pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η αρχή του τέλους του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα

17/12/2014 - 11:49μμ
ΗΠΑ: Ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει «αλλαγή νοοτροπίας»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μισός αιώνας έχθρας φαίνεται ότι θα μπει για τα καλά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μετά από προεργασία μόλις 18 μηνών. Τόσο χρειάστηκαν ΗΠΑ και Κούβα για να λειάνουν, υπό άκρα μυστικότητα, το έδαφος με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων τους, που επί 10ετίες δημιουργούσε μόνο προβλήματα και στις δυο πλευρές.

Αν και οι καλές προθέσεις είχαν αρχίσει να διαφαίνονται με… διαρροές, πριν να ξεκινήσει ο Μπαράκ Ομπάμα τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο, η ανακοίνωση της μερικής άρσης του εμπάργκο, 53 χρόνια μετά την επιβολή του ξάφνιασε λίγο όλους όσοι δεν παρακολουθούσαν το πολύμηνο διπλωματικό τένις στο οποίο σύμφωνα με τους New York Times είχε διαιτητικό ρόλο και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η συμφωνία «έκλεισε»  την Τρίτη,  μετά και την 45λεπτη τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, την πρώτη απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες των δυο χωρών από το 1959. Έτσι σήμερα, ΗΠΑ και Κούβα προχώρησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων,  μεταξύ των οποίων είναι ο καταδικασμένος σε 15ετή φυλάκιση Άλαν Γκρος, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2009 με την κατηγορία της κατασκοπίας, γιατί προσπαθούσε να διασφαλίσει σύνδεση ίντερνετ σε Κουβανούς, καθώς και τρεις Κουβανοί που είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία και βρίσκονταν σε αμερικανικές φυλακές την τελευταία 15ετία.

Τα ιστορικά διαγγέλματα

Οι δυο ηγέτες σε παράλληλα διαγγέλματα για την ιστορική απόφασή τους διευκρίνισαν ότι εκτός της μερικής άρσης του εμπάργκο, προχωρούν σε πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους, δημιουργία οικονομικών και ταξιδιωτικών συνδέσεων. ενώ παράλληλα θα ανοίξουν πρεσβείες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης.

«Σήμερα οι ΗΠΑ αλλάζουν τη σχέση τους με τους Κουβανούς» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας το διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας πώς οι ΗΠΑ θα βάλουν τέλος σε μία ξεπερασμένη προσέγγιση, που απέτυχε να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. «Η απομόνωση δεν λειτούργησε. Είναι ώρα για μία νέα προσέγγιση» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Todos somos Americanos» (όλοι είμαστε Αμερικανοί), είπε ο Ομπάμα, στα ισπανικά, προσθέτοντας «σήμερα η Αμερική αποφασίζει να κόψει τα δεσμά του παρελθόντος. Για τους Κουβανούς, για τους Αμερικανούς, για το ημισφαίριο και για τον κόσμο» είπε.

Από την πλευρά του ο Ραούλ Κάστρο αφού επιβεβαίωσε την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε ότι «αυτό δεν σημαίνει πώς το κεντρικό (πρόβλημα) του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί». Ο πρόεδρος της Κούβας ήθελε να πει ότι το εμπάργκο είναι κωδικοποιημένο στην αμερικανική νομοθεσία και για να αλλάξει αυτό πρέπει να εμπλακεί το Κογκρέσο. Σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι «οι δύο χώρες πρέπει να μάθουν να ζουν με τις διαφορές τους “με έναν πολιτισμένο τρόπο”».

Οργισμένες αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους

Ενδεικτική των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει ο Ομπάμα για να πείσει το Κογκρέσο να αλλάξει την αμερικανική νομοθεσία έτσι ώστε να γίνει πλήρη άρση του εμπάργκο στην Κούβα, είναι η αρνητική στάση πολλών Ρεπουμπλικάνων. Ως «ασυλλόγιστη παραχώρηση σε μια μακρά σειρά ασυλλόγιστων παραχωρήσεων σε ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς»   τη χαρακτήρισαν οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπρένερ με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «Οι σχέσεις με το καθεστώς Κάστρο δεν πρέπει να αναθεωρηθούν, πόσο μάλλον να εξομαλυνθούν, ώσπου ο λαός της Κούβας απολαύσει την ελευθερία —ούτε ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα»

Αντιθέτως, την ικανοποίησή τους εκφράζουν η μία μετά την άλλη χώρες της Ευρώπης που ζητούν από τις ΗΠΑ την πλήρη άρση του εμπάργκο αλλά και από την Κούβα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και σεβασμό των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν αποκλείεται ο Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την Αβάνα, εάν σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τις προσπάθειες εντοπισμού του άτυχου οδηγού (φωτ.: EUROKINISSI / «Παρατηρητής της Θράκης»)
ΕΛΛΑΔΑ

Κομοτηνή: Νεκρός ο οδηγός που παρασύρθηκε από χείμαρρο σε ιρλανδική διάβαση

5/02/2026 - 9:59μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

«Βιολάντα»: Έφοδος της ΔΑΕΕ στο σπίτι του ιδιοκτήτη και σε γραφεία – Αποκαλύφθηκε το σημείο της διαρροής προπανίου

5/02/2026 - 7:11μμ
Απεγκλωβισμός από την οδό Παπαγεωργίου στον Πύργο, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: ilialive.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

«Πνίγηκε» ο Πύργος από την κακοκαιρία – Προβλήματα και στην Αρχαία Ολυμπία

5/02/2026 - 5:23μμ
Ο Γιάννης Παναγόπουλος στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Παναγόπουλος: Δεν έχω να κρύψω ή να φοβηθώ τίποτα – Η αλήθεια θα αποκατασταθεί

5/02/2026 - 4:04μμ
Ό,τι απέμεινε από το τμήμα του «Βιολάντα» όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: offnetwork.gr / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βιολάντα: Έρευνα για άδειες, ελέγχους και σοβαρές παραλείψεις πριν από την έκρηξη

5/02/2026 - 1:33μμ
Κλειστός πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ο οποίος θα τεθεί ξανά σε λειτουργία το 2028 για να παρέχει ενέργεια σε κέντρα δεδομένων που ανήκουν στη Microsoft (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Έληξε η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων – «Πολύ σοβαρή στιγμή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια»

5/02/2026 - 1:09μμ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στη Βουλή, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ ελέγχεται για βαριά κακουργήματα – Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του

5/02/2026 - 12:45μμ
Σωστικά συνεργεία επιχειρούν στα κατεστραμμένα βαγόνια τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος στα Τέμπη (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Οριστικά στη Λάρισα η δίκη για τα Τέμπη – Στο εδώλιο 36 κατηγορούμενοι

5/02/2026 - 12:21μμ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών της Χίου για το ναυάγιο (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Στον εισαγγελέα ο 31χρονος Μαροκινός που αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής

5/02/2026 - 11:25πμ
Ούτε το περίπτερο γλίτωσε από τον ανεμοστρόβιλο (φωτ.: corfutvnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτεταμένες ζημιές στα Ιόνια νησιά από την κακοκαιρία – Ανεμοστρόβιλος ξήλωσε περίπτερο στην Κέρκυρα

5/02/2026 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κατέρρευσε στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: hoc.gr)

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες «Μιλάνο-Κορτίνα 2026»: Με πέντε αθλητές και αθλήτριες η ελληνική συμμετοχή

6 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων: Όλα έτοιμα για το μεγάλο ετήσιο γλέντι

6 ώρες πριν
Από τις προσπάθειες εντοπισμού του άτυχου οδηγού (φωτ.: EUROKINISSI / «Παρατηρητής της Θράκης»)

Κομοτηνή: Νεκρός ο οδηγός που παρασύρθηκε από χείμαρρο σε ιρλανδική διάβαση

7 ώρες πριν
(Πηγή: Google maps)

Δρέπανο Κοζάνης: Εκεί όπου διασταυρώνονται ο Χρυσόστομος Σμύρνης με τον Χρύσανθο Τραπεζούντας, η Θία Χάλο με τη Διδώ Σωτηρίου

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign