pontosnews.gr
Τρίτη, 20/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαρθολομαίος: Ημέρα χαράς, ξαναζούμε και ανανεώνουμε την ελπίδα

12/04/2015 - 5:45μμ
Βαρθολομαίος: Ημέρα χαράς, ξαναζούμε και ανανεώνουμε την ελπίδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε στο Φανάρι η Ακολουθία της Αναστάσεως. Ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου γέμισε από πιστούς στην Αναστάσιμη Ακολουθία, εκεί όπου προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μετά το πέρας της Ακολουθίας έστειλε το μήνυμά του στον κόσμο, μιλώντας από την ειδική εξέδρα που στήθηκε στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Ναού:

Χριστός ανέστη, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,

Η μητέρα σας Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι ευτυχής που κι εφέτος, αυτή την κλητή και αγία ημέρα, βρίσκεσθε μέσα στην αγκαλιά της, εδώ εις το άσβεστο Φανάρι της Ορθοδοξίας και του Γένους, ερχόμενοι «εκ Δυσμών και Βορρά και θαλάσσης και εώας» δια να λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός.

Καί είναι ανέσπερον το φως του Φαναρίου επειδή πηγάζει από την πηγή του φωτός, τον Αναστάντα Χριστόν, ο οποίος σκορπίζει αφειδώς αυτό το φως της σωτηρίας προς δικαίους και αδίκους, προς πιστούς και απίστους, προς πλουσίους και πτωχούς – διότι θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αγκαλιάζει ένα μωρό μετά το πέρας της Ακολουθίας
στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου (Φωτ.: EPA / Ulas Yunus Tosun)

Είμαστε όλοι χαρούμενοι απόψε, παρά τις τραγικότητες που μας περιβάλλουν, παρά τα δράματα του κόσμου. Διότι το φως και η δύναμις της Αναστάσεως του Χριστού αποτελούν πηγή αισιοδοξίας και ρεαλισμού και ελπίδας. Ξαναζούμε και ανανεώνουμε αυτήν την ελπίδα κάθε χρόνο σαν απόψε, όταν ο Πατριάρχης βγαίνη από το ιερό βήμα και την Αγία Τράπεζα, που συμβολίζει τον τάφο του Χριστού, και θριαμβευτικά ψάλλη: Δεύτε, λάβετε φως! Και με αυτές τις λέξεις, το φως της ακοίμητης κανδήλας φωτίζει ολόκληρη την Εκκλησία η οποία περίμενε μέσα στο σκοτάδι. Είναι ακριβώς η πεποίθησίς μας ότι το φως του Χριστού είναι πιο ισχυρό και πιο φωτεινό από οποιοδήποτε σκοτάδι στην καρδιά μας, στο περιβάλλον μας και στον κόσμον όλον. Το μήνυμα της «άλλης βιοτής» δεν κρύβεται, και η Ανάστασις είναι η μόνη βεβαιότητα που η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, αιώνες τώρα, την ζει με συνέπεια, προσπερνώντας και υπερβαίνοντας τόσες και τόσες κουστωδίες.

Αδελφοί μου,
Τω καιρώ εκείνω, όταν εσταύρωναν τον Χριστό «σκότος εγένετο επί πάσαν την γην» ενώ ήταν «έκτη ώρα», δηλαδή δώδεκα το μεσημέρι. Τώρα εδώ, ενώ είναι βαθειά μεσάνυχτα και σκοτάδι παντού, εμείς μόλις προ ολίγου «είδομεν το φως το αληθινόν», το φως της Αναστάσεως. Είναι αυτό το φως που εκπέμπουν οι ιερές εικόνες των Εκκλησιών μας και συμβολίζουν οι αναστάσιμες λαμπάδες που κρατάτε στα χέρια σας· είναι το φως της βασιλείας του Θεού. Όλοι εμείς οι Χριστιανοί καλούμεθα να γίνουμε χαρμόσυνοι μάρτυρες αυτού του φωτός εις τον κόσμον που το έχει σήμερα τόση ανάγκη. Ας μην αμελήσουμε. Θα το επιτύχουμε με τη ζωή μας και με το παράδειγμά μας ως «τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησίας».

Σε λίγο θα ξεχυθήτε μέσα στις λεωφόρους και τις ατραπούς και μέσα στους πολλαπλούς κόσμους αυτής της κοσμόπολης. Και ύστερα, θα πάρετε τον δρόμο της επιστροφής έκαστος εις τα ίδια. Αλλά η Πόλις θα σας ακολουθή, κατά τον αλεξανδρινό που ήταν και Κωνσταντινουπολίτης. Καί το φως του Φαναρίου, το χάδι, το ιλαρό βλέμμα αυτής της μαρτυρικής, της σταυραναστάσιμης μητέρας σας Εκκλησίας, κι αυτό θα σας συνοδεύη, παντού και πάντοτε, εγγύς και μακράν, σήμερα και αύριο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα μας έλθετε και πάλι. Ξανά και ξανά. Θα σας περιμένουμε! «Μιά πόλις άλλη –δεν– θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή», για να παραφράσουμε τον ποιητή.

Καλή αντάμωσι, λοιπόν!

Ολόθερμες ευχές και αγάπη πολλή και σε όλους τους αδελφούς μας που μας ακούν και μας βλέπουν αυτή την στιγμή σε όλο τον κόσμο. Είμαστε όλοι αδιάσπαστα ενωμένοι γύρω από τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο στην κοινή πίστι μας στον αναστημένο Χριστό, στην αγάπη, στην ελπίδα.

Καλή Πασχαλιά! Χριστός Ανέστη!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Την τελετή αγιασμού των υδάτων τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια με το Ιουλιανό Ημερολόγιο στα «Παρχάρια» Νυμφαίας

19/01/2026 - 6:20μμ
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας: Σήμερα τιμά η Εκκλησία τη μνήμη του θεμελιωτή του χριστιανικού μοναχισμού

17/01/2026 - 8:36πμ
Τελετή απονομής ειδικής τιμητικής διάκρισης του εμβλήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος" στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.  Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026  (Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ύψιστη τιμή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Δημήτριο

16/01/2026 - 1:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΙΣΤΗ

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου

15/01/2026 - 9:53μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Πρέβεζα. Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΠΙΣΤΗ

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις επιθέσεις από ρωσικές υπηρεσίες

13/01/2026 - 12:10μμ
Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης (μικρογραφία στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β' – πηγή: immorfou.org.cy)
ΠΙΣΤΗ

Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης: Από την Καππαδοκία, στην έρημο της Ιουδαίας

11/01/2026 - 4:11μμ
Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο, 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Ιερά Μητρόπολις Αττικής και Βοιωτίας)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στους ναούς της Παναγίας Σουμελά της Αττικής, με το Παλαιό Ημερολόγιο

8/01/2026 - 1:42μμ
Θεοφάνια στο Φανάρι, 6 Ιανουαρίου 2025 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια στο Φανάρι: Η Θεία Λειτουργία και η ρίψη του σταυρού στον Κεράτιο

6/01/2026 - 8:00πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρευρέθη στην τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (φωτ.: Facebook/Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Ευχές για ενότητα, ειρήνη και πίστη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην κοπή της βασιλόπιτας της Εκκλησίας της Ελλάδος

31/12/2025 - 7:00μμ
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Μητρόπολη Αθηνών (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/ Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ευχή για μια χρονιά χωρίς πολλά προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων

25/12/2025 - 3:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Πτώση γυναίκας από μπαλκόνι 3ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης

18 λεπτά πριν

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισπανία για τη σιδηροδρομική τραγωδία

46 λεπτά πριν
Συναυλία στο Κάιρο, για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας, 4 Απριλίου 2006 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Στόλης)

Ο 84χρονος Γιώργος Χατζηνάσιος, με τις μεγάλες επιτυχίες και τις ιστορικές συνεργασίες – Απίθανες ιστορίες έρωτα και δόξας που λίγοι γνωρίζουν

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026. (Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Αγροτικό μέτωπο: Οι εκπρόσωποι των αγροτών κρατούν «μικρό καλάθι»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)

Με γλέντι, μουσική και χορό η κοπή της βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: kalamaria24/ screenshot)

«Κάηκε» η Καλαμαριά για τα 100 χρόνια του Απόλλωνα – Με πυρσούς οι οπαδοί στο γήπεδο και την πλαζ Αρετσούς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign