pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στο κόκκινο οι σχέσεις πΓΔΜ-Αλβανίας μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κουμάνοβο

11/05/2015 - 11:23πμ
Στο κόκκινο οι σχέσεις πΓΔΜ-Αλβανίας μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κουμάνοβο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με το διπλωματικό παιχνίδι να εξελίσσεται και τους κατοίκους να μετράνε νεκρούς, τραυματίες και υλικές ζημιές βρίσκει η επόμενη μέρα την αλβανόφωνη συνοικία στο Κουμάνοβο, η οποία τα προηγούμενα 24ωρα έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλων Αλβανών.

Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν, 37 τραυματίστηκαν και περίπου 30 συνελήφθησαν στη διάρκεια των συγκρούσεων. Επιστρέφοντας στην περιοχή, αργά την Κυριακή το βράδυ, οι κάτοικοι αντίκρισαν εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα από εκρήξεις, αρκετά αυτοκίνητα καμένα ή γαζωμένα από σφαίρες, παντού αίματα, σφαίρες και κάλυκες ήταν μόνο μερικά από όσα είδαν οι κάτοικοι της αλβανόφωνης συνοικίας και δημοσιογραφικές αποστολές. Στη συνοικία είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και οι κάτοικοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους προσπαθούσαν μέσα στο σκοτάδι να τακτοποιήσουν πρόχειρα κάποια πράγματά τους για να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Οι «τρομοκράτες» ήταν… γείτονες

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε, μετά τη λήξη των συγκρούσεων, ότι «τρομοκρατική ομάδα» αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στην πΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ’ όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε κυβερνητικά κτήρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα.

Ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η ομάδα αυτή των ενόπλων που εισήλθε στην πΓΔΜ και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία της χώρας του θεωρείται «η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα στα Βαλκάνια», ενώ επισήμανε ότι οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο δεν είχαν διεθνοτικό χαρακτήρα, καθώς η ομάδα αυτή των «τρομοκρατών» δεν είχε την υποστήριξη του αλβανικού πληθυσμού της χώρας.

Τι λέει η Αλβανία

Αντίθετα, κάποιοι Αλβανοί κάτοικοι της συνοικίας στο Κουμάνοβο, στην οποία σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, ανέφεραν ότι αγνοούν την ύπαρξη «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» στην περιοχή τους και σημείωσαν ότι η επιχείρηση της αστυνομίας της πΓΔΜ ήταν υπερβολική και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει άλλες «σκοπιμότητες».

«Δραματικά γεγονότα που επηρέασαν την κανονικότητα των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων, ως συνέπεια και της εν μέρει εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας» χαρακτήρισε η αλβανική κυβέρνηση τις ένοπλες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της πΓΔΜ.

Με ανακοίνωσή της μάλιστα εξέφρασε τη θλίψη της για τις απώλειες ζωής συνανθρώπων, επιδιώκοντας παράλληλα το «σύννεφο ασάφειας για όλες τις βαριές ώρες του Κουμάνοβο […] πρέπει να διαλυθεί το συντομότερο και να αντικατασταθεί από την πλήρη διαφάνεια για ό,τι συνέβη».

Μεμονωμένο φαινόμενο, κατά την ΕΕ

Η ένοπλη ομάδα που εμφανίστηκε στο Κουμάνοβο και ενεπλάκη σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας της πΓΔΜ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 μέλη της ομάδας αυτής και 8 αστυνομικοί, αποτελεί «μεμονωμένο φαινόμενο», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ, της πρεσβείας των ΗΠΑ, της αποστολής του ΟΑΣΕ και της αποστολής του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ, σχετικά με τα επεισόδια που διεξήχθησαν το προηγούμενο 48ωρο.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν πρέπει να επιτραπεί το γεγονός αυτό να βλάψει τις σχέσεις στην κοινωνία. Επίσης, ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η στιγμή κατά την οποία οι ηγέτες της χώρας θα συμμετάσχουν από κοινού σε έναν διάλογο για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της μακροχρόνιας πολιτικής κρίσης και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», αναφέρουν ακόμη στην ανακοίνωση τους οι εκπρόσωποι της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ, στην οποία εκφράζουν και τη «βαθιά λύπη» τους για τα θύματα από τις συγκρούσεις.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και κάλεσε να διενεργηθεί διαφανής έρευνα για τις βιαιότητες κατά τις οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί και 14 μέλη μιας «ένοπλης οργάνωσης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ – Γαλλίας στον ΟΗΕ: Αμερικανός αξιωματούχος αποχώρησε από συνεδρίαση

27/07/2026 - 11:40μμ
(Φωτ.: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΛΑΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύρος: Μία μαχαιριά στον θώρακα προκάλεσε τον θάνατο της 42χρονης διασώστριας – Την Τρίτη οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων

27/07/2026 - 10:46μμ
(Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις συλλήψεις για την έκρηξη και την πυρκαγιά σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια Κορινθίας – Ανάμεσά τους ο ιδιοκτήτης

27/07/2026 - 9:22μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΑΣΥ: Πειθαρχική διαδικασία για οδηγό τραμ που κάπνιζε στην καμπίνα, με τα πόδια πάνω στην κονσόλα χειρισμού

27/07/2026 - 8:54μμ
Αεροφωτογραφία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο νοσοκομείο Νίκαιας 9 άτομα από κρούσμα σαλμονέλας – Όλοι είχαν φάει στο ίδιο κατάστημα, στο Περιστέρι

27/07/2026 - 7:30μμ
(Φωτ. αρχείου: Al Balushi / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντουμπάι: Συνελήφθησαν τα πρωτοπαλίκαρα της μαφίας των τσιγαράδων, «Έντικ» και «Λεωνίδας»

27/07/2026 - 6:59μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος για το θάνατο του Σταύρου Γεωργίου

27/07/2026 - 5:07μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε μόνιμες διακοπές χάρη στο Εθνικό Λαχείο: Στη Γλυφάδα ο νικητής του 1 εκατ. ευρώ που κέρδισε τον Μεγάλο Λαχνό

27/07/2026 - 4:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαμίλια Κορινθίας: Από ηλεκτροκόλληση προκλήθηκε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ξιδιού – Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός ανθρώπου

27/07/2026 - 3:52μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαμίλια Κορινθίας: Έκρηξη και πυρκαγιά σε εργοστάσιο ξιδιού – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

27/07/2026 - 2:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Paul Diaconu)

Ιταλία: Πρωτοποριακή μεταμόσχευση ωχράς κηλίδας χάρισε ξανά την όραση σε 67χρονη γυναίκα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ – Γαλλίας στον ΟΗΕ: Αμερικανός αξιωματούχος αποχώρησε από συνεδρίαση

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Συνταγματική αναθεώρηση: 33 διατάξεις εγκρίθηκαν για να προχωρήσει η διαδικασία – Οι συσχετισμοί της επόμενης Βουλής θα κρίνουν τις τελικές αλλαγές

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΛΑΡΗΣ / EUROKINISSI)

Σύρος: Μία μαχαιριά στον θώρακα προκάλεσε τον θάνατο της 42χρονης διασώστριας – Την Τρίτη οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Sacred Patriarchal and Stavropegial Monastery of St. Irene Chrysovalantou/Facebook)

«Γονάτισε» η ομογένεια στην Αστόρια μπροστά στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου – Η συγκινητική λιτανεία 

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign