Τη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας με την ιδιότητα του υπουργού Ανάπτυξης.
Η ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται από το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως τόνισε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα σκληρής προεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, την Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, την ΕΚΤ, «ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας και να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον απερχόμενο υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια το σχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα δώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία, καθώς το κύριο βάρος της συγκεκριμένης ρύθμισης αφορά μικρούς και μεσαίους οφειλέτες, δηλαδή επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ και οι οποίοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ωφελουμένων.
Η ρύθμιση αφορά περίπου 165.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με άνω των 700.000 θέσεων εργασίας. Με εντολή του πρωθυπουργού, στη ρύθμιση εντάσσονται και τα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας καθώς και τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Ενστάσεις της τρόικας για τον αριθμό των δόσεων
Σε ό,τι αφορά τη θέση της τρόικας, ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι υπάρχει η ρητή συμφωνία επί του σχεδίου, ωστόσο οι δανειστές διατυπώνουν ακόμα ενστάσεις αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων. Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, η εκκρεμότητα αυτή αναμένεται να διευθετηθεί εντός των επόμενων ημερών, ούτως ώστε το σχέδιο να αποτελέσει νόμο του κράτους.