pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών περνάει επάξια στην ιστορία

1/11/2014 - 10:40μμ
Το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών περνάει επάξια στην ιστορία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η λάμψη από τα μάτια των ανθρώπων που έζησαν συγκλονιστικές στιγμές στο απάντημά τους, στην καρδιά της θεσσαλικής γης, θα κρατήσει ζωηρή τη μνήμη και θα κάνει σκόνη το σκοτάδι από τα φώτα που σβήνουν στο κλειστό γήπεδο της Λάρισας. Εκεί όπου χιλιάδες Πόντιοι, μέσα και έξω από το παρκέ, συναντήθηκαν και έγιναν ένα στους χορούς της πατρίδας.

Τι να ξεχωρίσει κανείς από το μαραθώνιο των χορών και της μουσικής, που έστειλαν στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα ότι ο Πόντος είναι ζωντανός όσο ζωντανή είναι η παράδοση στις ψυχές των ανθρώπων; Αλλά και των λόγων που τσάκισαν κόκαλα θυμίζοντας σε όλους την ηθική και εθνική υποχρέωσή τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων και να γίνει συνείδηση η αξίωση να αναλάβουν οι σφαγείς των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής τις ευθύνες τους;

Τραντέλλενοι οι Πόντιοι, σηκώνουν κάθε μέρα στις πλάτες τους το βάρος τόσων εξοριών και της προσφυγιάς, δίχως βαρυγκώμια, χωρίς κλαυθμούς και οδυρμούς. Μέσα από την πίστη τους, τον όρκο τους στην Παναγία Σουμελά να μην ξεχάσουν, την αγάπη τους στην πατρίδα που την αποδεικνύουν κάθε μέρα με τη στάση τους, δίνουν παράδειγμα προς μίμηση.

Δεν γονατίζουν, δεν κλαίνε. Αφήνουν την κεμεντζέ τους να πράξει.

Όπως η λύρα στα χέρια του Ηλία Υφαντίδη, από τον Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδας και Νήσων. Έκλαψε όταν άκουσε το… «Πόντος, της καρδιάς ο αναστεναγμός και της ψυχής το δάκρυ… Πόντος, πατρίδα… πόσον δύσκολον πράγμα είναι να αροθυμάς μιαν πατρίδαν που κ’ εγνώρισες; Αγνόν πράγμα. Βαρύ!»

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ρίγη συγκίνησης αλλά και ντελίριο ενθουσιασμού με παρατεταμένα χειροκροτήματα σκόρπισε στους χιλιάδες θεατές του 10ου Φεστιβάλ η παρέλαση των λαβάρων των ποντιακών συλλόγων από ολόκληρη τη χώρα.

Μετά το πέρας του πρώτου, μουσικού μέρους, κατά τη διάρκεια του οποίου Πόντιοι τραγουδιστές και μουσικοί συντρόφευσαν τους θεατές για περίπου μία ώρα, τα φώτα στο γήπεδο έσβησαν και υπό τους ήχους του γεμάτου νοσταλγία και αγάπη ποντιακού τραγουδιού «Αροθυμώ σε πατρίδα μ’» ξεπρόβαλε στο παρκέ η ελληνική σημαία.

Τη γαλανόλευκη ακολούθησε μια πολύχρωμη γιρλάντα από λάβαρα, τα οποία κρατούσαν με περηφάνια νεαροί Πόντιοι. Ο ένας δίπλα στον άλλον σχημάτισαν ένα ανοιχτό παραλληλόγραμμο κάτω και κατά μήκος των κερκίδων του γηπέδου και περίμεναν στις θέσεις τους μέχρι να τελειώσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων.


Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, και στο βάθος τα λάβαρα

Χαιρετισμοί που δεν περιορίστηκαν σε ευχολόγια αλλά περιελάμβαναν πολιτικές αιχμές για ζέοντα θέματα του ποντιακού ελληνισμού, όπως η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας και η τύχη των νεοπροσφύγων Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ. Την οικογένεια του τιμώμενου Δημήτρη Ψαθά (λόγω αδυναμίας της κόρης του, Μαρίας Ψαθά, να παρευρεθεί στην εκδήλωση) εκπροσώπησε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Έπειτα, στο video wall παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα από παλαιότερα φεστιβάλ, πριν δώσουν τη σκυτάλη στην πραγματική γιορτή. Κρατημένοι χέρι-χέρι περίπου 2.500 χορευτές (εμπειρότατοι μεσήλικες, αλλά και πολλά φρέσκα πρόσωπα) από 431 συλλόγους ξεχύθηκαν στη σάλα του γηπέδου. Με ρυθμικά βήματα σχημάτισαν έναν εντυπωσιακό σαλίγκαρο που μάκραινε μέχρι να φθάσει να κλείσει στο κέντρο του γηπέδου.

Η κορύφωση της παρέλασης των χορευτών ήταν η στιγμή που όλοι μαζί σήκωσαν τα χέρια ψηλά, θέλοντας να συμβολίσουν την ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και την άσβεστη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων.

Ό,τι ακολούθησε, οι 25 επιλεγμένοι χοροί του Πόντου από τους Συνδέσμους Ποντίων όλης της Ελλάδας, δεν χωράει σε λόγια. Ούτε και το αίσθημα της ανατριχίλας από τις δονήσεις στην ατμόσφαιρα που έστελναν τα πόδια του χορευτών του πυρρίχιου και οι πολεμικές κραυγές τους. Είναι εδώ όμως που μπορεί και πρέπει κανείς να πει ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτό το γιγάντιο εγχείρημα, σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, δίνοντας από το υστέρημά τους για να το καταφέρουν, αξίζουν συγχαρητήρια. Από τα Διοικητικά Συμβούλια και τους χοροδιδασκάλους μέχρι τους χορευτές και τους εθελοντές. Αν αναζητούμε βάσιμους λόγους να είμαστε εθνικά υπερήφανοι, αυτός είναι ένας. Βαρύνων και σημαντικός.


Η Σέρρα που έκλεισε το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Pontos-news.gr
Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

22/03/2026 - 11:38μμ
Ο διμοιρίτης-στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο και αντιστασιακός πολεμιστής του ΕΛΑΣ Γεώργιος Συμεωνίδης με φόντο τη λίμνη Μεταλλείου, όπου έδρασε και έχασε τη ζωή του από τους Γερμανούς (φωτ. λίμνης: Ανέστης Αθανασιάδης, φωτ. Στρατιώτη και εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γιώργος ο «Επαναστάτης», ο Γιάννης ο «Δάσκαλος» και ο Άλφρεντ ο αντιναζιστής Γερμανός: Μια ιστορία των Χριστουγέννων του 1943

22/03/2026 - 8:51μμ
Από παλαιότερη σύμπραξη του μουσικού εργαστηρίου με τον π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη (φωτ.: facebook / Γιώργος Πουλαντσακλής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Διήμερο εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου

22/03/2026 - 6:10μμ
Από την εκδήλωση για τον Στάθη Ευσταθιάδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026 (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τον Στάθη Ευσταθιάδη τίμησαν στην Κομοτηνή – Μια ζωή αφιερωμένη στη διάσωση της ποντιακής μνήμης

22/03/2026 - 9:14πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκδήλωση μνήμης για την εγκατάσταση των Ποντίων στην περιοχή των Φερών

21/03/2026 - 11:32μμ
Ο Adam Ekiz (φωτ.: Instagram/beskoyluademekiz)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ένα ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα»: Μια κινηματογραφική διαδρομή με επίκεντρο τον Πόντο

21/03/2026 - 10:36μμ
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι ποντιοπούλες των Αμπελοκήπων κέρδισαν τις εντυπώσεις στο 31ο φεστιβάλ παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων

21/03/2026 - 6:40μμ
Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: «Αδά λαχτόριν ’κί λαλεί, ποτές ’κί ξημερώνει» – Το μοιρολόι της Τρίπολης του Πόντου, τρανό παράδειγμα λαϊκής στιχουργικής

21/03/2026 - 6:07μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η «Καμπάνα του Πόντου» κατέχει το θρόνο των ποντιακών γραμμάτων

21/03/2026 - 10:38πμ
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

20/03/2026 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

6 ώρες πριν
Ιρανός εργάτης επισκευάζει δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Shahran μετά από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. 8 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος επεκτείνεται σε ρεύμα και νερό – Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Pexels)

Λογαριασμό για 6 μέτρα κάνει η κυβέρνηση: Από το fuel pass έως το market pass και μέτρα για το ρεύμα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Φινάλε στην κορυφή η ΑΕΚ – Γκέλες για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ

7 ώρες πριν
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign