Το Archeology, το περιοδικό που εκδίδει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, θεωρείται μία από τις πιο έγκυρες επιστημονικές εκδόσεις του κόσμου. Λίγο προτού εκπνεύσει η χρονιά, στη σκιά της ανακάλυψης της Αμφίπολης –όπως το ίδιο επισημαίνει–, δημοσιεύει τη λίστα με τις 10 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για το 2014.
«Ο τάφος της Αμφίπολης, που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού. Έτσι, εύκολα κέρδισε μία θέση στο φετινό Top10», αναφέρεται χαρακτηριστικά.






![Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2025/09/ekkenosi-anatolikis-thrakis-360x180.jpg)










