pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ίχνη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε Καμπότζη και Ταϊλάνδη

30/11/2014 - 1:00μμ
Ίχνη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε Καμπότζη και Ταϊλάνδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ευρήματα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας ανακαλύπτονται το τελευταίο διάστημα στις μακρινές χώρες της Ανατολής. Το pontos-news.gr συνάντησε έναν από τους ανθρώπους που τα φέρνουν στο φως.

Έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες που στόχο έχουν τη μελέτη της επίδρασης του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου στους πολιτισμούς πέρα από την Ινδία. Ίχνη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού είχαν ανακαλυφθεί στη νοτιοανατολική Ασία ήδη από τη δεκαετία του 1940, όμως τα ευρήματα εκείνης της περιόδου δεν έβγαιναν έξω από τη ζώνη περί το Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ, στην επικράτεια του σημερινού Βιετνάμ.

Πρόσφατα οι ανασκαφές –ειδικά στην περιοχή της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης– έχουν ενταθεί. Με αυτές έχει ασχοληθεί ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Πρακτικής Μελέτης της Ανατολής στη Μόσχα και του Μουσείου MIHO στην Ιαπωνία Σεργκέι Λάπτεφ. Τον συνάντησα πρόσφατα στο ταξίδι μου με το pontos-news.gr στο Τουρκμενιστάν και μίλησα μαζί του για τα ευρήματα τα οποία, όπως είπε, «έχουν διευρύνει σημαντικά την έκταση της διάδοσης και της τυπολογίας αρχαίων αντικειμένων στην ευρύτερη περιοχή της Ινδοκίνας».

Ο Σεργκέι Λάπτεφ θεωρεί πως τα αντικείμενα που έχουν σχέση με τον αρχαιοελληνικό και τον ρωμαϊκό πολιτισμό είχαν φτάσει στην περιοχή μέσω θαλάσσιων εμπορικών δρόμων. Στο Δέλτα του Μεκόνγκ, στο Βιετνάμ, και στη νότια Ταϊλάνδη τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν κοντά στις παραλίες και δίπλα στα εμπορικά κέντρα της αρχαιότητας.

Μέσω Ινδίας στην Ινδοκίνα

Ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εμπορίου στην αρχαιότητα ήταν η Ινδία. Τα ελληνικά ευρήματα στη νοτιοανατολική Ασία ανακαλύπτονται δίπλα σε ινδικά. Στην πλειονότητά τους είναι νομίσματα και κοσμήματα. Είναι αρκετά και τα αντικείμενα που έχουν σχέση με το ελληνιστικό βασίλειο της Βακτριανής. Και αυτά, που σχετίζονται με τον ελληνοβακτριανό πολιτισμό, κατά την εκτίμηση των αρχαιολόγων έφτασαν στην περιοχή μέσω Ινδίας.

Στο θέμα των πρόσφατων ανακαλύψεων στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη αφιέρωσε ο Λάπτεφ τη διατριβή του, στην οποία περιγράφει την πορεία της διάδοσης του αρχαίου ελληνικού και αργότερα του ρωμαϊκού πολιτισμού στην Ινδοκίνα.


Χάρτης της Ινδοκίνας

Χάρη στην εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου, λέει ο επιστήμονας, επηρεάστηκε ο πολιτισμός της Ινδίας. Αργότερα, την περίοδο από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., οι Ινδοί μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις που απέκτησαν από τους Έλληνες στους λαούς που βρίσκονταν ανατολικότερα.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στη νότια Ταϊλάνδη και στην Καμπότζη αλλάζουν την εικόνα που σχηματιζόταν μέχρι πρότινος στους επιστημονικούς κύκλους για την ιστορική εξέλιξη στην περιοχή.

Τα ελληνικά και ελληνιστικά ευρήματα

Μετά το τσουνάμι του 2006 στις παραλίες της Ταϊλάνδης ανακαλύφθηκαν ακόμα περισσότερα αρχαία αντικείμενα στους υπό ανασκαφή αρχαιολογικούς χώρους Κλόγκτομ, Τα Τσάνα, Τακουάπα και σε πολλούς άλλους. Ο Σεργκέι Λάπτεφ την περίοδο 2010-2012 ασχολήθηκε με τη μελέτη των ευρημάτων από την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη.

Το ενδιαφέρον του μελετητή τράβηξαν περισσότερο οι λεγόμενες «χάντρες-μάτια». Παρόμοια αντικείμενα βρέθηκαν και στην Πομπηία της Ιταλίας. Φαίνεται ότι οι χάντρες είχαν εισαχθεί στην περιοχή της Ινδοκίνας ίσως από Ινδούς, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής τους, στην περιοχή, από Έλληνες εμπόρους. Σε αυτό το κομμάτι της νοτιοανατολικής Ασίας εντοπίζονται και αντικείμενα που έχουν τοπικό χαρακτήρα και είναι προϊόν πολιτισμικής επιρροής από τους αρχαίους Έλληνες.


Ο Σεργκέι Λάπτεφ

Μιλώντας για τις πρόσφατες ανακαλύψεις, ο Σεργκέι Λάπτεφ τόνισε: «Ιδιαίτερα γνωστά ανάμεσα στα ευρήματα στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη είναι τα αρχαία ελληνικά εγχάρακτα στολίδια και νομίσματα. Τα συνηθισμένα θέματα ήταν κεφάλια ανδρών και γυναικών, θεοί, θεότητες και ήρωες (όπως ο Περσέας και η Μέδουσα), σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο κ.ά.

»Ανάμεσα στα ευρήματα είναι ελληνικά και ελληνιστικά μεταλλικά αντικείμενα. Ξεχωρίζει το διακοσμητικό αγαλμάτιο ενός αλόγου με μισολυγισμένο το μπροστινό πόδι. Τέτοια ευρήματα είναι αρκετά και έχουν σχέση με την ελληνιστική περίοδο.

»Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός μέσω των λαών της Ανατολής διαδόθηκε μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ασίας. Το αν έφθασαν οι ίδιοι οι Έλληνες μέχρι την Ινδοκίνα δεν αποκλείεται, αλλά και δεν αποδεικνύεται. Όμως οι τέχνες των Ελλήνων σημάδεψαν απέραντες περιοχές. Τα πρόσφατα ευρήματα στη νοτιοανατολική Ασία είναι αρχή για τις γενικότερες μελέτες αρχαιολόγων και ιστορικών, ώστε να αποκαλυφθούν τα πραγματικά μεγέθη του αρχαίου ελληνικού κόσμου».

*Ο συντάκτης του άρθρου Βασίλης Τσενκελίδης είναι ιστορικός και δημοσιογράφος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου ομόλογού του Ρούμεν Ράντεφ, η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου για την παράδοση-παραλαβή κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη  (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιστροφή 48 θησαυρών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα – Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

3/10/2026 - 2:00μμ
(Πηγή: dw.com / Αρχείο Andreas Assael)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από Σμύρνη …Σαλονίκη, 20 χρόνια μετά: Με το «Madre-Μάνα» η Μιμή Ντενίση μάς μεταφέρει στο 1943 και τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας

3/10/2026 - 12:45μμ
Μέρος από τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την επιστροφή 48 ιερών κειμηλίων μετά από έναν αιώνα

3/10/2026 - 9:53πμ
Μέρος από τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία επιστρέφει στην Ελλάδα 48 εκκλησιαστικά κειμήλια

2/10/2026 - 5:45μμ
(Φωτ.: Pyrgos Vasilissis - Πύργος Βασιλίσσης - Queen's Tower/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη βασιλική αυλή στο βρετανικό απογευματινό τσάι: Μια ξεχωριστή εμπειρία στον Πύργο Βασιλίσσης

2/10/2026 - 1:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αέναο Πυρ»: Στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα για τη χαμένη γνώση της Αλεξάνδρειας

1/10/2026 - 11:09μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Η μετανάστευση γίνεται τέχνη στο DEPO – Ελληνίδα εικαστικός αφηγείται με τα έργα της την ιστορία των παππούδων της, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923

1/10/2026 - 10:16μμ
Το συγκρότημα του Μικρού Λουτρού στην Αντιόχεια επί Κράγω, στις νότιες ακτές της Μικράς Ασίας (φωτ.: L. Rodriguez)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μικρά Ασία: Το ρωμαϊκό λουτρό που έγινε οινοποιείο και ελαιοτριβείο

30/09/2026 - 6:51μμ
Η Λένα Παπαληγούρα είναι η Άννα Καρένινα στη νέα μεγάλη παραγωγή στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (φωτ.: Διονύσης Κούτσης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άννα Καρένινα: Η ηρωίδα του Τολστόι ανεβαίνει ξανά στο αθηναϊκό σανίδι

30/09/2026 - 5:17μμ
(Φωτ.: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Προκοπίου – Η ζωή, οι 23 ταινίες και η τελευταία επιστροφή στο θέατρο ύστερα από 52 χρόνια

28/09/2026 - 11:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: myaade.gov.gr)

Εφορία: Κλίμακα εκπτώσεων στα πρόστιμα με βάση τον χρόνο αποδοχής της οφειλής

20 λεπτά πριν
Το κτήριο της εφημερίδας New York Times (NYT) στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)

New York Times: Συμφωνία δισεκατομμυρίων για το πετρέλαιο στο τραπέζι των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία

46 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε για το Σισμανόγλειο Ίδρυμα (2021)

Ιωάννα Κουτσουράδη: Την Κυριακή το ύστατο χαίρε στη Ρωμιά φιλόσοφο της Κωνσταντινούπολης

1 ώρα πριν
Θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου – Σε πορτοκαλί συναγερμό το Νότιο Αιγαίο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Ιστορική απόφαση για ένα… Πανοΰρ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει επισήμως το θεσμό των Ελλήνων, που επιμένει μέσα στον πόλεμο

2 ώρες πριν
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου ομόλογού του Ρούμεν Ράντεφ, η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου για την παράδοση-παραλαβή κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη  (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Επιστροφή 48 θησαυρών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα – Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV