pontosnews.gr
Τετάρτη, 14/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η θεραπευτική δύναμη της ποντιακής λύρας

19/11/2014 - 4:25μμ
Λύρες της στεριάς και της θάλασσας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πώς η μουσική συνδέεται με την ίδια τη ζωή και με τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος; Απαντήσεις επιχείρησε να δώσει ένας επιστήμονας, προσκεκλημένος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Με θέμα «Λύρα και Πυρρίχιος – Ενεργειακή θεραπευτική Μουσική των Ασκληπιείων» και με ομιλητή τον μουσικολόγο, οργανολόγο και μουσικό ερευνητή Μιχάλη Καραβασίλη, η Ένωση Ποντίων Πιερίας πραγματοποίησε πρόσφατα εκδήλωση-ομιλία στους χώρους της, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη μουσική και τη σχέση της το ανθρώπινο σώμα.

Με το σύνθημα «η μουσική είναι ζωή», ο ομιλητής ξεκίνησε να αναλύει το θέμα του επισημαίνοντας πως και το ίδιο το σύμπαν εκπέμπει ήχους οι οποίοι επηρεάζουν κάθε μορφή ζωής στη γη. Από τον Πυθαγόρα και τη συμπαντική κλίμακα, μεταπήδησε στην τρίχορδη λύρα του Ερμή και από εκεί στον Απόλλωνα που την παρέλαβε και της πρόσθεσε άλλες τέσσερις χορδές. Μέσα από αυτό το ιστορικό ταξίδι αναλύθηκε πώς η μουσική επηρεάζει τη συμπαντική αρμονία και κατ’ επέκταση εμάς τους ίδιους.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στη θέση της ποντιακής λύρας στον κόσμο της μουσικής, τονίζοντας πως το όργανο αυτό επηρεάζει πολύ τον άνθρωπο καθώς του ξυπνά μνήμες, άλλοτε νοσταλγίας και άλλοτε πόνου.

Το πυθαγόρειο μονόχορδο κατά τον Μ. Καραβασίλη είχε το ίδιο σχήμα με την ποντιακή λύρα και με αυτό «ο Πυθαγόρας έλυσε το πυθαγόρειο πρόβλημα και τη συμπαντική αρμονία». Οι λύρες, κατά τον ομιλητή, συνδέονται άμεσα με το σύμπαν γιατί ξυπνούν τη μνήμη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επίδραση του πυρρίχιου χορού, «με σκοπούς τελετουργικούς, που εξέφραζε αυτοάμυνα και αποτελούσε προετοιμασία για πόλεμο» και ο οποίος με τη μουσικότητα και το ρυθμό του αφυπνίζει και θεραπεύει ακουμπώντας στη συχνότητα του συμπαντικού ήχου. Ο ήχος του «ενεργοποιεί τη φωτιά της καρδιάς μας και της αιθεριακής ροής», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Καραβασίλης.

Η εκδήλωση έκλεισε με δείγματα τραγουδιών του ομιλητή, ο οποίος τα συνθέτει ακολουθώντας πρότυπα με βαθιές ιστορικές ρίζες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/PontioiGlyfadas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι, Μικρασιάτες και Κρήτες στη Γλυφάδα έκοψαν βασιλόπιτα με χορό και τραγούδια – Η συνεργασία στα καλύτερά της

14/01/2026 - 6:06μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Το ρήμα νεράσκουμαι και μια …αρχαία παρεξήγηση

14/01/2026 - 12:35μμ
Στιγμιότυπο από τη βράβευση (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών βράβευσε τον Δ. Τομπουλίδη – «Θα συνεχίσω να προσφέρω σε ό,τι προωθεί τον πολιτισμό των προγόνων μου»

14/01/2026 - 10:52πμ
Ο Κόλιας - Νικόλας Ιωαννίδης πρωταγωνιστής της ιστορίας της «Καρφίτσας από την Αργυρούπολη» (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η καρφίτσα από την Αργυρούπολη» της Αλεξίας Ιωαννίδου στο Μουσείο «Κεντώντας τη Μνήμη» της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων

13/01/2026 - 9:20μμ
Ευθύμιος Ζήλων και Γερμανός Καραβαγγέλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ευθύμιος Αγριτέλης προς Γερμανό Καραβαγγέλη: «Η Κερασούς πνέει τα λοίσθια υπό της πτέρνας του κακούργου»

13/01/2026 - 5:16μμ
Δύο από τα κειμήλια: εικόνα του Αγίου Νικολάου από τη Λαχαρηνή Ματσούκας και μέρη γυναικείας ποντιακής φορεσιάς (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αναστορώ και Αροθυμώ»: Ένα ταξίδι μνήμης στον ιστορικό Πόντο μέσα από εικόνες και κειμήλια

13/01/2026 - 3:39μμ
Οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για το 2026 (φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οργανωτική εκκίνηση για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στη Δράμα

13/01/2026 - 2:51μμ
Ο Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός: Ο Φαναριώτης που στάθηκε στο πλευρό του Καποδίστρια

13/01/2026 - 9:59πμ
Μωμόγεροι χωρίς... δράση, λίγο προτού βγουν στους δρόμους του Κιλκίς (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» / Γιώργος Σταμπολής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι στο Κιλκίς: Ποιος είναι ο ντερεμπέης και γιατί η νύφε φέρνει τη γονιμότητα

12/01/2026 - 8:21μμ
Όρθιος μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου από την Αλεξανδρούπολη ο Πόντιος Αγωνιστής. Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Despina Kotakidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Ανεμοστρόβιλος στην Αλεξανδρούπολη: Κατέστρεψε τα πάντα, αλλά ο Πόντιος Αγωνιστής δεν λύγισε

12/01/2026 - 7:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, στις 24 Ιουλίου 1924 (πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)

Διαβάζοντας ξανά τη Νεοελληνική Ιστορία – «Διορθωτικά μαθήματα» του Γ.Θ. Μαυρογορδάτου

21 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αιγάλεω: 95χρονη αυτοπυρπολήθηκε στο δρόμο – Σε κρίσιμη κατάσταση στο «Αττικόν»

46 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/PontioiGlyfadas)

Πόντιοι, Μικρασιάτες και Κρήτες στη Γλυφάδα έκοψαν βασιλόπιτα με χορό και τραγούδια – Η συνεργασία στα καλύτερά της

1 ώρα πριν
Διαδήλωση στο Νουούκ με σύνθημα «Η Γροιλανδία ανήκει στον γροιλανδικό λαό» 
(φωτ.: EPA / Christian Klindt Soelbeck)

Η Ευρώπη αναζητά «φόρμουλα» για τη Γροιλανδία: Φόβοι για ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

2 ώρες πριν
Πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας εκπροσώπων των μπλόκων των αγροτών που δεν συμμετείχαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / offnetwork.gr)

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ανοίγουν δίαυλο με το Μαξίμου: Απόφαση για διάλογο, χωρίς συλλαλητήριο

2 ώρες πριν
Η «Οικία Κοκοβίκου» σήμερα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Οικία Κοκοβίκου: Αναδεικνύονται οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο στην Πλάκα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign