Λύσεις βιώσιμης διαχείρισης του νερού, προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες, χρειάζονται τα ελληνικά νησιά για να… ξεδιψάσουν, κι αυτό δεν θα στοιχίσει πάνω από 20 λεπτά του ευρώ το άτομο ανά 24ωρο.
Όπως εξηγεί ο φιλέλληνας Γερμανός ομότιμος καθηγητής Andreas Grohmann από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «στα ελληνικά νησιά χλωρίδα και πανίδα έχουν προσαρμοστεί, αλλά όχι ο άνθρωπος με τις απαιτήσεις του».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, ο Grohmann λέει ότι «η σημερινή τεχνολογία μας δίνει δυο λύσεις, πάντα κοντά στη φύση: α) αποθήκευση βροχόπτωσης για τους μόνιμους κατοίκους (κάθε σπίτι τη δεξαμενή του και αντίστροφη κλίση σε πεζούλες στις πλάγιες των λόφων), και β) αφαλάτωση με ηλιακή ενέργεια σε τουριστικά κέντρα και κάθε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο και ξενώνα». Διευκρινίζει ωστόσο ότι πρέπει να συνδεθούν οι δύο μέθοδοι, όπως και η αφαλάτωση, με βιολογική επεξεργασία λυμάτων για αναγκαστική ανακύκλωση ώστε να μην πάει ούτε σταγόνα χαμένη.
Όσον αφορά το κόστος των προτεινόμενων λύσεων, υποστηρίζει ότι είναι μικρό. «Για μια οικογένεια το κόστος είναι λιγότερο από το κόστος για εφοδιασμό με εμφιαλωμένο νερό. Υπολογίζεται κόστος 0,5 ευρώ ανά κυβικό μέτρο παραγομένου νερού, και 1,5 με 2 ευρώ ανά κυβικό μαζί με το κόστος διανομής. Εάν περιοριστεί η προσωπική ημερήσια χρήση σε 0,1 μ³ (100 λίτρα), τότε το κόστος είναι περίπου 0,20 ευρώ την ημέρα για κάθε άτομο»!
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατασπατάληση του νερού στην Ελλάδα, με πάνω από το 70% να διοχετεύεται στην άρδευση, τόνισε ότι για τους κατοίκους αστικών περιοχών είναι δύσκολη η κατανόηση των απαιτήσεων της γεωργίας, ενώ παράλληλα δεν αντιλαμβάνονται τη σπατάλη του «εικονικού νερού», δηλαδή της ποσότητας του νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων προτείνει την επαναχρησιμοποίηση του νερού στη γεωργία, με καθαρισμό ώστε να απομακρύνονται τα επιβλαβή κατάλοιπα από την αρχική χρήση του.
Ποιος είναι ο φιλέλληνας Γερμανός
Ο καθηγητής, που δεν ξεχνάει να αναφέρει ότι έχει συγγενείς και σπίτι στην Ελλάδα, συμμετέχει εθελοντικά, με τις επιστημονικές γνώσεις και προτάσεις του, στην Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι μια ευρεία πρωτοβουλία για συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών, δήμων και πολιτών. Κύριος στόχος είναι η εμβάθυνση των υπαρχουσών επαφών και η δημιουργία νέων, έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών.
Όσο για τους λόγους που τον έκαναν να επιλέξει τα ελληνικά νησιά για τις μελέτες του γύρω από το νερό, λέει ότι «είναι πολύ διαφορετικά τα δεδομένα (κλίμα, ήλιος, νησιά, βουνό και θάλασσα, τρόπος ζωής, προσωπικές φιλίες) από τη Γερμανία».