Μεγάλες (αριθμητικές) αλλαγές στο Δημόσιο αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Στην πράξη, πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης –μετά από εκείνο για την ανθρωπιστική κρίση που συζητείται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια– το οποίο κινείται στο πλαίσιο του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το Έθνος, την πόρτα του Δημοσίου θα διαβούν και πάλι όσοι βρέθηκαν εκτός εξαιτίας της κατάργησης οργανισμών και λόγω της διαθεσιμότητας. Στόχος είναι η… μεγάλη επιστροφή να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 45 ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Παράλληλα, όσοι εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου μπαίνουν σε καθεστώς μονίμου υπαλλήλου.
Πέντε είναι οι κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να ξαναπιάσουν δουλειά:
- Όσοι απολύθηκαν μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας.
- Όσοι απολύθηκαν μετά από κατάργηση των ΝΠΙΔ όπου υπηρετούσαν.
- Όσοι είναι σε διαθεσιμότητα και η περίοδος διαθεσιμότητας έληξε.
- Όσοι βρίσκονται ακόμη σε διαθεσιμότητα.
- Όσοι τέθηκαν σε εργασιακή εφεδρεία.
Οι ανάγκες των υπηρεσιών θα κριθούν από το ΑΣΕΠ και από τριμελή επιτροπή. Αφού γνωμοδοτήσουν για τις κενές θέσεις, θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης.
Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Στη λίστα των κριτηρίων, ωστόσο, αναμένεται να μπουν τα τυπικά προσόντα, ο χρόνος προϋπηρεσίας, η οικογενειακή κατάσταση καθώς και η ομοεδρικότητα του φορέα προέλευσης με τον φορέα υπαγωγής. Επίσης θα μετρήσει η συνυπαγωγή του φορέα προέλευσης και του φορέα υπαγωγής στο ίδιο υπουργείο.
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το προσχέδιο του νομοσχεδίου.