pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Τούρκοι καταστρέφουν τις εκκλησίες του Πόντου

23/11/2014 - 10:30πμ
Οι Τούρκοι καταστρέφουν τις εκκλησίες του Πόντου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Stephen Starr είναι δημοσιογράφος με έδρα την Κωνσταντινούπολη που ταξιδεύει συχνά στα μέρη της Ανατολής, από τη Συρία μέχρι τον Πόντο. Πρόσφατα δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα της Ιρλανδίας Irish Times με τίτλο «Σπαράγματα του χριστιανικού παρελθόντος γίνονται μέρα με την ημέρα… ιστορία». Το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο μεταφρασμένο:

Του Stephen Starr

Χανόταν βιαστικά το φως της μέρας όταν ο αγρότης μού έκανε νεύμα να τον ακολουθήσω περνώντας το κατώφλι του πέτρινου καλυβιού. Μέσα, στο σκοτάδι, σάκοι με ζωοτροφές και σκονισμένα μηχανήματα.

Στο φλας μιας φωτογραφικής μηχανής αποκαλύπτονται, διστακτικά, ίχνη του χριστιανικού παρελθόντος της Τουρκίας: ένας σταυρός λαξευμένος στην αψίδα ενός παμπάλαιου τοίχου και μια αψίδα βαμμένη στο χλομό γαλάζιο χρώμα που συνδέεται με την Παρθένο του Βυζαντίου.

Εδώ, στα Ποντικά Όρη, που πήραν το όνομά τους από την κοινότητα των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας που κατοίκησαν τα παράλιά της από το 700 π.Χ. μέχρι τη σφαγή και την εκδίωξή τους στις αρχές του 20ού αιώνα, σπαράγματα του χριστιανικού παρελθόντος γίνονται μέρα με τη μέρα, αργά και ενίοτε εσκεμμένα, ιστορία.

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ, ένα μετριοπαθές ισλαμικό κίνημα με μεγάλη απήχηση σε εκατομμύρια συντηρητικούς Τούρκους, έχει κατηγορηθεί ότι κάποτε κλείνει τα μάτια στην καταστροφή των χριστιανικών τόπων.

Η εκκλησία που έγινε στάνη είναι κοντά στα ερείπια του μοναστηριού Βαρζαχάν, 9 χλμ. βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας Μπαϊμπούρτ, κατά μαρτυρίες το θέατρο της σφαγής των Αρμενίων από τους Τούρκους τον 18ο αιώνα. Τέτοιες σκηνές και τέτοιες ιστορίες είναι κοινός τόπος σε αυτήν την περιοχή, που κάποτε φιλοξενούσε αναρίθμητες χριστιανικές κοινότητες.

Περίπου δύο εκατομμύρια Αρμένιοι και Έλληνες χριστιανοί θανατώθηκαν ή απελάθηκαν από την ανατολική Τουρκία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και μετά από αυτόν. Η Συνθήκη για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών το 1923, που αφορούσε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες χριστιανούς της Τουρκίας και μισό εκατομμύριο μουσουλμάνους της Ελλάδας οδήγησε στην απώλεια του χριστιανικού πολιτισμού.

Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, μια εκκλησία που μετρούσε 800 χρόνια ζωής πριν γίνει μουσείο, το 1964, μετατράπηκε σε τζαμί και οι θαυμαστές τοιχογραφίες της είναι πια κρυμμένες (πίσω από τσιμέντο).

Οι τοπικοί τουριστικοί φορείς απευθύνονται σε ένα κοινό που ελάχιστα νοιάζεται για την ιστορία. Για προσευχή έρχονται δύο πούλμαν γεμάτα Άραβες αθλητές.

Έξω γίνονται οικοδομικά έργα για την κατασκευή καταστημάτων τουριστικών ειδών, όπως μας είπε ένας φύλακας. Στην είσοδο, διαφημίσεις για προσκύνημα στη Μέκκα και δωρεές προς τη Γάζα είναι κολλημένες στην πόρτα μεταξύ διαφόρων κειμένων γραμμένων στα αραβικά.

Στον κυρίως ναό της Αγίας Σοφίας οι εικόνες έχουν καλυφθεί με ρολά και κάλυπτρα, και μόνο ένα μικρό μέρος από τις αγιογραφίες είναι ορατό. Με συνοπτικές διαδικασίες έχουν καταστραφεί τα πρόσωπα των αγίων και στις ιστορικές κολόνες του ναού έχουν πρόσφατα κρεμαστεί τέσσερις επιγραφές με τα ονόματα των πιστών του προφήτη Μωάμεθ.

Το 2012 η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Ιδρυμάτων της Τουρκίας –φορέας που εποπτεύεται από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης– προσέφυγε κατά του υπουργείου Πολιτισμού ζητώντας να επιστρέψει το μουσείο στο καθεστώς που είχε τον 15ο αιώνα, όταν ήταν τέμενος, όπως άλλωστε και πολλές δεκαετίες κατά τον 20ό αιώνα παρά το γεγονός ότι τοπικός δικαστής είχε κρίνει την αλλαγή χρήσης παράνομη.

Εδώ δεν κινδυνεύουν μόνο τα κτίρια αλλά και οι χριστιανοί. Το 2006 Ιταλός καθολικός ιερέας δολοφονήθηκε από 16χρονο ενώ γονάτιζε να προσευχηθεί στο ναό της Σάντα Μαρία στην Τραπεζούντα. Κατά πληροφορίες, το αγόρι φώναξε «Αλαχού Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) πριν τραβήξει τη σκανδάλη. Σήμερα η εκκλησία έχει έναν ενορίτη.

Μετάφραση: Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χ/Nikos Dendias)
ΠΙΣΤΗ

Συνάντηση στο Σίδνεϊ για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο και τον Νίκο Δένδια

16/07/2026 - 10:42πμ
(Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ  ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από τη θεμελίωση του Αγίου Στεφάνου Νέας Ιωνίας – Παρών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

12/07/2026 - 8:52μμ
Η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Το πρόγραμμα των Ακολουθιών έως τον Δεκαπενταύγουστο

12/07/2026 - 12:29μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κωνσταντίνος Τσακιτζής)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ο Ελπιδοφόρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του διευθυντή του οίκου ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ

11/07/2026 - 11:26πμ
Θεία Λειτουργία στην ιστορική Παναγία Σουμελά του Πόντου (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας θα προεξάρχει της λειτουργίας στα Εννιάμερα

8/07/2026 - 3:59μμ
Πανηγυρικός εσπερινός στο Αγίασμα της Αγίας Κυριακής στο Κιρέτσμπουρνου, ένα από τα δύο ιστορικά αγιάσματα της Μητρόπολης Δέρκων που διατηρούνται έως σήμερα στις όχθες του Βοσπόρου (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Κυριακή στον Βόσπορο: Τα δύο αγιάσματα της Μητρόπολης Δέρκων που κρατούν ζωντανή τη μνήμη της Πόλης

8/07/2026 - 12:09μμ
(Φωτ.: Facebook/Greek Orthodox Archdiocese of Canada)
ΠΙΣΤΗ

Ο αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος αποχωρεί έπειτα από 52 χρόνια διακονίας – Ξεκινούν οι διαδικασίες διαδοχής

7/07/2026 - 5:37μμ
(Φωτ.: Γεράσιμος Μπέκες/imverias.gr)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Αρχιερατικό συλλείτουργο και συνεδρίαση του «Κοινού των Ποντίων» με μήνυμα ενότητας

5/07/2026 - 11:36μμ
(Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ Ελπιδοφόρος: Ενωμένοι οφείλουμε να οικοδομούμε πάνω στις αυταπόδεικτες αλήθειες της πίστης και της ελευθερίας

4/07/2026 - 7:45μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΠΙΣΤΗ

Αυστραλία: Καθαγιάστηκε ο Ιερός Ελληνορθόδοξος Ναός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Κερνς μετά από σχεδόν 90 χρόνια

3/07/2026 - 11:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσέρχονται για την προσευχή για το Έιντ αλ-Άντχα δίπλα στα ερείπια του τεμένους Αλ Χούντα, στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EΡΑ / Haitham Imad)

Γάζα: Από τη μεγάλη ανοικοδόμηση σε έναν καταυλισμό – Συρρικνώθηκε το σχέδιο Τραμπ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

7 ώρες πριν
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
Dimitris Karasavvidis)

«Ο Χορευτίανον»: Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τραγουδά για τον Πόντιο που δεν πατά στη γη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Η κλήρωση της Super League – Οι ευχές για ένα καλύτερο πρωτάθλημα και το πρόγραμμα τις πρεμιέρας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Μαζική έξοδος 63 στελεχών πριν από την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

8 ώρες πριν
Φαγητά που προσφέρθηκαν 2ο Αντάμωμα Μικρασιατικών Γεύσεων, το 2025 (φωτ.: Facebook / RafinataNews.gr)

Η Τρίγλια «στρώνει τραπέζι» στη Ραφήνα – Έρχεται το 3ο Αντάμωμα Μικρασιατικών Γεύσεων

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign