pontosnews.gr
Κυριακή, 26/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανακοίνωση-σοκ: Η Σουηδία παγώνει την απόφαση αναγνώρισης της Γενοκτονίας

30/04/2015 - 3:43μμ
Ανακοίνωση-σοκ: Η Σουηδία παγώνει την απόφαση αναγνώρισης της Γενοκτονίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Απροσδόκητο πλήγμα δέχτηκαν από την κυβέρνηση της Σουηδίας Αρμένιοι, Πόντιοι, Ασσύριοι και Συροχαλδαίοι, που το 2010 μετά από μεγάλο αγώνα είχαν επιτύχει απόφαση της σουηδικής Βουλής με την οποία αναγνωρίζονταν οι γενοκτονίες των λαών τους.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών Έρικ Μπόμαν στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στη Στοκχόλμη, η υλοποίηση της απόφασης της Βουλής μπαίνει στο ράφι μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα ανεξάρτητης επιτροπής που ανέβαλε να μελετήσει «τα γεγονότα».

Ο Μπόμαν φέρεται επίσης να δηλώνει ότι η Σουηδία επιθυμεί ειρηνική λύση μεταξύ των λαών, και παγώνει την απόφαση καθώς για μια τραγωδία που έλαβε χώρα πριν από 100 χρόνια «δεν μπορεί κανείς να πει ότι συνιστά γενοκτονία, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει έρευνα», μόνο με μια απόφαση του Κοινοβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Στέφαν Λέβεν επί του θέματος και η τοποθέτησή του αναπαράγεται σε όλον τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος επιχαίρει για την εξέλιξη.

Επί τη ευκαιρία της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στις 24 Απριλίου, γραπτή δήλωση έγινε από την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Μαργκότ Βάλστρομ, η οποία δεν χρησιμοποίησε τον όρο Γενοκτονία αλλά αναφέρθηκε σε «ιστορικές μαζικές βιαιότητες». Επίσης, έκανε λόγο για «μεγάλης κλίμακας αγριότητες κατά του αρμενικού λαού και άλλων μειονοτήτων στην παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».


Από την πρόσφατη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ.: pontos-news.gr)

Η Βάλστρομ είπε ότι «οδυνηρά ιστορικά γεγονότα όπως αυτά θα πρέπει να τυγχάνουν υπεύθυνης διαχείρισης […]. Η κυβέρνηση επανεξετάζει το πώς θα αναφέρεται στις ιστορικές μαζικές βιαιότητες».

Η απόφαση για την αναγνώριση των γενοκτονιών, το 2010, που ελήφθη με μία ψήφο διαφορά, είχε εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανακάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ είχε σπεύσει να δηλώσει ότι «η απόφαση του Κοινοβουλίου ήταν λανθασμένη» και δεν συνιστούσε θέση της κυβέρνησης.

Η παρούσα κυβέρνηση όμως στάθηκε με διαφορετικό τρόπο απέναντι στο θέμα, τουλάχιστον προεκλογικά. Ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Λέβεν είχε δεσμευτεί ότι ως κυβέρνηση θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που όχι μόνο δεν έγινε αλλά βάζει τώρα και στον πάγο μια απόφαση της νομοθετικής εξουσίας.

Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Σουηδία Βαχάγκ Αβεντιάν εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες τη δυσαρέσκειά του κάνοντας λόγο για «παραλογισμό», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Λέβεν είναι ανακόλουθη. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

25/07/2026 - 11:50μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ελασσόνας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Σερβία

25/07/2026 - 10:00μμ
Αμερικανικό αντιτορπιλικό διασώζει έναν πρόσφυγα από τη θάλασσα. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τις εκδόσεις Δίσιγμα και περιλαμβάνονται στο έργο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Όσοι δεν κατάφερναν να ακολουθήσουν, πυροβολούνταν» – Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα αμερικανικά αρχεία

25/07/2026 - 9:33μμ
(Φωτ.: facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Σε εξέλιξη το 2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο, με θέμα «Genocides, Mass Atrocities and Human Rights»

25/07/2026 - 5:21μμ
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

25/07/2026 - 3:58μμ
Νέοι της Τραπεζούντας με μουσικά όργανα πάνω στη βάρκα «Αργώ», στο σκαρί της οποίας είναι γραμμένη η φράση «Ναυτική Εκστρατία». Η αχρονολόγητη καρτ ποστάλ εκδόθηκε από τον L. Apostolides στην ύστερη οθωμανική περίοδο
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Αργώ» της Τραπεζούντας: Μια μουσική «ναυτική εκστρατεία» στον Εύξεινο Πόντο

24/07/2026 - 7:53μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια νέα εστία μνήμης για τον Πόντο παίρνει μορφή στη Λευκόπετρα Ξάνθης

24/07/2026 - 5:04μμ
(Φωτ.: youtube/Apolas Lermi)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Τραπεζούντα στον Πόντο: Ο Απόλας Λέρμι τιμά τον Αχιλλέα Βασιλειάδη με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα

24/07/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: «Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς ιστορική γνώση και σεβασμό στη συλλογική μνήμη»

24/07/2026 - 2:27μμ
Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Λεβεντιά, λύρα και ποντιακός παλμός: Ο «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ζυγού Ξάνθης τίμησε την παράδοση

24/07/2026 - 9:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άνθρωποι τυλιγμένοι με ισοθερμικές κουβέρτες αγκαλιάζονται κοντά στο σημείο της επίθεσης (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Βερολίνο: Ποιος είναι ο 21χρονος ύποπτος για την επίθεση στο Pride – «Μην τον πλησιάσετε, μπορεί να είναι οπλισμένος»

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κυριακή με αίθριο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας – Έως 34°C ο υδράργυρος

42 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος με μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο της Συνόδου της UNESCO (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όλυμπος: Έρχεται η κρίσιμη απόφαση της UNESCO για την ένταξή του στην Παγκόσμια Κληρονομιά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Greek Orthodox Archdiocese of Canada/Facebook)

Στις 19 Σεπτεμβρίου η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Καναδά Αποστόλου στο Τορόντο

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Υπόθεση Ντογιάκου: Ποιος βρίσκεται πίσω από το σχέδιο επίθεσης – Οι νέες αποκαλύψεις

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign