pontosnews.gr
Κυριακή, 4/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδήλωση μνήμης στον φάρο της ποντιακής λαογραφίας, Στάθη Ευσταθιάδη

12/11/2014 - 2:51μμ
Εκδήλωση μνήμης στον φάρο της ποντιακής λαογραφίας, Στάθη Ευσταθιάδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον αείμνηστο Στάθη Ευσταθιάδη, έναν από τους πρώτους ανθρώπους που άρχισαν να καταγράφουν τον πολιτιστικό πλούτο του Πόντου, πραγματοποίησε o Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν Γερμανίας «Οι Αργοναύτες», το Σάββατο που μας πέρασε. Η εκδήλωση-αφιέρωμα με τίτλο «Ο φάρος της ποντιακής λαογραφίας» είχε στόχο να αναδείξει το έργο ενός ανθρώπου που παρά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε  (μια έκρηξη νάρκης του στέρησε την όραση σε ηλικία 19 ετών), κατάφερε να καταγράψει από Πόντιους πρώτης γενιάς μουσικές, τραγούδια, ήθη και έθιμα από το θησαυρό του Πόντου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Ιντζές, με μια σύντομη αναφορά στον τίτλο της. Ακολούθησε ένα βίντεο από την κατάθεση στεφάνου που πραγματοποίησε ο σύλλογος στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Ευσταθιάδη, στο δημοτικό κοιμητήριο Κιλκίς, εις μνήμην του Στάθη Ευσταθιάδη. Ο πρόεδρος τόνισε στο λόγο του ότι ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο σύλλογος για να ευχαριστήσει τον άνθρωπο αυτόν για την πολύτιμη προσφορά του στον ποντιακό πολιτισμό.

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με ένα βιογραφικό βίντεο του Στάθη Ευσταθιάδη, το οποίο παρουσίασαν ο Κώστας Αλεξανδρίδης και η Μαρία Σιδηροπούλου. Μπροστά στα μάτια των θεατών ξετυλίχτηκε η ζωή αυτού του σπουδαίου Πόντιου. Ακολούθησαν ποιήματα και ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο Έργατα και δουλείας του Στάθη Ευσταθιάδη, τα οποία απήγγειλε ο Κώστας Αλεξανδρίδης.

Την εκδήλωση έκλεισε συγκινημένη η κόρη του Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία ζει από μικρή το έργο του πατέρα της. Ευχαρίστησε το σύλλογο για την εκδήλωση αλλά και για το στεφάνι στο μνήμα του, και περιέγραψε προσωπικά, συναισθηματικά βιώματα μαζί του.

Η αγαπημένη απασχόληση του Στάθη Ευσταθιάδη ήταν η χορωδία. Είχε πάντοτε αξιόλογες φωνές αλλά και ταλαντούχους λυράρηδες στο πλευρό του. Ο σύλλογος, για να ντύσει την εκδήλωση μουσικά, φρόντισε να παρουσιάσει για πρώτη φορά το χορωδιακό τμήμα του, το οποίο συντόνισε ο Θεοχάρης Κριθαρίδης. Τη χορωδία συνόδευσε ο Χρήστος Λαμπριανίδης με λύρα. Τα τραγούδια «Λεμόνα» και «Τη τρίχας το γεφύρ’» τραγουδήθηκαν από τον Παύλο Ιντζέ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
Η Δέσποινα Λι στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτ.: Δέσποινα Λι · εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Λι: Η Κινέζα που αγάπησε την Ελλάδα και χορεύει ποντιακά!

4/01/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Ιωακείμογλου: Ένας σπουδαίος πατριώτης, ένας διορατικός Μικρασιάτης επιστήμονας που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να τιμάμε

3/01/2026 - 9:50μμ
Με... λεωφορείο, ώστε τα ποντιακά να φτάσουν στα σπίτια όλης της παροικίας, από την «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης (φωτ.: Όλγα Αντωνιάδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης είπε τα κάλαντα με… κοντομάνικα

3/01/2026 - 2:03μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» στον Μαυρόβατο Δράμας, 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαυρόβατος Δράμας: Παρακάθ’ με μνήμη, λόγο και χαμόγελο

3/01/2026 - 12:49μμ
Μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει μάχη μεταξύ Αμαζόνων και Ελλήνων πολεμιστών, περίπου το 160-170 μ.Χ. Χρησίμευε ως νιπτήρας για την κρήνη του Τίγρη (πηγή: Museo Pio-Clementino, Octagon, Apollon Hal/ Μουσείο Βατικανού/ Jastrow)
ΠΟΝΤΟΣ

Λόχος των Αμαζόνων: Μια ιδέα του Ποτέμκιν που έκαναν πραγματικότητα Ελληνίδες σύζυγοι και κόρες των ανδρών του Τάγματος της Μπαλακλάβα

3/01/2026 - 10:39πμ
Αψήφησαν το χιόνι, ανέβηκαν στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο (φωτ.: Anadolu / Hasan Türker)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά στη χειμωνιάτικη γοητεία της

3/01/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων: Οι Μωμόγεροι ζωντανεύουν ξανά την πόλη και συμμετέχουν στο έθιμο του καβουρμά

2/01/2026 - 11:10μμ
(Φωτ,: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης»: Διήμερο παράδοσης στο Μαρούσι, με αναβίωση του εθίμου των Μωμόγερων και μεγάλο ετήσιο χορό

2/01/2026 - 7:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλήθος αγροτών και κτηνοτρόφων συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Αγρότες: 48ωρος αποκλεισμός εθνικών οδών και παραδρόμων – «Όχι στη Mercosur. Ο αγώνας δεν σταματάει»

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κιζαριωτών)

Πρωτοχρονιάτικος ετήσιος χορός για τους απανταχού Κιζαριώτες

51 λεπτά πριν
Πάνω από 2.000 άνδρες πλήρωσαν έναν dating coach για να μάθουν πώς να «ρίχνουν» μια γυναίκα (φωτ.: PixaBay)

Επιχείρηση «Τα Καμάκια»: Όταν το φλερτ έγινε business και το TikTok… φορολογικός φάκελος

1 ώρα πριν
Αποκλεισμός της Κορίνθου-Τριπόλεως από αγρότες, στο ύψος της Αρχαίας Νεμέας. Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή προς Αθήνα – Πού καταγράφονται καθυστερήσεις στην Εθνική Οδό

2 ώρες πριν
O Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθώντας την εξέλιξη της επιχείρησης «Absolute Resolve» στη Βενεζουέλα, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / The White House)

Τραμπ για Βενεζουέλα: Το πετρέλαιο στο επίκεντρο των αμερικανικών κινήσεων, χωρίς άρση του εμπάργκο

2 ώρες πριν
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign