pontosnews.gr
Δευτέρα, 31/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σόιμπλε: «Όχι» στο πρόγραμμα-γέφυρα που προτείνει η Ελλάδα

6/02/2015 - 8:15πμ
Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει το «διάλογο» Σόιμπλε-Βαρουφάκη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η χαώδης διάσταση απόψεων που ήταν ευδιάκριτη, την Πέμπτη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο, αποτέλεσε και το θέμα έκτακτης τηλεοπτικής εκπομπής της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD όπου εμφανίστηκε ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας.

«Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας χωρίς περιστροφές την ιδέα ενός νέου προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα.

Τόνισε δε, ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος, αλλά διευκρίνισε ότι μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Όλος ο ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα – γέφυρα. Αλλά για αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας» τόνισε ο Γερμανός  υπουργός και πρόσθεσε ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα παρατάθηκε ως το τέλος Φεβρουαρίου, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, επειδή δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τους όρους για την τελευταία δόση.

Από την τηλεοπτική εκπομπή στο ARD

«Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει μόνο αυτό που είναι μέρος του προγράμματος εδώ και δύο χρόνια. Τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Αλλά χωρίς αυτό, θα επρόκειτο για αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε να δώσει έγκριση η βουλή. Δεν πιστεύω ότι έχει πραγματικό νόημα» δήλωσε ο Σόιμπλε και εξήγησε ότι ούτως ή άλλως δεν θα υπέβαλε τέτοιο αίτημα στη Βουλή, καθώς το θεωρεί λάθος.

«Διαπραγματευτήκαμε προσεκτικά τους όρους με όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, το τι είναι απαραίτητο για μια χώρα που δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές, δηλαδή δεν δανείζεται πια, προκειμένου να κερδίσει πάλι αξιοπιστία. Για την Ελλάδα φτιάξαμε τους όρους κάτι παραπάνω από γενναιόδωρους. Τι θα έλεγαν οι άλλες χώρες στις οποίες επιβάλαμε πιο αυστηρούς όρους; Δεν γίνεται τόσο εύκολα αυτό. Τι θα έλεγε ο γερμανός φορολογούμενος; Ο Βαρουφάκης ζήτησε να σεβαστούμε τη βούληση του Έλληνα ψηφοφόρου. Βεβαίως έχουμε μεγάλο σεβασμό στη βούληση των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, αλλά είναι εξίσου μεγάλος και ο σεβασμός μου για τη βούληση των Γερμανών ψηφοφόρων και των ψηφοφόρων στα άλλα κράτη-μέλη. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, δηλαδή δεν τηρούμε αυτά που συμφωνήσαμε και ξαφνικά λέμε, “τώρα χρειαζόμαστε όμως λεφτά”» είπε χαρακτηριστικά.

Δικαιολογημένη η απόφαση της ΕΚΤ

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την Ελλάδα, ο Σόιμπλε εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται «από το αν η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή, τυπικά έχουμε ένα πρόγραμμα».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αν η Ελλάδα αυξήσει πάλι τον κατώτατο μισθό πάνω από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι δύσκολο να το εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό πρέπει να το χρηματοδοτήσεις εις βάρος του δικού σου προϋπολογισμού».

Βεβαίως η Ελλάδα, ανάφερε, για πολλά χρόνια μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης «ζούσε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της» για να συνεχίσει: «Κάποια στιγμή οι αγορές είπαν “δεν σε εμπιστευόμαστε και δεν σου δίνουμε άλλα δάνεια” …και τώρα (οι Έλληνες) μας λένε “δεν έπρεπε να μας είχατε δώσει τόσα πολλά δάνεια”. Λοιπόν, με συγχωρείτε. Πρέπει λοιπόν να έρθουν σε έναν δρόμο προκειμένου να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη άλλων δανειστών. Αυτός είναι ο δρόμος και σε αυτόν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αλλά δεν έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο και αν σβήσουν όλα αυτά, θα καταστρέψουν όσα πέτυχαν».

Θα υπάρξει κούρεμα;

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της σύνδεσης της αποπληρωμής των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ότι δεν έγινε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ δεν το πρότεινε ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αυτό όμως δεν είναι το φλέγον πρόβλημα. Το υψηλό χρέος της Ελλάδας σήμερα είναι χρηματοδοτούμενο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι πληρωμές των τόκων έχουν μετατεθεί στο μέλλον. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και για να έχει, χρειάζεται πρόγραμμα ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να της διαθέτει ρευστότητα» σημείωσε.

Τι θα γίνει με την τρόικα

«Ο Βαρουφάκης λέει “δεν θέλουμε τρόικα”. Τι ισχύει;», ρώτησε ο δημοσιογράφος του ARD, για να το επιβεβαιώσει ο κ. Σόιμπλε: «Αυτό το κατέστησε πολύ σαφές και σήμερα στη συζήτηση μαζί μου: βεβαίως πρέπει να συνεργαστούν με τους τρεις θεσμούς, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Δεν τους αρέσει η λέξη τρόικα – αυτή είναι ελληνική λέξη, νομίζω. ΟΚ, εγώ είπα ότι αυτό δεν παίζει ρόλο».

Σε ό,τι αφορά δε το εάν η τρόικα θα ξαναπάει στην Αθήνα, δήλωσε: «Το πού θα συναντηθούν, μού είναι επίσης αδιάφορο. Ήδη τον Σεπτέμβριο είχα προτείνει αν θέλουν να συναντηθούν στο Παρίσι, το οποίο και έκαναν. Αλλά για τους όρους και την υλοποίηση του προγράμματος, μόνο με αυτούς τους τρεις θεσμούς μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αυτό όμως ο Βαρουφάκης το παραδέχθηκε ρητά».

«Το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το πρόγραμμα βοήθειας που εφαρμόστηκε ήταν πιο επιτυχές από την πολιτική των υπεύθυνων πολιτικών στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.

«Επαινώ τις επιτυχίες της Ελλάδας πολύ περισσότερο από ό,τι πολλοί Έλληνες. Δεν αναμιγνύομαι στις εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα» είπε για να προσθέσει «αλλά όποιος θέλει να παραβλέψει ότι η Ελλάδα μπήκε σε αυτή τη βαριά κρίση λόγω δικών της παραλείψεων, όποιος θέλει να παραβλέψει ότι μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας φέραμε επιτέλους σε δρόμο που να έχει ανάπτυξη, να μειώσει επιτέλους ανεργία, να κάνει σιγά-σιγά τα δημοσιονομικά ξανά βιώσιμα ώστε να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, έχει μόνο λίγη ιδέα από την πραγματικότητα» τόνισε.

Παράλληλα, αφού χαρακτήρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη «πολύ ευγενικό» και τη συζήτησή τους «εποικοδομητική», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Έλληνας ομόλογός του, έπειτα από τις τελευταίες συναντήσεις του, να ξανασκεφτεί κάποια πράγματα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από πρατήριο καυσίμων στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο κίνησης: Παρατείνεται η επιδότηση και τον Σεπτέμβριο – 10 λεπτά ανά λίτρο

31/08/2026 - 1:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι θερινές εκπτώσεις, μειώσεις τιμών σε 1.700 προϊόντα στο σούπερ μάρκετ – Τι αλλάζει από σήμερα στην αγορά

31/08/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα πάρουν χρήματα έως τις 4 Σεπτεμβρίου

29/08/2026 - 9:24πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Olivier Hoslet)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Έξι χώρες ζητούν περικοπές εκατοντάδων δισ. στον προϋπολογισμό 2028-2034

27/08/2026 - 5:41μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας: Αυξάνονται τα ποσά – Ποιοι βλέπουν τη σύνταξή τους να επιστρέφει στο 70%

26/08/2026 - 11:51πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη σε Εφορία, Ταμεία και τράπεζες: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο – Οι ρυθμίσεις και ο εξωδικαστικός μηχανισμός

25/08/2026 - 11:47πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 24 έως 28 Αυγούστου

21/08/2026 - 9:25μμ
(Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύσεις 22 εκατ. ευρώ σε 4.882 παραγωγούς – Ποιοι δικαιούνται τα ποσά

21/08/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: pixabay.com/RitaE)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα πάρουν 150 ευρώ ανά παιδί στις 31 Αυγούστου – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

21/08/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ μάρκετ: Περισσότερα από 1.100 προϊόντα με μειωμένες τιμές από 31 Αυγούστου

20/08/2026 - 10:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σμύρνη στις φλόγες, σε καρέ από το επεισόδιο «Έξοδος» της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Το Ρίζωμα». Η εικόνα έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία ως προς τα χρώματα και την ποιότητα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)

Κρύφτηκαν σε νεκροταφεία, μεταμφιέστηκαν σε γυναίκες: Μαρτυρίες από τη φλεγόμενη Σμύρνη

17 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη «Μικρασία των Αρμενίων» στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Δευτέρα 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Festival Rematias/Φεστιβάλ Ρεματιάς)

Η Μικρασία των Αρμενίων «ζωντάνεψε» στη Ρεματιά Χαλανδρίου – Από τον Ελία Καζάν στον Σαρλ Αζναβούρ

42 λεπτά πριν
Σε πολυκατοικία στην οδό Θάσου στην Κυψέλη, σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυψέλη: Πάνω από 10 τραύματα από μαχαίρι στο βρέφος – Τι εξετάζεται για τα ανήλικα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Eurokinissi/Δανάη Δαυλοπούλου)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 51χρονος με Ερυθρά Αγγελία της Τουρκίας για σοβαρά αδικήματα

1 ώρα πριν
Παύλος Παλαιολόγος, ο σπουδαίος χρονικογράφος της Μικρασιατικής Καταστροφής (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παύλος Παλαιολόγος – Η Σμύρνη του 1922 μέσα από την πένα ενός σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτη

2 ώρες πριν
Μέλη του στρατού του Νεπάλ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάσυρσης σορών κατά μήκος του ποταμού Ναραγιάνι, στην περιοχή Τσιτβάν, στις 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)

Νεπάλ: «Τσουνάμι» πάγου και λάσπης κατάπιε χωριά – Σχεδόν 4.800 αγνοούμενοι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV