pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλληνες του Καυκάσου και Ρώσοι Κοζάκοι τίμησαν τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο

2/01/2015 - 12:10μμ
Έλληνες του Καυκάσου και Ρώσοι Κοζάκοι τίμησαν τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα

Τον πρώτο Αταμάνο (επικεφαλής) των Κοζάκων του Τέρεκ τίμησαν αυτές τις ημέρες οι Ρώσοι Κοζάκοι και οι Έλληνες του Καυκάσου. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος του Γεωργίου (Ποπαντόπουλο, όπως προφέρεται στη Ρωσία) ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας από το Καρασού-Μπαζάρ της Κριμαίας, που διορίστηκε από τον τσάρο Αταμάνος και τιμήθηκε με πολλά παράσημα στη διάρκεια της ζωής του, μέχρι το 1893 οπότε απεβίωσε.

Στις 24 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σταυρούπολη, τελέστηκε θεία λειτουργία στη μνήμη του Χριστόφορου Παπαδόπουλου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του, κάτι που γίνεται 15 χρόνια τώρα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας της περιφέρειας και της πόλης της Σταυρούπολης, οι Κοζάκοι και οι μαθητές του Κυριακάτικου Ορθόδοξου σχολείου. Επίσης, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες της περιοχής, όπως και ο εμπνευστής της εκδήλωσης, ο ελληνικής καταγωγής Ηλίας Ηλιάδης, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Σταυρούπολης Νικόλαος Ματσουκάτοφ.

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι η μνήμη διατηρείται αν το θέλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Όλοι οι άξιοι άνδρες των ομόδοξων λαών των Ελλήνων και των Ρώσων ζουν όσο τους θυμόμαστε. Το έργο τους θα ζει ανά τους αιώνες.

Ποιος ήταν ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος

Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1809 στο Καρασού-Μπαζάρ της Κριμαίας σε αρχοντική ελληνική οικογένεια, που βρισκόταν στην υπηρεσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1770. Τελείωσε την Ορλοφική Στρατιωτική Σχολή και διακρίθηκε στους ρωσοτουρκικούς πολέμους και στον πόλεμο του Καυκάσου (1834-1859).

Στις 19 Νοεμβρίου 1860, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη του Καυκάσου του Μπαριάτινσκι και με διάταγμα του Αυτοκράτορα Αλέξανδρου Β΄ δημιουργήθηκαν από τους Κοζάκους δυο στρατεύματα – της περιοχής Κουμπάν και της περιοχής Τέρεκ. Με το ίδιο διάταγμα ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος διορίστηκε από τον τσάρο στη θέση του Αταμάνου (επικεφαλής) των Κοζάκων του Τέρεκ. Ως έδρα του στρατεύματος του Τέρεκ επιλέχτηκε η πόλη Βλαντικαυκάς, και του στρατεύματος του Κουμπάν η πόλη Αικατερινοντάρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 1866, το στράτευμα του Τέρεκ αριθμούσε 78.000 Κοζάκους και 1.600 Καλμούκους ιππείς. Στην ευρύτερη περιοχή έμεναν Έλληνες, Αρμένιοι και άλλοι λαοί.

Για τη δράση και τα πεπραγμένα του ο Αταμάνος των Κοζάκων του Τέρεκ ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος έλαβε τιμητικές διακρίσεις και παράσημα. Πέθανε το 1893. (Στη φωτογραφία αριστερά: Ο τάφος του Χρ. Παπαδόπουλου στη Σταυρούπολη.) 

Στη μνήμη των μεγάλων Ελλήνων

Στην εκδήλωση μνήμης για τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους ομιλητές και για ακόμα δύο σπουδαίους Έλληνες που τίμησαν την καταγωγή τους: τον παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγο Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη και τον καθηγητή φιλοσοφίας Θεοχάρη Κεσσίδη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Athanasios Makrigiorgos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η τύχη της Σταυρούλας στην Αυστραλία»: Η συγκλονιστική ιστορία μιας Ελληνίδας μετανάστριας ζωντανεύει σε σκηνή της Μελβούρνης

10/03/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φεστιβάλ Moomba: Ο Ήλιος της Βεργίνας, αιτία αντιπαράθεσης σε φεστιβάλ κοινοτήτων στη Μελβούρνη

10/03/2026 - 9:06πμ
Το λιμάνι του Βατούμ στις αρχές του 20ού αιώνα, σε καρτ ποστάλ. Από εκεί εξαγόταν το πετρέλαιο του Καυκάσου προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεσε το Μπακού με το Βατούμ το 1883, το λιμάνι έγινε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο (πηγή: coe.int/colourful-stories-of-old-batumi)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από το Βατούμ στην Κωνσταντινούπολη: Οι ελληνικές οικογένειες Αρβανιτίδη και Σιδερίδη στο εμπόριο πετρελαίου και τη ναυτιλία

9/03/2026 - 9:43μμ
(Φωτ.: Facebook/Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς στο Σίδνεϊ ετοιμάζουν ποντιακό γλέντι – Μια βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική και κέφι σαν σε… ταβέρνα!

9/03/2026 - 4:24μμ
Οι συμπρόεδροι του Hellenic History Tournament, Λέινι Δαμάσκος-Χρήστου (αριστερά) και Ντιν Μόσκος (δεξιά), μαζί με όλα τα μέλη των 12 ομάδων που κρατούν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους (φωτ.: James Hutchison/ekirikas.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Διαγωνισμός ελληνικής ιστορίας για μαθητές της ομογένειας και όχι μόνο

9/03/2026 - 10:55πμ
(Φωτ.: Instagram/iromania.stuttgart)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Στουτγάρδη ετοιμάζεται για το ποντιακό γλέντι της «Ρωμανίας»

9/03/2026 - 12:09πμ
(Φωτ.: YouTube)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λατινική Αμερική: Οι γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μελέτη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού

8/03/2026 - 7:27μμ
Νεαροί ομογενείς, με στολές του Πόντου και περιοχών της Ελλάδας σε παλιότερη προετοιμασία για παράσταση ελληνικών χορών στο Σίδνεϊ (φωτ.: facebook/Hellenic Lyceum Sydney)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λύκειο Ελληνίδων Σίδνεϊ: Δωρεάν μαθήματα παραδοσιακών χορών για παιδιά

8/03/2026 - 12:15μμ
(Φωτ.: instagram/argiros_konstantinos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κοντά στην ελληνική ομογένεια του Σικάγο

7/03/2026 - 9:38μμ
Έλληνες του Μπακού το 1920 (πηγή: azerhistory.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες στο Αζερμπαϊτζάν: Η σχεδόν άγνωστη κοινότητα του Καυκάσου με ρίζες στον Πόντο

7/03/2026 - 4:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νικηφόρα από το Παρίσι ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δείπνο ιφτάρ στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας με τον Ερντογάν

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη και το Μπαχρέιν, πλήγματα στον Κόλπο και τελεσίγραφο Τραμπ για το Στενό του Ορμούζ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ξανά σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης–Σκοπίων μετά από 13 χρόνια

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»)

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» ξεσήκωσε τους απόστρατους του Στρατού Ξηράς με χορούς και μουσικές του Πόντου

4 ώρες πριν
Η Πολύμνια Παναγιωτίδου περιλαμβανόταν στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του 1900, επιμέλεια Κωνστ. Φ. Σκοκού (Αθήνα)

Πολύμνια Παναγιωτίδου: Η Πόντια που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες φαρμακοποιούς

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign