pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Κούρδοι ζητούν συγνώμη από Ασσυρίους, Αρμενίους και Γεζιντί για τη Γενοκτονία

17/12/2014 - 4:11μμ
Οι Κούρδοι ζητούν συγνώμη από Ασσυρίους, Αρμενίους και Γεζιντί για τη Γενοκτονία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Ελλάδα επικρατεί μια διαδεδομένη άποψη, σύμφωνα με την οποία «οι Κούρδοι μας έσφαξαν και άρα δεν αξίζουν τη συμπάθειά μας, ούτε πρέπει να εξετάζουμε συμμαχίες μαζί τους».

Αυτήν την άποψη έχει ακούσει αλλεπάλληλες φορές ο γράφων ως επιχείρημα που επικαλούνταν υπηρεσιακοί παράγοντες του ελληνικού κράτους, καθώς και στη διάρκεια εκδηλώσεων και δημοσίου διαλόγου, από τα στόματα διαφόρων παρισταμένων και συνομιλητών. Μάλιστα η άποψη αυτή εμφανίζεται με τέτοια πυκνότητα ως επιχείρημα, που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις αιτίες που την προκαλούν ως φαινόμενο.

Κι αυτό γιατί οι ιστορικές πηγές που κάνουν αναφορές σε σφαγές Ελλήνων από Κούρδους είναι ελάχιστες, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες για συμμετοχή ορισμένων κουρδικών φυλών στη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Το θέμα είναι σοβαρό, γιατί το «επιχείρημα» αυτό εμφανίζεται ως διά μαγείας, άλλοτε σκοπίμως και άλλοτε όχι, όταν τίθεται ζήτημα πολιτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τους Κούρδους.

Επιφυλασσόμενοι να κάνουμε μια τεκμηριωμένη αναφορά στο θέμα στο μέλλον, παρουσιάζουμε σε ακριβή μετάφραση άρθρο που αναφέρεται σε ομιλία που έκανε ο παλαίμαχος Κούρδος πολιτικός και νυν συνδήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου του Μαρντίν, Αχμέτ Τουρκ, στη Σουηδία, όπου βρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος του δήμου Σιγκτούνα (Sigtuna).

 Και το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει μελλοντικά. Προς το παρόν, ας αρκεστούμε στην ανάγνωση του άρθρου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Milliyet στις 17 Δεκεμβρίου 2014:

Ας μας συγχωρήσουν οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Γεζιντί

Ο συνδήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου του Μαρντίν, Αχμέτ Τουρκ, από τη Σουηδία όπου βρίσκεται ως επίσημος προσκεκλημένος του δήμου Σιγκτούνα, αναφερόμενος στα γεγονότα της Γενοκτονίας του 1915 εξέφρασε τη λύπη του για τη συμμετοχή ορισμένων κουρδικών φυλών στις σφαγές και ζήτησε συγνώμη από  Ασσυρίους, Αρμενίους και Γεζιντί. Επίσης ανέφερε ότι οι Κούρδοι χρησιμοποιήθηκαν στο όνομα του Ισλάμ εναντίον άλλων λαών.

Ο Αχμέτ Τουρκ συμμετείχε σε εκδήλωση με συντονίστρια την Φεγιάζ Κερίμο, στο προάστιο Μάρστα (Märsta) της Στοκχόλμης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η συνδήμαρχος του Μαρντίν, Φεμπρουνίγιε Ακιόλ, ο δήμαρχος της πόλης Σιγκντούνα Γκουν Έρικσον, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρς Μπρίντεσον, ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας Γιλμάζ Κερίμο και ο συγγραφέας Ραγκίπ Ζαράκολου που τον τελευταίο χρόνο διαμένει ως φιλοξενούμενος στο δήμο Σιγκντούνα.


Το πάνελ της εκδήλωσης

Όπως μετέδωσε ο Μουράτ Κουσεϊρί από το πρακτορείο ειδήσεων ANF, ο Αχμέτ Τουρκ στην ομιλία του είπε ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του Κουρδιστάν είναι οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Γεζιντί, και ότι τα χώματα εκείνα είναι δικά τους όσο είναι και των Κούρδων. Επιπλέον είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβε το κόμμα Ένωση και Πρόοδος, το 1911, και η αντίληψη που επικράτησε στην Τουρκία για τις άλλες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, είναι οι ίδιες με εκείνες που εφαρμόστηκαν σε όλη τη διάρκεια της «Δημοκρατίας» και συνεχίζουν να εφαρμόζονται από το τουρκικό κράτος μέχρι σήμερα.


Ο Αχμέτ Τουρκ στο βήμα 

Σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο Κούρδος πολιτικός είπε:

«Την περίοδο 1914-1915, όταν εφαρμόζονταν από το τουρκικό κράτος οι αποφάσεις που έλαβε το κόμμα Ένωση και Πρόοδος το 1911, χρησιμοποιήθηκε ανοιχτά και ο κουρδικός λαός στο όνομα του Ισλάμ. Τον πόνο και τις τύψεις της συμμετοχής των γονιών και των παππούδων μας σε εκείνα τα εγκλήματα, τον υποφέρουμε εμείς τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ μα ποτέ τον πόνο που προκαλέσαμε στους αδελφούς λαούς μας και αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μας συγχωρέσουν γι’ αυτό τα αδέλφια μας οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Γεζίντι».

Ο Αχμέτ Τουρκ στη συνέχεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι ο κουρδικός απελευθερωτικός αγώνας που συνεχίζεται τα τελευταία 30 χρόνια δεν αφορά μόνον τους Κούρδους, αλλά το σύνολο των λαών της Μέσης Ανατολής.

«Δεν έχουν αποδεχτεί ακόμα τη γενοκτονία του 1915»

Ο Ραγκίπ Ζαράκολου με τη σειρά του ανέφερε ότι ακριβώς επειδή δεν έχει γίνει καμία παραδοχή των εκτοπισμών του 1914 και της γενοκτονίας του 1915, έρχεται σήμερα στο προσκήνιο και πάλι ο «τζιχαντισμός», ο οποίος ήταν μια πτυχή και κινητήριος δύναμη της Γενοκτονίας. Μάλιστα υπενθύμισε ότι το 1914 η Τουρκία έλαβε επισήμως απόφαση για «τζιχάντ» εναντίον των απίστων, μια απόφαση που ελήφθη από Τούρκους και Γερμανούς μιλιταριστές από κοινού.

«Οι φεουδάρχες αγάδες εξαγοράστηκαν»

Από την πλευρά του, ο Ασσύριος Γιλμάζ Κερίμο, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας είπε: «μερικές φορές ακούω τους Ασσυρίους να λένε “Οι Κούρδοι μας έσφαξαν”. Όχι, δεν μας έσφαξαν οι Κούρδοι. Ορισμένοι φεουδάρχες αγάδες, που εξαγοράστηκαν από το τουρκικό κράτος, συμμετείχαν στις σφαγές. Εμείς ευχαριστούμε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το Κόμμα Δημοκρατίας και Ειρήνης (BDP) για τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις που έκαναν, ζητώντας συγνώμη από μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κερίμο αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των Ασσυρίων στη Σουηδία. Συγκεκριμένα είπε ότι «εμείς τα τελευταία 30 χρόνια ως πρόσφυγες εδώ στη Σουηδία έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουμε αποκτήσει τηλεοπτικούς σταθμούς, ποδοσφαιρικές ομάδες, έχουμε αναδείξει πολιτικούς. Αυτά που πετύχαμε σε 30 χρόνια στη Σουηδία γιατί δεν μπορέσαμε να τα πετύχουμε στα πατρογονικά μας εδάφη;». Και πρόσθεσε ότι οι Ασσύριοι έχουν χτίσει 50 εκκλησίες στη Σουηδία, όταν στην Κωνσταντινούπολη έχουν μόνο μία, ενώ η αίτηση που έχουν κάνει για να χτίσουν ακόμα μία, έχει μείνει αναπάντητη από το τουρκικό κράτος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ιερός ναός Κυρίλλου και Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12,5 ετών στον αρχιμανδρίτη που μάζεψε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι θα γινόταν μητροπολίτης

24/03/2026 - 12:07πμ
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

23/03/2026 - 10:14μμ
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε κύκλωμα εικονικών εταιρειών με μοντέλα, παίκτη ριάλιτι κι έναν tiktoker

23/03/2026 - 9:12μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/ ERIK S. LESSER)
ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στις συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ, διαψεύδει ξανά η Τεχεράνη – Ο ρόλος Πακιστάν, Τουρκίας και Αιγύπτου

23/03/2026 - 7:25μμ
Αυτοσχέδιος βωμός στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος Κλεομένης (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 20χρονου στην Καλαμαριά: Ταυτοποιήθηκε ο δεύτερος που ήταν μαζί με τον Κλεομένη

23/03/2026 - 5:39μμ
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Μπαμπάδες με ρούμι» (φωτ.: Allwyn)
ΕΛΛΑΔΑ

Βιτριολικές ερωτήσεις στα καμαρίνια του θεάτρου Αλίκη

23/03/2026 - 4:30μμ
Τοιχογραφία κατά των ΗΠΑ σε κτήριο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις Τραμπ για συνομιλίες με την Τεχεράνη ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου – «Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τις ΗΠΑ» απαντά το Ιράν

23/03/2026 - 3:33μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Την 1η Απριλίου θα συνεχιστεί η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών – Ένταση και διακοπές στην πρώτη ακροαματική διαδικασία

23/03/2026 - 2:22μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν στα 88 του χρόνια

23/03/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Γιάννη Παναγόπουλου: Στο αρχείο η δικογραφία σχετικά με το πόθεν έσχες – Συνεχίζεται η έρευνα για υπεξαίρεση κονδυλίων

23/03/2026 - 1:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

7 ώρες πριν
Ο ιερός ναός Κυρίλλου και Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12,5 ετών στον αρχιμανδρίτη που μάζεψε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι θα γινόταν μητροπολίτης

7 ώρες πριν
Εικόνα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών. Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνηση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν οι διατάξεις για τα ταξί

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

8 ώρες πριν
Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

9 ώρες πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign