pontosnews.gr
Κυριακή, 25/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι θησαυροί του ναυαγίου των Αντικυθήρων

18/04/2015 - 4:37μμ
Οι θησαυροί του ναυαγίου των Αντικυθήρων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεμάτος χαρά ένας ασυρματιστής από την Κρήτη, στο μακρινό 1900, ενημέρωνε την Ελληνική κυβέρνηση ότι σφουγγαράδες από τη Σύμη του ανέφεραν ότι στο βυθό, έξω από τα Αντικύθηρα και σε βάθος περίπου 50 μέτρων, βρήκαν έναν λόφο με αρχαιολογικά ευρήματα. Στην πρωτεύουσα, ωστόσο, θεώρησαν τον ασυρματιστή μεθυσμένο και δεν ασχολήθηκε κανείς με την υπόθεση.

Οι σφουγγαράδες, όμως, είχαν ανακαλύψει το ναυάγιο των Αντικυθήρων, που έγινε στο δεύτερο τέταρτο του 1ου αιώνα π.Χ. (μεταξύ του 70 και του 50 π.Χ.), με τα τεράστιας σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής στην ιστορία… Για να πιστοποιήσουν την ανακάλυψή τους οι σφουγγαράδες, λίγους μήνες αργότερα προσκόμισαν στην κυβέρνηση ένα χέρι από κάποιο άγαλμα που βρέθηκε στο βυθό.

Τότε πείστηκαν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι και ξεκίνησε η διαδικασία ανέλκυσης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Όπως είπε σήμερα ο Θεοτόκης Θεοδούλου, ένας από τους αρχαιολόγους που ερευνούν στην περιοχή, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης της έρευνας στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, ένας αμέτρητος αριθμός αρχαιολογικών ευρημάτων ανακαλύφθηκε στην περιοχή (το 1901, το 1953 και το 1976 από τον Ζακ Υβ Κουστώ, αλλά και από την αρχαιολογική ομάδα που ερευνά σήμερα).

Εκτός από το μηχανισμό των Αντικυθήρων, έχουν ανελκυθεί 36 αγάλματα –ανάμεσά τους ο χάλκινος έφηβος των Αντικυθήρων-, έπιπλα, κοσμήματα, αγγεία κλπ. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Δημήτρη Κουρκουμέλη, το πλοίο που ναυάγησε στα Αντικύθηρα τον 1ο αιώνα π.Χ. ήταν πολύ μεγάλο, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα της αρχαιότητας που έχουν ανακαλυφθεί. Το μήκος του υπολογίζεται σε περίπου 30 – 40 μέτρα, το πλάτος του σε 10 – 12 μέτρα και η χωρητικότητά του σε περίπου 400 τόνους.

«Μέχρι τώρα έχει ανελκυθεί μόλις περίπου το 30% των ευρημάτων που μετέφερε το πλοίο, δηλαδή περίπου 100 με 110 τόνοι. Το πλοίο ξεκίνησε από τη Μικρά Ασία, προφανώς από την Έφεσο ή την Πέργαμο ή από τη Δήλο. Ο προορισμός του ήταν κάποιο λιμάνι της Ιταλίας, η Όστια ή η Νεάπολη, αλλά αυτό δε θα το μάθουμε ποτέ», είπε ο Κουρκουμέλης. Ο ίδιος έκανε λόγο και για την έκθεση με τα ευρήματα στα Αντικύθηρα, η οποία θα παρουσιαστεί στη Βασιλεία της Ελβετίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Από την πλευρά του ο αρχαιολόγος Αλέξης Τούρτας μίλησε για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Όπως είπε, αυτοί που τον ανέλκυσαν το 1900, δε μπορούσαν να καταλάβουν το μέγεθος της σημασίας του, αφού έβλεπαν κάτι που έμοιαζε με πράσινη πέτρα. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη ένας υπουργός, ο οποίος περπατούσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και θαύμαζε τα ευρήματα, παρατήρησε το γρανάζι του μηχανισμού, που πλέον φαίνονταν καθαρά από την πέτρα, η οποία στο μεταξύ είχε σπάσει.

«Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα, το οποίο για αυτό το λόγο απαγορεύεται να φύγει από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ακόμα και για έρευνα. Μέχρι το 1900 πίστευαν ότι τέτοιοι μηχανισμοί είχαν ανακαλυφθεί στην περίοδο της Αναγέννησης», τόνισε ο Τούρτας. Τέλος, ο αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, ο οποίος έχει μελετήσει πάρα πολύ τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ανέφερε ότι πρόκειται για υπολογιστή, αφού ο χειριστής του περνάει σ’ αυτόν δεδομένα.

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων μπορούσε να υπολογίσει εκλείψεις, αλλά και την ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία σχετίζονταν από τις πανσελήνους», είπε ο Σειραδάκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κακοκαιρία στο Ρίο, 10 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  apohxos.gr / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα

25/01/2026 - 12:11μμ
Στην οδό Γυθείου στη Γλυφάδα, όπου 46χρονος δολοφόνησε τον 80χρονο πατέρα του, Κυριακή 25 (φωτ.: ΕUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στη Γλυφάδα: Το 2014 δολοφόνησε τη μητέρα, σήμερα τον πατέρα του

25/01/2026 - 11:20πμ
Self test για κορονοϊό και γρίπη (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση κρουσμάτων γρίπης: Ανησυχία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας – Προσοχή στα παιδιά

25/01/2026 - 10:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γλυφάδα: Σορός 80χρονου στο πορτμπαγκάζ – Ο γιος κατηγορείται για ανθρωποκτονία

25/01/2026 - 9:29πμ
(Φωτ.: pexels.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Ήπιος καιρός σήμερα, με νοτιάδες, νεφώσεις και τοπικές βροχές στα ανατολικά

25/01/2026 - 8:11πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μακάβριο εύρημα στη Σουβάλα της Αίγινας: Εντοπίστηκε σορός σε αποσύνθεση σε βραχώδη ακτή

24/01/2026 - 11:18μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο ασφαλείας που δείχνει την παράσυρση της υπαλλήλου των ΕΛΤΑ (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση των ΕΛΤΑ για την παράσυρση εργαζόμενης από όχημα πελάτη

24/01/2026 - 7:24μμ
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Κοπή βασιλόπιτας με ποντιακό γλέντι για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκόπετρας

24/01/2026 - 4:59μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Καταδικάστηκε στο Αυτόφωρο η καθηγήτρια που φίμωσε τον μαθητή – Παρέμβαση του υπ. Παιδείας

24/01/2026 - 3:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Συνελήφθη καθηγήτρια Γυμνασίου που φέρεται να φίμωσε μαθητή με μονωτική ταινία

24/01/2026 - 1:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/The Pan-Macedonian Association of Melbourne and Victoria)

Συνάντηση μνήμης και διαλόγου στην Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτόριας

15 λεπτά πριν
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κάγια Κάλας (φωτ.: ΕΡΑ/Ramil Sitdikov/Reuters / POOL/Olivier Hoslet)

Η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ με την επικεφαλής της ΕΕ Κ. Κάλας – «Απλώς θα περιμένουμε να φύγει από τη θέση της»

51 λεπτά πριν
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας δεξιά και στο βάθος η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Από το βιβλίο του Κ. Φωτιάδη «Πόντος: Δικαίωμα στη Μνήμη» (πηγή: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)

Παιδεία στον Πόντο και το Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Ένα εκπαιδευτικό πρότυπο με διεθνή ορίζοντα

2 ώρες πριν
Από αριστερά, η Μαρία Αντώνη, ο Γιάννης Τοπαλίδης, η κόρη του Ράνια Τοπαλίδου και η Έστα Πασχαλίδη-Χειλά (φωτ.: facebook/Ioannis Topalidis)

Ομογένεια: Ο «Ποντοξενιτέας» έζησε ξανά το θρίαμβο του Euro 2004

2 ώρες πριν
(Φωτ,: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» υποδέχθηκε το 2026 με μεγάλο ποντιακό γλέντι

3 ώρες πριν
Κακοκαιρία στο Ρίο, 10 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  apohxos.gr / EUROKINISSI)

Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign