pontosnews.gr
Παρασκευή, 21/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η αρχή του τέλους του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα

17/12/2014 - 11:49μμ
ΗΠΑ: Ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει «αλλαγή νοοτροπίας»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μισός αιώνας έχθρας φαίνεται ότι θα μπει για τα καλά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μετά από προεργασία μόλις 18 μηνών. Τόσο χρειάστηκαν ΗΠΑ και Κούβα για να λειάνουν, υπό άκρα μυστικότητα, το έδαφος με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων τους, που επί 10ετίες δημιουργούσε μόνο προβλήματα και στις δυο πλευρές.

Αν και οι καλές προθέσεις είχαν αρχίσει να διαφαίνονται με… διαρροές, πριν να ξεκινήσει ο Μπαράκ Ομπάμα τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο, η ανακοίνωση της μερικής άρσης του εμπάργκο, 53 χρόνια μετά την επιβολή του ξάφνιασε λίγο όλους όσοι δεν παρακολουθούσαν το πολύμηνο διπλωματικό τένις στο οποίο σύμφωνα με τους New York Times είχε διαιτητικό ρόλο και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η συμφωνία «έκλεισε»  την Τρίτη,  μετά και την 45λεπτη τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, την πρώτη απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες των δυο χωρών από το 1959. Έτσι σήμερα, ΗΠΑ και Κούβα προχώρησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων,  μεταξύ των οποίων είναι ο καταδικασμένος σε 15ετή φυλάκιση Άλαν Γκρος, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2009 με την κατηγορία της κατασκοπίας, γιατί προσπαθούσε να διασφαλίσει σύνδεση ίντερνετ σε Κουβανούς, καθώς και τρεις Κουβανοί που είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία και βρίσκονταν σε αμερικανικές φυλακές την τελευταία 15ετία.

Τα ιστορικά διαγγέλματα

Οι δυο ηγέτες σε παράλληλα διαγγέλματα για την ιστορική απόφασή τους διευκρίνισαν ότι εκτός της μερικής άρσης του εμπάργκο, προχωρούν σε πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους, δημιουργία οικονομικών και ταξιδιωτικών συνδέσεων. ενώ παράλληλα θα ανοίξουν πρεσβείες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης.

«Σήμερα οι ΗΠΑ αλλάζουν τη σχέση τους με τους Κουβανούς» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας το διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας πώς οι ΗΠΑ θα βάλουν τέλος σε μία ξεπερασμένη προσέγγιση, που απέτυχε να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. «Η απομόνωση δεν λειτούργησε. Είναι ώρα για μία νέα προσέγγιση» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Todos somos Americanos» (όλοι είμαστε Αμερικανοί), είπε ο Ομπάμα, στα ισπανικά, προσθέτοντας «σήμερα η Αμερική αποφασίζει να κόψει τα δεσμά του παρελθόντος. Για τους Κουβανούς, για τους Αμερικανούς, για το ημισφαίριο και για τον κόσμο» είπε.

Από την πλευρά του ο Ραούλ Κάστρο αφού επιβεβαίωσε την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε ότι «αυτό δεν σημαίνει πώς το κεντρικό (πρόβλημα) του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί». Ο πρόεδρος της Κούβας ήθελε να πει ότι το εμπάργκο είναι κωδικοποιημένο στην αμερικανική νομοθεσία και για να αλλάξει αυτό πρέπει να εμπλακεί το Κογκρέσο. Σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι «οι δύο χώρες πρέπει να μάθουν να ζουν με τις διαφορές τους “με έναν πολιτισμένο τρόπο”».

Οργισμένες αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους

Ενδεικτική των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει ο Ομπάμα για να πείσει το Κογκρέσο να αλλάξει την αμερικανική νομοθεσία έτσι ώστε να γίνει πλήρη άρση του εμπάργκο στην Κούβα, είναι η αρνητική στάση πολλών Ρεπουμπλικάνων. Ως «ασυλλόγιστη παραχώρηση σε μια μακρά σειρά ασυλλόγιστων παραχωρήσεων σε ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς»   τη χαρακτήρισαν οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπρένερ με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «Οι σχέσεις με το καθεστώς Κάστρο δεν πρέπει να αναθεωρηθούν, πόσο μάλλον να εξομαλυνθούν, ώσπου ο λαός της Κούβας απολαύσει την ελευθερία —ούτε ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα»

Αντιθέτως, την ικανοποίησή τους εκφράζουν η μία μετά την άλλη χώρες της Ευρώπης που ζητούν από τις ΗΠΑ την πλήρη άρση του εμπάργκο αλλά και από την Κούβα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και σεβασμό των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν αποκλείεται ο Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την Αβάνα, εάν σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Fredrik Sandberg)
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Τραυματίες σε σχολείο από επίθεση με σπαθί

21/08/2026 - 6:45μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός για Όλους: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να λάβουν την ενίσχυση

21/08/2026 - 4:44μμ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Amir Cohen)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου με φόντο τον «Στολίσκο για τη Γάζα»

21/08/2026 - 3:46μμ
(Φωτ.: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: 157 κρούσματα και 13 θάνατοι – Συναγερμός σε Αττική και Θεσσαλία

21/08/2026 - 2:53μμ
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας διαρκείας: Στους 41°C ο υδράργυρος – Πότε κορυφώνεται η ζέστη και ποιες περιοχές θα «ψηθούν»

21/08/2026 - 2:26μμ
(Φωτ.: glomex/ertnews)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνω Γλυφάδα: Καρέ-καρέ η δράση διαρρήκτη – Με κατσαβίδι προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα πολυκατοικίας

21/08/2026 - 12:10μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη 300.000 ευρώ στη Θεσπρωτία – 78χρονος πίστεψε ότι επένδυε σε κρυπτονομίσματα

21/08/2026 - 9:29πμ
(Φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον σφίγγει τον οικονομικό κλοιό γύρω από το Ιράν – Απειλές σε όσους στηρίζουν την Τεχεράνη, πιέσεις και στο Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

21/08/2026 - 9:03πμ
(Φωτ.: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκαρφαλώνει στους 38°C ο υδράργυρος – Έως 6 μποφόρ οι βοριάδες

21/08/2026 - 8:07πμ
(Φωτ.: x.com/@esprimeramx)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο νότιο Περού – Ταρακουνήθηκε και η Λίμα

20/08/2026 - 11:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Fredrik Sandberg)

Σουηδία: Τραυματίες σε σχολείο από επίθεση με σπαθί

16 λεπτά πριν

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα αλά ποντιακά»: Τα παιδιά του Κεχρόκαμπου κρατούν ζωντανή την ποντιακή διάλεκτο

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: X.com/@PopBase)

Έθελ Κέιτερχαμ: Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο έγινε 117 ετών – Έχει ζήσει με έξι μονάρχες και 28 πρωθυπουργούς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)

Η Τουρκία έβαλε την «ουρά στα σκέλια»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τουρισμός για Όλους: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να λάβουν την ενίσχυση

2 ώρες πριν
Από την αφίσα της διοργάνωσης

Ποντιακό Πανοΰρ έρχεται στη Μεταμόρφωση – Μια μεγάλη βραδιά με μουσική, χορό και παράδοση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV