: Μουσείο εικονικής πραγματικότητας «μαρτυρά» τα δεινά των κρατουμένων στις φυλακές-«ανθρώπινα σφαγεία»

2 ώρες πριν
(Από την αφίσα της παράστασης)

Μνήμες Πόντου στην Πολίχνη με την παράσταση «Μαυροθάλασσα, Κυρά μου»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign