pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χοροί και μνήμες στο Αντάμωμαν 2014 της ΕΠΟΝΑ (φωτο-βίντεο)

1/12/2014 - 1:46μμ
Χοροί και μνήμες στο Αντάμωμαν 2014 της ΕΠΟΝΑ (φωτο-βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάποια λίγα λεπτά άντεξαν οι φίλοι της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής δίχως χορό. Πριν καλά-καλά βάλει μπρος ο Ηλίας Υφαντίδης για να ζεστάνει τη λύρα του, δεκάδες Πόντιοι είχαν ανέβει στην πίστα. Έγιναν ένα, χορευτικά, για να γιορτάσουν το Αντάμωμάν τους.
 

Γεμάτη η αίθουσα στο Περιστέρι από κόσμο, παρά τις δύσκολες εποχές. Κάτι που αναγνώρισε η ΕΠΟΝΑ, τα μέλη της οποίας με τόσο κόπο έστησαν το γλέντι τους που όμως, όπως κάθε χρόνο, είχε και φέτος μια ηθική και αξιακή πλευρά: Την αναγνώριση της συνεισφοράς Ποντίων πρώτης και δεύτερης γενιάς στον πολιτισμό.

Πράγματι, η χαρά της συνεύρεσης διά του χορού διακόπηκε για λίγο, προκειμένου να παρουσιαστεί το αφιέρωμα της ΕΠΟΝΑ σε δύο κορυφαίους λυράρηδες της Ματσούκας, τον Στάθη Βενιαμίδη (Βενιάμς) και τον Απόστολο Αθανασιάδη ή Αποστολίκα.

Στη σύντομη εισαγωγή του, ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ Αλέξανδρος Εφραιμίδης ανέδειξε τη συμβολή των προσωπικοτήτων αυτών, απλών ανθρώπων αλλά τόσο σημαντικών, στη μεταφορά του μουσικού τους πλούτου και τον εμποτισμό της κυρίως Ελλάδας.


Ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης

Οι ιστορίες τους, αποτέλεσμα επίμονης και μακράς έρευνας πολλών μηνών, περιγράφηκαν στα βίντεο που έφτιαξαν τα μέλη της ΕΠΟΝΑ αποτίοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους «που εκτός από τη βαλίτσα τους και τα πράγματά τους έφεραν από την πατρίδα, στη νέα πατρίδα, έναν μουσικό πολιτισμό», όπως είπε στο pontos-news.gr ο Αλ. Εφραιμίδης. «Για να μάθουν οι νέοι που δεν γνωρίζουν, ποια ήταν τα θεμέλια που στερέωσαν την ποντιακή μουσική παράδοση πριν από 90 χρόνια».

Μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, πλούσια αφήγηση και ανέκδοτες ηχογραφημένες μουσικές των λυράρηδων Βενιαμίδη και Αθανασιάδη, που μάλιστα διανεμήθηκαν στο κοινό σε μορφή CD, ζωντάνεψε η μνήμη τους.

     
Στάθης Βενιαμίδης, Απόστολος Αθανασιάδης

Αξία έχει εδώ να βάλουμε πλάι-πλάι αυτή τη δημιουργική δουλειά της ΕΠΟΝΑ, τιμή στους προγόνους, τις αξίες και την παράδοση που υπηρέτησαν, με το ευρηματικό βίντεο κινουμένων σχεδίων στην ποντιακή διάλεκτο, στο οποίο ακόμα και οι Γαλάτες ήρωες… ποντιοποιούνται. Αυτά τα παιδιά πάνε στο μέλλον διατηρώντας την παράδοση.

Μάλιστα η επιλογή των μουσικών που διασκέδασαν τον κόσμο δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όλοι συνδέονται με κάποιον τρόπο με τον Αποστολίκα και τον Βενιάμς. Είτε διατέλεσαν μαθητές τους είτε τους μελέτησαν διεξοδικά, προερχόμενοι και οι ίδιοι από την Ματσούκα. Νέοι και γηραιότεροι: Ισαάκ Τηλικίδης (τραγούδι), Κώστας Σιαμίδης (λύρα), Κώστας Γαβράς (λύρα-τραγούδι), Ηλίας Υφαντίδης (λύρα-τραγούδι), Γιώργος Κουλαξουζίδης (λύρα), Γιάννης Πολυχρονίδης (νταούλι), Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι), Χριστόφορος Κοσμίδης (αγγείο), Κώστας Φουλίδης (πλήκτρα).

            
Ηλίας Υφαντίδης, Παναγιώτης Κοπαλίδης 

Στο Αντάμωμαν της ΕΠΟΝΑ βρέθηκαν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιάννης Αντωνιάδης και ο πρόεδρος ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης.


Γιάννης Αντωνιάδης, Γιώργος Βαρυθυμιάδης

Εκπροσωπήθηκαν, διά προέδρων ή μελών, οι: Ένωση Ποντίων Περιστερίου, Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης», Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα», Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύτες-Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου Αττικής «Ο Μιθριδάτης», Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Ασπροπύργου, Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου και Αττικής «Νίκος Καπετανίδης», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανιτών εκ Πόντου «Αξέχαστες Πατρίδες», Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα», Ένωση Ποντίων Πειραιώς και Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστερίου «Πολύμνια».

Και του χρόνου!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το έργο της Σοφίας Αμπερίδου «Αμάραντη μνήμη»
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Η μνήμη γίνεται τέχνη – Έκθεση ζωγραφικής για τη 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

22/04/2026 - 11:15μμ
Έναρξη ποντιακού γλεντιού στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2023» (πηγή: Facebook / ΠΑΡΧΑΡΙΑ ΟΧΥΡΟΥ ΝΥΜΦΑΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ - PARXAR OXIRO NIMFEAS KOMOTINI RODOPI)
ΠΟΝΤΟΣ

Ροδόπη: Τα «Παρχάρια» ζωντανεύουν ξανά – Η καρδιά του Πόντου χτυπά στη Νυμφαία

22/04/2026 - 6:53μμ
Ο Γερβάντ Οντιάν από το «Ημερολόγιο των Πάντων» του Αρμένιου διανοούμενου Τεοντίκ (Teodoros Lapchinchian), που εκδόθηκε το 1922. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική ιστορικά, καθώς εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προσπαθώντας να καταγράψει τις απώλειες των πνευματικών ανθρώπων του έθνους (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Odian.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία του Yervant Odian από το Ντέιρ εζ-Ζορ – Η οδύσσεια του Αρμένιου συγγραφέα τεκμηριώνει τη Γενοκτονία

22/04/2026 - 3:19μμ
Συζήτηση μπροστά από το περίπτερο, κατά την καθιερωμένη ολονυχτία της 19ης Μαΐου (φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

19 Μαΐου 1919: Εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ – Κάλεσμα εθελοντών για τα ενημερωτικά περίπτερα

22/04/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ζυγός Καβάλας: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του ποντιακού γάμου από το Σύλλογο «Ο Υψηλάντης»

22/04/2026 - 9:54πμ
Σκηνή από τη θεατρική παράσταση «Ινάτενα», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ιωάννη Κοσμίδη, που παρουσιάστηκε την τελευταία μέρα του πρώτου κύκλου του 2ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ, στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (πηγή: facebook.com/poe.org?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ – Αυλαία με ενθουσιασμό για τον πρώτο κύκλο στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

21/04/2026 - 11:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας αναβίωσαν το ταφικό έθιμο

21/04/2026 - 11:38πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Αρμένιοι και Πόντιοι είμαστε αδέλφια» – Το μήνυμα ενότητας ενόψει του Ποδηλατικού Μαραθωνίου Μνήμης στη Θεσσαλονίκη

20/04/2026 - 9:10μμ
Κυριακή του Θωμά στο κοιμητήριο Αχαρνών, 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σπύρος Βρεττός)
ΠΟΝΤΟΣ

Αχαρνές: Το «Πάσχα των νεκρών» ζωντάνεψε στο κοιμητήριο – «Τραπέζια» και μνήμη που γίνεται γιορτή

20/04/2026 - 6:17μμ
Κυριακή του Θωμά 2026 στα Σούρμενα (φωτ.: Φάνης Ζώης)
ΠΟΝΤΟΣ

Σούρμενα: «Άψιμον» στο πανοΰρ – Σέρρα και Λάζος Τερζάς «έβαλαν φωτιά»

20/04/2026 - 4:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά». 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

ΗΠΑ-Ιράν: Παράταση χωρίς συμφωνία – Σκηνικό έντασης ξανά στο Ορμούζ

3 ώρες πριν

Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας: Παρουσίαση του βιβλίου «1922, Καταστροφή – Μια φωτογραφία διηγείται την ιστορία της»

4 ώρες πριν
Το έργο της Σοφίας Αμπερίδου «Αμάραντη μνήμη»

Θεσσαλονίκη: Η μνήμη γίνεται τέχνη – Έκθεση ζωγραφικής για τη 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

4 ώρες πριν
Αστυνομικοί στο Πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Άγιος Δημήτριος: Νεκρός 25χρονος στο Πάρκο Ασυρμάτου – Στο τραπέζι ακόμη και η οπαδική επίθεση

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Ανάσα παραμονής ο Αστέρας – Στην επικίνδυνη ζώνη ΑΕΛ, Πανσερραϊκός

5 ώρες πριν
Θρήνος για το χαμό της 43χρονης  Ελευθερίας Γιακουμάκη,  Τετάρτη 22 Απριλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κρήτη: Εκτελέστηκε στο αυτοκίνητό της η 43χρονη – Σενάριο γυναικοκτονίας με δράστη τον αυτόχειρα πρώην σύντροφο

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign