Αντισυνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου έγιναν πέρσι οι μετεγγραφές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 15.000 φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να επανεγγραφούν εκεί που εισήχθησαν αρχικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων της σχολικής περιόδου 2013-2014.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ακόμα ότι (πλέον) οι μετεγγραφές θα γίνονται με ανώτατο πλαφόν, το οποίο θα καθορίζεται από τις Σχολές και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10%, ενώ θα αφορά μόνο φοιτητές με προβλήματα υγείας και ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα. Άλλα κοινωνικά κριτήρια παύουν να ισχύουν.
Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, που το ΣτΕ λέει ότι δεν τηρεί τις συνταγματικές προϋποθέσεις, προέβλεπε ότι δυνατότητα μετεγγραφής είχαν –μεταξύ άλλων– παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, ορφανά, παιδιά άγαμων μητέρων, κωφαλάλων, τυφλών, νεφροπαθών και ατόμων με αναπηρία άνω του 67%.
Στο σκεπτικό της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εξηγεί ότι με τη θέσπιση των διατάξεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών ο νομοθέτης δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας και για το σεβασμό της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ. «Αλλά επέβαλε στα Ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ καθώς και 115 καθηγητές.