pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους Πόντιους» λέει ο Γιάννης Μπουτάρης

27/11/2014 - 6:15μμ
Γιάννης Μπουτάρης: Δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε όλα όσα του καταμαρτυρούν απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που βρέθηκε στη Μελβούρνη για τα 30 χρόνια της αδελφοποίησης της αυστραλιανής πόλης με την ελληνική συμπρωτεύουσα.

Σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος μίλησε για τους Πόντιους, τη Μακεδονία, τον Μουσταφά Κεμάλ και τα σχέδιά τους για την έλευση Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που έχει με ορισμένους Ποντίους, ο Γ. Μπουτάρης είπε ότι οι αναφορές του στον Κεμάλ «είναι ένας από τους λόγους, αλλά όχι ο μόνος. Αν και εγώ ποτέ δεν επαίνεσα τον Ατατούρκ», διευκρίνισε.

Ιδού οι εξηγήσεις που έδωσε για τη σύγκρουση που είχε με την ΠΟΕ:

«Οι Πόντιοι είναι μοιρασμένοι σε δύο μεγάλες ομάδες. Και τιμούν την ποντιακή γενοκτονία χωριστά. Τους είπα να κάνουν μια ενιαία εκδήλωση για να αναδειχθεί το θέμα της ποντιακής γενοκτονίας και να περάσει σωστά το μήνυμα. Τους πρότεινα, λοιπόν, να κάνει ο Δήμος την εκδήλωση και να καλέσει όλα τα σωματεία. Με έβρισαν γι’ αυτό, και χωρίς να πάρουν άδεια έκαναν εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Δόθηκαν εξηγήσεις και λύθηκε το θέμα.

»Εγώ όχι μόνο δεν έχω να χωρίσω τίποτα με τους Πόντιους, αλλά ο γαμπρός μου είναι Πόντιος και τα εγγόνια μου είναι βλαχοποντιάκια. Το καλύτερο χαρμάνι, δηλαδή».

Ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε «τεράστιο ψέμα» ισχυρισμούς ότι πρότεινε να δοθούν τουρκικά ονόματα σε δρόμους της Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, στην οδό Αγίου Δημητρίου ενώ σε «ακροδεξιές αθλιότητες» απέδωσε ότι δεν ανέχεται να λέγεται ελληνική η Μακεδονία. Για τους Σκοπιανούς είπε ότι αναγνωρίζει πως προσπαθούν «να αποκτήσουν μια ταυτότητα, να είναι κάτι» αλλά «να μην ξεχνάμε ότι είναι Βούλγαροι. Δεν υπάρχει γλώσσα μακεδονική».

Ποια όμως είναι η πρότασή του για την ονομασία των Σκοπίων; «Να λυθεί με μια συμβιβαστική λύση και ξέρω ότι αυτό θα είναι οδυνηρό για μας». Θυμίζοντας ότι η καταγωγή μέρους της οικογένειάς του είναι από το Κρόσοβο, που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, ο Μπουτάρης είπε: «Δεν μου πάει με τίποτα να πω αυτή την περιοχή Μακεδονία. Πρέπει να βρεθεί όμως μια λύση. Να κάνουμε ένα συμβιβασμό». Και αναφέρθηκε στον τεθνεότα πρόεδρο των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος είχε προτείνει τον όρο Σλαβομακεδονία, «που θα ήταν αποδεκτός».

Τέλος για τη σπουδή του να φέρει στη Θεσσαλονίκη Τούρκους τουρίστες είπε ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πάνε στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Παναγία Σουμελά και σε άλλα μέρη της Τουρκίας. «Εγώ όταν ανέλαβα δήμαρχος σκέφτηκα να βρω τρόπους να φέρω Τούρκους στη Θεσσαλονίκη. Φέτος θα έρθουν 100.000 Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, λοιπόν, με την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, τονώνουμε και τον τουρισμό της πόλης με τις πρωτοβουλίες μας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλοία στο λιμάνι της Κερασούντας. Από βιβλίο του Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ  που εκδόθηκε το 1717 στο Παρίσι (πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρωτας, πόλεμος και… το τελικό νι – Μια παλιά ιστοριούλα από τον Πόντο, με απαγωγή, πολιορκία και πολύ χιούμορ

27/11/2025 - 8:25μμ
Μέλη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών σε αναμνηστική φωτογραφία μετά από εκδήλωση, περ. 1965 (φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Ξανθίππης Τσιλιγκαρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Το θέατρο κράτησε ζωντανή την ποντιακή φωνή στην Αθήνα – Από τον Θεατρικό Όμιλο στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων

27/11/2025 - 4:10μμ
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου με την αντιπεριφερειάρχη Μαρλια Λιονή (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π.Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: O Σύλλογος Ποντίων «Αροθυμία» συνάντησε την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή

27/11/2025 - 12:56μμ
Άποψη της Ριζούντας, λιμάνι 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Τραπεζούντας, πρωτεύουσα της επαρχίας του Λαζιστάν. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο/CC BY 4.0)
ΠΟΝΤΟΣ

Φίλιππος Πάππας: Αναμνήσεις από το προσκύνημα στη Ριζούντα του Πόντου

27/11/2025 - 10:22πμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάτι κινείται στον Κεραμεικό: Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ετοιμάζονται…

26/11/2025 - 8:50μμ
Από την πρόβα στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοχώματος (φωτ.: Facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας - Έτος Ιδρύσεως 1950)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ψυχή και ρυθμό προς το 19ο Φεστιβάλ της ΠΟΕ: Η Καβάλα ύψωσε τη φωνή της στο Κοκκινόχωμα

26/11/2025 - 5:58μμ
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

26/11/2025 - 2:27μμ
Σανταίες κατά την περίοδο του θερισμού, φορώντας τσόχες (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η σκληρή ζωή της Πόντιας αγρότισσας – Μαρτυρία του βουλευτή Κιλκίς Επαμεινώνδα Σωτηριάδη

25/11/2025 - 8:02μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο που ανέβηκε στο TikTok (@zacharioudaki_stella)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή… ορκωμοσία: Τι γλέντι έστησαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης!

25/11/2025 - 6:55μμ
Στιγμιότυπο από τη 2η πρόβα των συλλόγων του νομού Κιλκίς (φωτ.: Facebook  / Θανάσης Σεφερίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μετράμε αντίστροφα για το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Το Κιλκίς «πήρε φωτιά» στη 2η πρόβα

25/11/2025 - 3:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Conference League: Ιστορικό διπλό στη Φλωρεντία η ΑΕΚ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Europa League: Νίκη με… ιταλικό στιλ για τον Παναθηναϊκό

4 ώρες πριν
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το
Vatican Media δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να μιλάει παρουσία του Πάπα Λέοντα ΙΔ, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Άγκυρας (φωτ.: EPA/ VATICAN MEDIA)

Ερντογάν: Με τον Πάπα Λέοντα συμφωνούμε σε μια προσέγγιση που υπερασπίζεται την ειρήνη και βασίζεται στην ευσπλαχνία

5 ώρες πριν
Με τα φύλλα περέκ φτιάχνονται οι ποντιακές πίτες (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Γεύσεις Πόντου» κερνάει ο Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού

5 ώρες πριν
Εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες και αγαθά στους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά (φωτ.: EPA / Leung Man Hei)

Χονγκ Κονγκ: Έσβησαν οι φλόγες στους ουρανοξύστες – Συνελήφθησαν κορυφαία στελέχη κατασκευαστικής εταιρείας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Europa League: Έχασε την ευκαιρία για οκτάδα ο ΠΑΟΚ

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign