pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το παρασκήνιο της ελληνορωσικής «άνοιξης» και το πολικό ψύχος των εταίρων

9/04/2015 - 9:47πμ
Το παρασκήνιο της ελληνορωσικής «άνοιξης» και το πολικό ψύχος των εταίρων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας μπαίνουν σε μια νέα εποχή μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές που υπογραμμίζουν πως καλές είναι οι εξαγγελίες αλλά μένει να δούμε εάν και πότε θα εφαρμοστούν.

Το κλίμα ήταν από την αρχή θετικό και για τις δυο πλευρές, για διαφορετικούς όμως λόγους. Η Αθήνα καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επανεκκινήσει τις διμερείς σχέσεις που από το 2009 χαρακτηρίζονταν ως «ψυχρές», και μαζί να βάλει καύσιμα στην ελληνική οικονομία ενισχύοντας παράλληλα τη διαπραγματευτική θέση της στην Ευρώπη, ενώ η Μόσχα ως ισχυρός οικοδεσπότης θέλησε να επωφεληθεί από τα «μικρά ελληνικά δώρα» αλλά κυρίως να δείξει σε Ευρώπη και Αμερική ότι η περιθωριοποίηση της Ρωσίας δεν τους κάνει καλό.

Τι φέρνει πίσω ο Τσίπρας

Χρησιμοποιώντας ευέλικτη διπλωματική γλώσσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα τιμά τις δεσμεύσεις της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχει, ωστόσο παραμένει κυρίαρχο κράτος με δυνατότητα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Μάλιστα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πήγε να ζητήσει χρήματα από τη Ρωσία αλλά να συνάψει συνεργασίες επιπέδου, συμφέρουσες και για τις δυο πλευρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν, το Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζε την ικανοποίησή του γιατί μπήκαν εκ νέου θεμέλια στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Όσο αφορά το πολυσυζητημένο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου, οι εκτιμήσεις θέλουν να έχει όφελος πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ  για την Ελλάδα και να δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας μετά το 2019, ενώ τα ετήσια κέρδη της χώρας μας θα αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. 

Αν και δεν είναι επίσημο, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα επιτευχθεί μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει διαγραφή του προστίμου για το θέμα της χαμηλής κατανάλωσης.

Ο Πούτιν υποσχέθηκε επενδύσεις

Παράλληλα ο Πούτιν φαίνεται να συζητά τη δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια, και αποπληρωμή μετά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού.

Από τις δηλώσεις τους διαφάνηκε η κοινή βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει η Ρωσία σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, ενώ δεν αποκλείστηκε η αύξηση των επενδύσεων και της ενίσχυσης του τουρισμού.

Ψυχροπολεμικό κλίμα με τους Ευρωπαίους εταίρους

Κι όλα αυτά ενώ οι εταίροι ανέμεναν με δυσφορία τη συνάντηση των δύο ανδρών, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην ξεχάσει ότι είναι κράτος μέλος της ΕΕ και ότι δεσμεύεται από την κοινή στάση έναντι της Ρωσίας.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για την ελληνορωσική συνάντηση κορυφής. Μάλιστα κάποιοι τόνισαν ότι δεν ήταν καλή η περίοδος γι’ αυτή τη συνάντηση, με δεδομένα τα προβλήματα της Ελλάδας που πρέπει να λυθούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τη δυσκαμψία της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, το οποίο αποτελεί την ελίτ της ρωσικής διπλωματίας και ένα εκ των βασικών think tank της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, που έχει ήδη ξεκινήσει.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ η παρουσία του στη Ρωσία θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας (φωτ.: Χ/Nikos Dendias)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Patriot και F-16 μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν

6/03/2026 - 1:40μμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ένταση Αθήνας-Άγκυρας για τους Patriot στην Κάρπαθο – Η Ελλάδα απαντά: Η αμυντική διάταξη είναι αδιαπραγμάτευτη

5/03/2026 - 1:11μμ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» (πηγή:  US Navy)
ΑΜΥΝΑ

ΕΥΠ: Φωτογραφικό υλικό από τη Σούδα, που τον συνδέει με το Ιράν, βρέθηκε στην κατοχή του Γεωργιανού

3/03/2026 - 12:39πμ
Εξωτερική εικόνα από τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Βάσεως των ΗΠΑ στη Σούδα (φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Υπόθεση κατασκοπίας στη Σούδα: Γεωργιανός προσήχθη στην Αθήνα και ανακρίνεται

2/03/2026 - 10:25μμ
ΑΜΥΝΑ

Έκτακτο: Υπόθεση κατασκοπίας στη Σούδα – Έγινε προσαγωγή ενός αλλοδαπού

2/03/2026 - 8:42μμ
Η φρεγάτα «Κίμων» στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

Στην Κύπρο αύριο ο Ν. Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Με απόφαση ΚΥΣΕΑ απεστάλησαν δύο φρεγάτες και δύο F-16

2/03/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στο Ιράν

28/02/2026 - 12:20μμ
Το USS Gerald R. Ford (CVN-78) (φωτ. αρχείου: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jackson Adkins/ commons.wikimedia.org/wiki)
ΑΜΥΝΑ

USS Gerald Ford: Στη Σούδα το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο – Προορισμός του η Μέση Ανατολή

23/02/2026 - 9:00μμ
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Τέλος στη θητεία-αγγαρεία: Όλες οι αλλαγές στο Στρατό από την Α’ ΕΣΣΟ 2026

22/02/2026 - 12:37μμ
Ορκωμοσία νέων Ικάρων (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας)
ΑΜΥΝΑ

Βουλή: Στην Ολομέλεια δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στη στρατιωτική εκπαίδευση

11/02/2026 - 10:19πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

2 ώρες πριν
Ο ιερός ναός Κυρίλλου και Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12,5 ετών στον αρχιμανδρίτη που μάζεψε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι θα γινόταν μητροπολίτης

3 ώρες πριν
Εικόνα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών. Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνηση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν οι διατάξεις για τα ταξί

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

4 ώρες πριν
Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

4 ώρες πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign