pontosnews.gr
Πέμπτη, 25/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το αμερικανικό όνειρο, πραγματικότητα για τον Ηλία Παππά

13/04/2015 - 7:03μμ
Το αμερικανικό όνειρο, πραγματικότητα για τον Ηλία Παππά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λένε πως όταν οι Έλληνες αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, είναι θέμα χρόνου να πετύχουν σε όποιον τομέα επιλέξουν. Έτσι συνέβη και με έναν Έλληνα με καταγωγή από τον Σταυρό Φθιώτιδας, που έβαλε στη βαλίτσα το ανήσυχο πνεύμα του, τη λατρεία του για την περιπέτεια και τις προκλήσεις, και ανέβηκε στο αεροπλάνο με προορισμό την Αμερική. Ο Ηλίας Παππάς θέλησε αρχικά να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι, το πάθος του όμως για τη μαγειρική τον έκανε να δημιουργήσει αρχικά μια κινητή καντίνα που σέρβιρε παραδοσιακές ελληνικές νοστιμιές και στη συνέχεια να γίνει ιδιοκτήτης τριών εστιατορίων με την ονομασία «Athenian Grill».

Εδώ και λίγο καιρό, τα προϊόντα που παρασκευάζει βρίσκονται στα ράφια γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ και όλο και περισσότεροι αγκαλιάζουν την προσπάθειά του. Μιλήσαμε μαζί του και μεταξύ άλλων μας εκμυστηρεύτηκε το μυστικό της επιτυχίας του τονίζοντας ότι «όσο κι αν νοσταλγώ την Ελλάδα, γνωρίζω ότι αυτά που κατάφερα εδώ θα ήταν δύσκολο να τα καταφέρω εκεί».

Πώς αποφασίσατε να μεταναστεύσετε στην Αμερική και να αναζητήσετε εκεί την τύχη σας;
Από την πρώτη φορά που επισκέφθηκα τους θείους μου στην Αμερική, σε ηλικία 15 ετών, κάτι με μάγεψε! Δεν μπόρεσα να το εξηγήσω. Κάτι καρμικό με αυτή τη χώρα. Έτσι, όταν τελείωσα το Λύκειο, και παρόλο που όλοι στην οικογένειά μου ήταν αντίθετοι, αποφάσισα να πάω εκεί για σπουδές. Είμαι ανήσυχο πνεύμα και λατρεύω τις προκλήσεις. Η αρχική επιλογή μου ήταν να σπουδάσω Διοίκηση Επιχειρήσεων και να εργαστώ πάνω σε αυτό. Αλλά οι συγκυρίες και η βαθιά μου επιθυμία να ασχοληθώ με τον τομέα του φαγητού με οδήγησαν στο να είμαι ιδιοκτήτης τριών εστιατορίων. Το να «τρέχεις» τρία εστιατόρια δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Τελικά, νομίζω ότι συνδύασα το κρυφό μου πάθος και τις σπουδές μου αρμονικά.


Ένα εκ των τριών εστιατορίων του Ηλία Παππά, με την ονομασία «Athenian Grill».

Ξεκινήσατε μαγειρεύοντας ελληνικές νοστιμιές σε μια υπαίθρια καντίνα και δημιουργήσατε στη συνέχεια το Athenian Grill. Πώς τα καταφέρατε να στήσετε τη δική σας επιχείρηση σε μια ξένη χώρα και να έχει τόσο μεγάλη απήχηση στον κόσμο;
Με πολλή, σκληρή και συστηματική δουλειά. Το πρώτο διάστημα ήταν πολύ δύσκολο. Ήμουν έξω με την καντίνα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Έντονο κρύο, χιόνι, βροχή. Όμως οι κάτοικοι του Λέξινγκτον εκτίμησαν την προσπάθειά μου και με στήριξαν. Κι αυτό το εκτιμώ αφάνταστα. Όλοι μου πρότειναν να επεκτείνω το εγχείρημά μου κι έτσι άνοιξα το πρώτο εστιατόριο. Η απήχηση ήταν μεγάλη κι έτσι στην πορεία ακολούθησαν και τα άλλα δύο.


Με αυτήν την καντίνα με τις παραδοσιακές ελληνικές νοστιμιές ξεκίνησε το ταξίδι στην αμερικανική ήπειρο

Ποιο από τα φαγητά που σερβίρετε είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους πελάτες σας;
Ο μουσακάς και το κοκκινιστό είναι τα ιδιαίτερα δημοφιλή πιάτα. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω το γύρο, τη σπανακόπιτα, το τζατζίκι, τη χωριάτικη και το σαγανάκι.

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που κάνει τα πιάτα σας να ξεχωρίζουν;
Κατά πρώτο λόγο, οι άριστες πρώτες ύλες. Η πλειονότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε εισάγονται από την Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, τα ζυμαρικά. Κατά δεύτερο, η αγάπη και το μεράκι. Και φυσικά, οι οικογενειακές «μυστικές» συνταγές, που σε κάποιες έχω προσθέσει το προσωπικό μου στοιχείο ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις της μαγειρικής.


Αγνά και φρέσκα υλικά εισάγονται από την Ελλάδα για να μαγειρευτούν πεντανόστιμες παραδοσιακές συνταγές

Οι Αμερικανοί αγκαλιάζουν εύκολα τις προσπάθειες των ξένων στη χώρα τους;
Οι Αμερικανοί είναι γενικά ένας δεκτικός λαός όσον αφορά στους ξένους που ζουν και εργάζονται στη χώρα τους. Παράλληλα, είναι τρομερά απαιτητικοί όταν πρόκειται για φαγητό. Πρέπει αυτό που τους προσφέρεις να συνάδει με την ποιότητα και τη γεύση.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, υπάρχουν στιγμές που μετανιώνετε που φύγατε από την Ελλάδα;
Επειδή ήταν συνειδητή επιλογή να πάω στην Αμερική, δεν έχω μετανιώσει.

Αν μπορούσατε δηλαδή να γυρίσετε πίσω το χρόνο θα ξανακάνατε το ίδιο;
Δεν έχω μετανιώσει για τίποτε από ό,τι έχω κάνει. Αν γύριζα το χρόνο πίσω ναι, θα ξαναέκανα τα ίδια πράγματα, αλλά πιο συγκροτημένα, πιο οργανωμένα, και θα απέφευγα συνειδητά τα λάθη που έχω κάνει μέχρι τώρα, χωρίς να τα έχω αποποιηθεί, γιατί από τα λάθη αυτά έχω αποκτήσει εμπειρία, και σε αυτά, κατά ένα ποσοστό, οφείλω την επιτυχία μου.

Τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο από την πατρίδα σας;
Η οικογένειά μου. Όμως είμαι τυχερός, γιατί τους βλέπω συχνά. Τα τελευταία τρία χρόνια οι δραστηριότητές μου δεν μου επιτρέπουν να ταξιδέψω στην Ελλάδα. Έρχεται η οικογένειά μου. Είμαστε μια πολύ δεμένη, πατροπαράδοτη ελληνική οικογένεια. Βέβαια εδώ μένει μόνιμα και η θεία μου, η αδερφή του πατέρα μου, κι έτσι μπορώ να πω ότι δεν είμαι τελείως μόνος.


Σπανακόπιτα και χωριάτικη σαλάτα έτοιμα προς κατανάλωση

Όταν ήσασταν παιδί, σας άρεσε να περνάτε ώρες στην κουζίνα βοηθώντας στο μαγείρεμα; Φανταζόσασταν ποτέ ότι αργότερα θα σας κέρδιζε η μαγειρική;
Αυτό που θυμάμαι έντονα από την παιδική μου ηλικία είναι τη γιαγιά στο χωριό να μαγειρεύει και να ψήνει πίτες σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα και εγώ να την βοηθάω. Φυσικά και τη μητέρα μου την βοηθούσα στην κουζίνα συχνά. Μεγάλωσα στην παραδοσιακή ελληνική οικογένεια όπου όλοι μαγείρευαν περισσότερα φαγητά από όσα μπορούσαν να φαγωθούν. Η μαγειρική δεν ήταν η αρχική μου επιλογή, αλλά αυτή που τελικά με κέρδισε.


Αναπολώντας τα παιδικά χρόνια με τη γιαγιά Τασία να ψήνει στο φούρνο με τα ξύλα

Εκτός από σκληρή δουλειά, τι άλλο χρειάζεται για να βιώσει κανείς το αμερικανικό όνειρο;
Πολύ σκληρή δουλειά, αυτοπειθαρχία, θυσία του προσωπικού σου χρόνου, στήριξη από τους ανθρώπους που σε αγαπούν και από αυτούς που βρίσκονται γύρω σου – και φυσικά τύχη.

Τι θα λέγατε σε έναν νέο που διστάζει να τολμήσει να φύγει στο εξωτερικό παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες;
Θα τον συμβούλευα να ακολουθήσει το όνειρό του, όπως ακριβώς έκανα κι εγώ. Στην αρχή ήταν δύσκολο κι επίπονο, αλλά τελικά δικαιώθηκα. Είναι κρίμα η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να βιώνει μια συνεχή δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όμως οφείλουμε, ο καθένας μας με τον τρόπο του, να την βοηθήσουμε να ξεπεράσει την κρίση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» γέμισε τα σπίτια των μελών της με το φως των Χριστουγέννων

21/12/2025 - 9:13μμ
Η Τζώρτζια και η Σεβάνα Παντελή, δύο Ελληνοαυστραλές αδελφές, μιλούν για τον καθημερινό αγώνα τους με τη χρόνια ασθένειά τους (φωτ: The Greek Herald-The Advertiser)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σεβάνα και Τζώρτζια Παντελή: Οι δυσκολίες δύο Ελληνίδων της ομογένειας στην Αυστραλία με διαβήτη τύπου 1

21/12/2025 - 12:51μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας στο μνημείο που δημιουργήθηκε για τα θύματα της επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ

21/12/2025 - 11:00πμ
Ο Ντμίτρι Μπίστι, ακαδημαϊκός της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και Λαϊκός Καλλιτέχνης της Ρωσίας, ήταν ένας από τους κορυφαίους εικονογράφους της πρώην ΕΣΣΔ. Ο στενός φίλος και συνάδελφος του Ντούρντι Μπαϊράμοφ, τον ζωγράφισε το 1979. Το έργο έχει τίτλο «Καλλιτέχνης Ντμίτρι Μπίστι» (λάδι σε καμβά)
και βρίσκεται σε μόνιμη συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ στη Μόσχα (πηγή: facebook.com/bbayramov1)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δημήτρης Μπίστη: Ένας σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος της Ρωσίας άγνωστος στο ελληνικό κοινό

20/12/2025 - 7:30μμ
(Φωτ.: Facebook Ελληνική ορθόδοξη ενορία και κοινότητα Kongarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Kogarah στη Νέα Νότια Ουαλία φωτίζει τα Χριστούγεννα παιδιών και οικογενειών

17/12/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Μέγαρο της Aegean και της Ναυτεμπορικής, στον Πειραιά (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστροφή χωρίς σύνορα: Η νέα γενιά των Ελλήνων της Ρωσίας στην Αθήνα και τον Πειραιά

17/12/2025 - 10:18πμ
Αν βρεθείτε στο Κάρντιφ και ακούσετε νταούλι μέσα στο πάρκο, θα ξέρετε γιατί (φωτ.: facebook/Greek dances Cardiff)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Greek Dances Cardiff: Χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην… Ουαλία – «Όταν δείχνω χορούς, νιώθω ότι μεταφέρω ιστορίες. Ρίζες»

16/12/2025 - 10:26μμ
Οι «ξεχασμένοι» Έλληνες της Αιθιοπίας
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα σελίδα για τον ελληνισμό της Αφρικής – Υπεγράφη μνημόνιο για το ελληνικό σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα

16/12/2025 - 3:05μμ
Έτοιμη να αναλάβει τα ηνία και να φροντίσει το Ποντιακό Σπίτι για τα επόμενα 45 χρόνια η νέα γενιά του «Ποντοξενιτέα» (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ποντοξενιτέας»: Με χρονοκάψουλα και ποντιακά κάλαντα έκλεισαν οι εορτασμοί για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού

15/12/2025 - 9:41μμ
Η Ελληνοαυστραλή επιστήμονας Αντριάνα Τσούνις (φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αντριάνα Τσούνις: Η Ελληνοαυστραλή που διαμορφώνει τη θέση της Αυστραλίας στο διάστημα

15/12/2025 - 11:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αργολίδα κάνουν «ρεβεγιόν» στο μπλόκο στην είσοδο του Άργους. Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Αγρότες: Σε νέα σύσκεψη για τις κινητοποιήσεις – Δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

57 λεπτά πριν
Πιστοποιητικό της Ένωσης Ποντίων Καλλιθέας με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1923, του Πόντιου πρόσφυγα Παναγιώτη Ασατίδη από την Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Trabzondan Esintiler)

Μαρτυρία Νικόλαου Παπαδόπουλου: Χριστούγεννα στο δρόμο! Αξιοθρήνητος ο κόσμος

1 ώρα πριν
O Άρης Μουγκοπέτρος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, 21 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αρης Μουγκοπέτρος - Aris Mougopetros Fan Club)

Άρης Μουγκοπέτρος: Μήνυση από τη σύζυγό του για ενδοοικογενειακή απειλή – Συνελήφθη ο μουσικός

2 ώρες πριν
Χιόνια στη Λέσβο, στα χωριά Αγιάσος και Αμπελικό (φωτ.: ΕUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Έρχεται ο «κανονικός» χειμώνας: Ψυχρή εισβολή, βοριάδες και πτώση θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
Έκρηξη σε κατάστημα τράπεζας στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης – Βίντεο ντοκουμέντο

3 ώρες πριν
Διάφοροι πολιορκίαι του Μεσολογγίου. Παναγιώτης (ή Δημήτριος) Ζωγράφος, καθ’ υπόδειξη Ιωάννη Μακρυγιάννη, 1836-1839 (πηγή: Ψηφιακό Αρχείο ΕΙΜ)

Χριστούγεννα του 1822 ο Ομέρ Βρυώνης επιχείρησε να καταλάβει με έφοδο το Μεσολόγγι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign