pontosnews.gr
Τρίτη, 14/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι τουρκικές διεκδικήσεις για «συνεκμετάλλευση» του φυσικού αερίου της Κύπρου

9/12/2014 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η σύγκληση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδος, στις 5-6 Δεκεμβρίου, και η επίσκεψη Νταβούτογλου, δεν έπρεπε να είχαν γίνει ενώ βρίσκεται ακόμη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ. Η προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων γεγονότων και η χρήση της ωμής βίας για διπλωματικό εκβιασμό δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες, και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολιτικές κατευνασμού. Οι πολιτικές αυτές δεν αποτρέπουν αλλά αποθρασύνουν την άλλη πλευρά.

Εκμεταλλευόμενος την κατευναστική πολιτική της Ελλάδος, ο Τούρκος πρωθυπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία για να προβάλει και να προπαγανδίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε όλη τη γραμμή, από την Κύπρο ως τη Θράκη. Ιδιαίτερα για την Κύπρο, που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο με την εισβολή του «Barbaros» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία πάνω σε μια φόρμουλα για την εκτόνωση της καταστάσεως και την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών, με υπονοούμενη την προσέγγιση στο θέμα του φυσικού αερίου.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς που διετύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους και στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Ανατολού», ότι υπάρχει δήθεν συμφωνία Αθηνών και Άγκυρας «για εκμετάλλευση από κοινού» του φυσικού αερίου της Κύπρου.

Προφανώς, δεν είναι νοητό η Αθήνα να συμφώνησε για ένα θέμα για το οποίο δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση και για το οποίο τον τελευταίο λόγο έχει η Λευκωσία. Ενδεχόμενη αποδοχή των τουρκικών αξιώσεων, με πρόσχημα την αποχώρηση του «Barbaros» μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η Τουρκική Εντολή προς Ναυτιλλομένους (NAVTEX), θα ήταν ολέθρια γιατί:

  • Θα υπονόμευε την κυριαρχία και την ίδια τη διεθνή υπόσταση και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Θα άνοιγε το δρόμο για την αρπαγή από την τουρκική πλευρά του λεόντειου μέρους του φυσικού αερίου της Κύπρου. Σημειωτέον, η Άγκυρα δεν διεκδικεί μόνο την «ισότιμη» συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Διεκδικεί επίσης για την ίδια μεγάλο μέρος της ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου και την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συμφωνούν για τη δημιουργία, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, του Αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου, που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο, όπου θα συναντά τον αγωγό TAP.
  • Θα άνοιγε επίσης το δρόμο για επιβολή στην Κύπρο «λύσεως» χειρότερης από το σχέδιο Ανάν, εφόσον θα περιλαμβανόταν τώρα και η «μοιρασιά» του φυσικού αερίου της Κύπρου. Θα ήταν νοητή η αξιοποίηση ενός μέρους του φυσικού αερίου της Κύπρου για να επιτευχθεί μια αποδεκτή λύση του Κυπριακού. Να θυσιασθεί όμως το φυσικό αέριο της Κύπρου, με αντάλλαγμα μια «λύση» τύπου σχεδίου Ανάν, που θα έθετε ολόκληρη την Κύπρο υπό τον γεωπολιτικό έλεγχο της Άγκυρας, θα ήταν όχι απλώς ήττα αλλά καταισχύνη και όνειδος για την ελληνική πλευρά.
  • Θα εμβόλιζε επίσης οριστικά την πολιτική της Ελλάδος και της Κύπρου για την οικοδόμηση περιφερειακών στρατηγικών συμμαχιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια δήθεν «λύση», θα άφηνε τις χώρες αυτές χωρίς έγκυρο συνομιλητή στη Λευκωσία. Η φιλοδοξία του Ελληνισμού, της Ελλάδος και της Κύπρου, για μια δυναμική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έμενε μετέωρη.

Πρέπει, για το λόγο αυτόν, η ελληνική πλευρά να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της και να μη διολισθήσει σε παζάρι, με βάση τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις για το φυσικό αέριο της ελεύθερης Κύπρου, που θα δημιουργούσε προηγούμενο και για την ΑΟΖ της Ελλάδος. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική πλευρά είναι μια άλλη πολιτική και επείγουσα ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδος και της Κύπρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com/AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

12/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/mih83-464187/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επισφαλής ειρήνη και ο μετατραμπικός κόσμος

11/04/2026 - 10:04πμ
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

10/04/2026 - 3:34μμ
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

7/04/2026 - 10:56πμ
Ισραηλινός αξιωματούχος περπατά δίπλα στο κατεστραμμένο Στάδιο Αζαντί στην Τεχεράνη, 3 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγείται ο πόλεμος στο Ιράν;

4/04/2026 - 10:09πμ
Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ στην τελετή υποδοχής των σορών έξι Αμερικανών, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στο Κουβέιτ. 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς θα βγει από το «βάλτο» του Ιράν ο Τραμπ

3/04/2026 - 3:32μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

2/04/2026 - 9:32πμ
Ένα από τα περάσματα στα ιρανοιρανικά σύνορα, στην πόλη Μπανέχ του δυτικού Ιράν, όπου ζουν πολλοί  Κούρδοι (φωτ. αρχείου: 
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος στο Ιράν και το Κουρδικό

29/03/2026 - 4:13μμ
Τα Στενά του Ορμούζ, κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν (πηγή: creativecommons.org/licenses/by/3.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα επιτεθεί ή αναζητά διέξοδο ο Τραμπ;

28/03/2026 - 9:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η τουρκική σημαία δίπλα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή, στο υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΥΠΕΞ: «Θρησκευτική η μειονότητα στη Θράκη» – Αντίδραση σε τουρκική ανάρτηση για την Ξάνθη

2 λεπτά πριν
Το δεξαμενόπλοιο Jag Vasant μετέφερε υγροποιημένο αέριο  μέσω των Στενών του Ορμούζ. Καταπλέει στο λιμάνι της Μουμπάι. 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Divyakant Solanki)

ΗΠΑ-Ιράν: Σήματα αποκλιμάκωσης με το βλέμμα σε πιθανές συνομιλίες – Υποχωρεί το πετρέλαιο

24 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Λέσβου. 14 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Στο Νησί)

Λέσβος: Κλιμακώνουν οι κτηνοτρόφοι – Απέκλεισαν το λιμάνι της Μυτιλήνης

48 λεπτά πριν

Πασχαλινό έπαθλο 150.000 ευρώ από το Λαϊκό Λαχείο – Στη μισή τιμή οι λαχνοί για την ειδική κλήρωση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

103ο Παμποντιακόν πανοΰρ «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» 2026: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο γεγονός

1 ώρα πριν
Πίνακες αναχωρήσεων της Lufthansa στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης εν μέσω της απεργίας (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Lufthansa: Τετραήμερο μπλακ άουτ από απεργίες – Χάος σε πτήσεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign