pontosnews.gr
Δευτέρα, 20/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

O Γιώργος Λάνθιμος υποψήφιος για τον Χρυσό Φοίνικα

16/04/2015 - 8:17μμ
Λίνα Μενδώνη: Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει τις επόμενες δουλειές του Γιώργου Λάνθιμου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πριν από 17 χρόνια ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος έφευγε από τις Κάννες θριαμβευτής κρατώντας στα χέρια του τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία Μια αιωνιότητα και μια μέρα. Μήπως φέτος είναι η σειρά του Γιώργου Λάνθιμου; Ο Έλληνας κινηματογραφιστής με την ταινία The lobster (Ο Αστακός) συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης.

Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά φιλμ του Λάνθιμου που πάει στις Κάννες. Η νέα κινηματογραφική του δουλειά επελέγη από τους διοργανωτές του 68ου Φεστιβάλ ανάμεσα σε 1.854 ταινίες. «Είναι μέρος της παράδοσης του φεστιβάλ να υπάρχουν ταινίες που δεν καταλαβαίνεις τα πάντα», υποστήριξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κινηματογραφικού θεσμού Τιερί Φρεμό για την ταινία του Λάνθιμου, τονίζοντας πως είναι μια «από τις πιο μυστηριώδεις του διαγωνιστικού προγράμματος».


Κόλιν Φάρελ, Τζον Σ. Ράιλι και Μπεν Γουίσο σε σκηνή από τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Τοποθετημένο σε ένα κοντινό μέλλον, το The Lobster μας μεταφέρει σε μια πόλη στην οποία ισχύουν περίεργοι κανόνες. Σύμφωνα με τους κανόνες της, οι άνθρωποι συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ένα ξενοδοχείο όπου είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο δάσος. Το σενάριο έχουν γράψει από κοινού ο Ευθύμης Φιλίππου και ο Γιώργος Λάνθιμος, ενώ το πρωτοκλασάτο καστ απαρτίζουν οι Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φάρελ, Λεά Σεντού, Μπεν Γουίσο και Τζον Σ. Ράιλι.

Βέβαια, η κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα από τον Έλληνα δημιουργό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς  έχει να κονταροχτυπηθεί με πολύ δυνατούς αντιπάλους. Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα κατεβαίνουν ο Ιταλός κινηματογραφιστής Ματέο Γκαρόνε (δις βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα) με την ταινία του The Tale of Tales και πρωταγωνιστές τους Βενσάν Κασέλ και Σάλμα Χάγιεκ, αλλά και ο Πάολο Σορεντίνο με το Youth.


Ο Μάθιου Μακ Κόναχι πρωταγωνιστεί στην ταινία του Γκας Βας Σαντ

Ακόμη, το μεγάλο βραβείο θα διεκδικήσουν ο Γκας Βας Σαντ (The sea of trees) με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μακ Κόναχι, ο Τζάστιν Κερζέλ με τον Μακμπέθ του, στον οποίο παίζουν η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Μάικλ Φασμπέντερ, αλλά και ο Τοντ Χέινς με το Carol και πρωταγωνίστριες τις Κειτ Μπλάνσετ και Ρούνεϊ Μάρα.

Η Ελλάδα στο Φεστιβάλ Καννών

Η πρώτη ελληνική ταινία που διεκδίκησε τον Χρυσό Φοίνικα στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποσπάσει τη μεγάλη διάκριση. Ακολούθησε το φιλμ του Ζιλ Ντασσέν Ποτέ την Κυριακή με την Μελίνα Μερκούρη, η οποία κέρδισε το 1960 βραβείο ερμηνείας, αλλά και η Ηλέκτρα (1962) που απέσπασε τελικά βραβεία κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης.


Το τρέιλερ της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ο αγνοούμενος» («Missing»)

Ο Κώστας Γαβράς το 1982 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για το φιλμ του Ο αγνοούμενος, ενώ το 1995 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος απέσπασε το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Το βλέμμα του Οδυσσέα. Ο Χρυσός Φοίνικας για τον σπουδαίο κινηματογραφιστή ήρθε το 1998 για το φιλμ Μια αιωνιότητα και μια μέρα, ενώ το 2009 ο Γιώργος Λάνθιμος για τον Κυνόδοντα κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Ένα κάποιο βλέμμα».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας Έλληνας στο Παρίσι: Ο Νίκος Αλιάγας «φωτίζει» τον χρόνο μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Les Grands Âges»

19/04/2026 - 7:04μμ
Απαγγελία ελληνικής ποίησης από Κινέζα φοιτήτρια, στην εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Southwest. Σάββατο 18 Απριλίου 2026 (φωτ.: Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίνα: Η ελληνική γλώσσα ως «κλειδί» κατανόησης της Δύσης – Μεγάλη συμμετοχή σε επετειακή εκδήλωση

19/04/2026 - 10:30πμ
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α.Καρ.)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νικητής το βινύλιο την Ημέρα Δισκοπωλείου στη Θεσσαλονίκη

18/04/2026 - 5:10μμ
Τμήμα της αφίσας της έκθεσης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΕΘ: Η 5η Συλλεκτική EXPO ανοίγει τις πύλες της – Σπάνια νομίσματα αλλά και vintage παιχνίδια θα κλέψουν την παράσταση

17/04/2026 - 9:48μμ
Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη κατά τη διάρκεια μαθημάτων (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ταξίδι μνήμης στην Τασκένδη: Έκθεση για τον ελληνισμό της Κεντρικής Ασίας στο Ηράκλειο

17/04/2026 - 12:58μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δημοκρατία στη σκηνή: Μαθητές από την Καλιφόρνια ζωντανεύουν το έργο του Ανδρέα Φλουράκη στην ιστορική αίθουσα «Παρνασσός»

16/04/2026 - 11:31μμ
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μυκηναϊκή ακρόπολη Γλα: Σημαντική αποκατάσταση στη Νότια Πύλη και το κυκλώπειο τείχος

16/04/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: Uchida Takuma/ festival-shizuoka.jp/ en/program/medea)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η «Μήδεια» του Σατόσι Μιγιάγκι επιστρέφει στη Σιζουόκα

16/04/2026 - 5:24μμ
(Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Τοιχογραφία με παράσταση Σταύρωσης από το 1400 παρουσιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

9/04/2026 - 2:43μμ
Επιφανειακή έρευνα στην κορυφή του Ευβοϊκού Ολύμπου (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ερέτρια: Νέος «χάρτης» ζωής χιλιάδων ετών – Τι αποκάλυψε η μεγάλη αρχαιολογική έρευνα

8/04/2026 - 11:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΕΛΑΣ: Σεσημασμένος για διακίνηση ναρκωτικών ο ανήλικος που παρέσυρε και εγκατέλειψε τη 16χρονη στη Λιοσίων

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League – Play Off: Σκόρπισε τον ΠΑΟΚ η ΑΕΚ – «Ζωντανός» ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο

6 ώρες πριν
Το Ισλαμαμπάντ προετοιμάζεται για τις αβέβαιες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)

Μέση Ανατολή: Το Ιράν δεν έχει αποφασίσει αν θα προσέλθει στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Φιντάν: Υπάρχουν μουσουλμανικές χώρες ενοχλημένες με τη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εύβοια: Συνελήφθη 56χρονος για πυρκαγιά από αμέλεια στην περιοχή Πλατάνα

8 ώρες πριν
Υποδοχή των Ρώσων μπροστά στο κτήριο της όπερας, τον Απρίλιο του 1916 (πηγή: Αρχείο Μ. Τερζοπούλου / orthodoxiapontos.blogspot.com)

Μαρτυρία Νικόλαου Μπαλκίδη: Πριν μπούνε στα πράματα οι Νεότουρκοι, όλο αγαθοσύνη ήτανε ο Τούρκος μαζί μας

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign