pontosnews.gr
Τρίτη, 13/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι θησαυροί του ναυαγίου των Αντικυθήρων

18/04/2015 - 4:37μμ
Οι θησαυροί του ναυαγίου των Αντικυθήρων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεμάτος χαρά ένας ασυρματιστής από την Κρήτη, στο μακρινό 1900, ενημέρωνε την Ελληνική κυβέρνηση ότι σφουγγαράδες από τη Σύμη του ανέφεραν ότι στο βυθό, έξω από τα Αντικύθηρα και σε βάθος περίπου 50 μέτρων, βρήκαν έναν λόφο με αρχαιολογικά ευρήματα. Στην πρωτεύουσα, ωστόσο, θεώρησαν τον ασυρματιστή μεθυσμένο και δεν ασχολήθηκε κανείς με την υπόθεση.

Οι σφουγγαράδες, όμως, είχαν ανακαλύψει το ναυάγιο των Αντικυθήρων, που έγινε στο δεύτερο τέταρτο του 1ου αιώνα π.Χ. (μεταξύ του 70 και του 50 π.Χ.), με τα τεράστιας σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής στην ιστορία… Για να πιστοποιήσουν την ανακάλυψή τους οι σφουγγαράδες, λίγους μήνες αργότερα προσκόμισαν στην κυβέρνηση ένα χέρι από κάποιο άγαλμα που βρέθηκε στο βυθό.

Τότε πείστηκαν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι και ξεκίνησε η διαδικασία ανέλκυσης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Όπως είπε σήμερα ο Θεοτόκης Θεοδούλου, ένας από τους αρχαιολόγους που ερευνούν στην περιοχή, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης της έρευνας στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, ένας αμέτρητος αριθμός αρχαιολογικών ευρημάτων ανακαλύφθηκε στην περιοχή (το 1901, το 1953 και το 1976 από τον Ζακ Υβ Κουστώ, αλλά και από την αρχαιολογική ομάδα που ερευνά σήμερα).

Εκτός από το μηχανισμό των Αντικυθήρων, έχουν ανελκυθεί 36 αγάλματα –ανάμεσά τους ο χάλκινος έφηβος των Αντικυθήρων-, έπιπλα, κοσμήματα, αγγεία κλπ. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Δημήτρη Κουρκουμέλη, το πλοίο που ναυάγησε στα Αντικύθηρα τον 1ο αιώνα π.Χ. ήταν πολύ μεγάλο, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα της αρχαιότητας που έχουν ανακαλυφθεί. Το μήκος του υπολογίζεται σε περίπου 30 – 40 μέτρα, το πλάτος του σε 10 – 12 μέτρα και η χωρητικότητά του σε περίπου 400 τόνους.

«Μέχρι τώρα έχει ανελκυθεί μόλις περίπου το 30% των ευρημάτων που μετέφερε το πλοίο, δηλαδή περίπου 100 με 110 τόνοι. Το πλοίο ξεκίνησε από τη Μικρά Ασία, προφανώς από την Έφεσο ή την Πέργαμο ή από τη Δήλο. Ο προορισμός του ήταν κάποιο λιμάνι της Ιταλίας, η Όστια ή η Νεάπολη, αλλά αυτό δε θα το μάθουμε ποτέ», είπε ο Κουρκουμέλης. Ο ίδιος έκανε λόγο και για την έκθεση με τα ευρήματα στα Αντικύθηρα, η οποία θα παρουσιαστεί στη Βασιλεία της Ελβετίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Από την πλευρά του ο αρχαιολόγος Αλέξης Τούρτας μίλησε για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Όπως είπε, αυτοί που τον ανέλκυσαν το 1900, δε μπορούσαν να καταλάβουν το μέγεθος της σημασίας του, αφού έβλεπαν κάτι που έμοιαζε με πράσινη πέτρα. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη ένας υπουργός, ο οποίος περπατούσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και θαύμαζε τα ευρήματα, παρατήρησε το γρανάζι του μηχανισμού, που πλέον φαίνονταν καθαρά από την πέτρα, η οποία στο μεταξύ είχε σπάσει.

«Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα, το οποίο για αυτό το λόγο απαγορεύεται να φύγει από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ακόμα και για έρευνα. Μέχρι το 1900 πίστευαν ότι τέτοιοι μηχανισμοί είχαν ανακαλυφθεί στην περίοδο της Αναγέννησης», τόνισε ο Τούρτας. Τέλος, ο αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, ο οποίος έχει μελετήσει πάρα πολύ τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ανέφερε ότι πρόκειται για υπολογιστή, αφού ο χειριστής του περνάει σ’ αυτόν δεδομένα.

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων μπορούσε να υπολογίσει εκλείψεις, αλλά και την ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία σχετίζονταν από τις πανσελήνους», είπε ο Σειραδάκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασθενοφόρο έχει παραλάβει τη σορό της 52χρονης γυναίκας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μητροκτονία στη Λάρισα: Για ώρες έψαχνε πώς να ξεφορτωθεί τη σορό της 52χρονης

13/05/2025 - 9:00πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη και… 13 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

13/05/2025 - 8:13πμ
Η αστυνομία απέκλεισε την οικοδομή όπου έγινε η δολοφονία (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: 21χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 52χρονη μητέρα του

12/05/2025 - 11:12μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους τριών μελών οικογένειας σε λίγες μέρες

12/05/2025 - 7:10μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο οδηγός που παρέσυρε οικογένεια στη Θέρμη, τον περασμένο Σεπτέμβριο

12/05/2025 - 3:56μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

12/05/2025 - 3:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κορυδαλλός: Συνελήφθη 32χρονος για διακεκριμένες κλοπές από εκκλησίες

12/05/2025 - 3:00μμ
Η είσοδος του νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο - Αγία Όλγα» (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μαριάνθη Τσομπανοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Ιωνία: Ιερόσυλοι βανδάλισαν το εκκλησάκι στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα»

12/05/2025 - 12:39μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Συννεφιά και τοπικές βροχές στο μενού του καιρού σήμερα – Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

12/05/2025 - 8:09πμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμάτα: Κατέληξε 4χρονο αγοράκι μετά από πτώση κοντά στους καταρράκτες της Νέδας

11/05/2025 - 9:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Φρίντριχ Μερτς κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,, την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στη Γερμανία ο Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Μερτς και η «καυτή» ατζέντα

11 λεπτά πριν
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά που φυλάσσεται στο Βέρμιο (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Το Αγρίνιο υποδέχεται την εικόνα της Παναγίας Σουμελά

36 λεπτά πριν
Η ευρωπαϊκή σημαία στο «σπίτι» των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες, μαζί με το λογότυπο της ΠΟΠΣ για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στις Βρυξέλλες – Αποστολή της ΠΟΠΣ για τη διεθνή αναγνώριση

57 λεπτά πριν
Ασθενοφόρο έχει παραλάβει τη σορό της 52χρονης γυναίκας (φωτ.: EUROKINISSI)

Μητροκτονία στη Λάρισα: Για ώρες έψαχνε πώς να ξεφορτωθεί τη σορό της 52χρονης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Περιστερίου)

«Μαρτυρολόγιο Μνήμης» από την Ένωση Ποντίων Περιστερίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Τρίτη και… 13 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign