pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τον Πόντο στα βουνά της Ηπείρου και στο μεγάλο ΟΧΙ

28/10/2014 - 4:47μμ
Από τον Πόντο στα βουνά της Ηπείρου και στο μεγάλο ΟΧΙ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

28η Οκτωβρίου 1940. Τα τελευταία αγόρια που γεννήθηκαν στον Πόντο πριν τον ξεριζωμό, σπεύδουν τώρα πρώτα να υπερασπίσουν την πατρίδα στην οποία αντρώθηκαν, μαζί με τους συνομηλίκους τους από ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα παιδιά που μεγάλωσαν με θύμησες και ιστορίες για τους διωγμούς, για τη γη που τους γέννησε, την προαιώνια πατρίδα των προγόνων τους, είναι τώρα αποφασισμένα να προασπίσουν τη νέα πατρίδα τους και να συνεχίσουν την ηρωική παράδοση του Πόντου.

Αυτά τα παλικάρια από τα προσφυγοχώρια της βόρειας Ελλάδας κυρίως, αλλά και των άλλων περιοχών. Από τις προσφυγικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, του Πειραιά και άλλων πόλεων. Αυτά τα ποντιοπούλια που αγωνίστηκαν για να κατακτήσουν ισότιμα τη δική τους θέση στη νέα πατρίδα. Τώρα, μαζί με όλους τους Έλληνες, με χαμόγελο και γενναιότητα παίρνουν το δρόμο για το μέτωπο της Ηπείρου και για τα οχυρά της Μακεδονίας και της Θράκης. Έδωσαν πολλά από αυτά τα παιδιά τη ζωή τους και άλλα τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηρα για την υπόλοιπη ζωή τους.

Ως εκπρόσωπο αυτής της γενιάς, προτάσσουμε σήμερα τον Ανθυπολοχαγό Θεόδωρο Κανδηλάπτη. Το τέταρτο παιδί του Γεωργίου Κανδηλάπτη (επίσης γνωστός ως Κάνις) που τόσα πρόσφερε στον Ποντιακό Ελληνισμό. Διέσωσε κειμήλια, συνέγραψε μελέτες και άρθρα, ερεύνησε, δίδαξε, εξορίστηκε και κατέληξε δάσκαλος στην Αλεξανδρούπολη. Ο μικρός Θεόδωρος γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1918 στην Αργυρούπολη. Στα εξήμισι χρόνια του πήραν το καράβι από την Τραπεζούντα για τον ξεριζωμό, τον Ιούνιο του 1924. Και ήταν μόλις δύο μηνών Ανθυπολοχαγός της Σχολής Ευελπίδων, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αρχικά με το 7ο Σύνταγμα και μετά ως Διοικητής Λόχου του 28ου Συντάγματος. Ο γενναίος Πόντιος Ανθυπολοχαγός, πέρασε στην αθανασία, μαχόμενος στο ύψωμα Μπούμπεσι της Κλεισούρας.

Ο ήρωας που έγραφε από το μέτωπο στη μητέρα του Αγγελική: «ανήκω κατά τα τρία τέταρτα εις την Πατρίδα και κατά το υπόλοιπον εις την σεβαστή μου οικογένειαν. Αντιμετωπίζομεν τους αναιδείς επιδρομείς με θάρρος και αποφασιστικότητα. Μη κλάψετε αν κατά τύχη χαθώ.» Ο τιμηθείς μετά θάνατον με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας. Το άξιο τέκνο της Αργυρούπολης του Πόντου, που έδωσε το όνομά του στην έδρα της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, στην Αλεξανδρούπολη. «Στρατόπεδο Ανθυπολοχαγού Θεοδώρου Κανδηλάπτη». Τιμούμε σήμερα στο πρόσωπό του, όλα αυτά τα τελευταία παιδιά που γεννήθηκαν στη γη του Πόντου και ήταν από τους πρώτους μαχητές που είπαν το μεγάλο ΟΧΙ.

Του Νίκου Πετρίδη

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκαν Γ. Βαρυθυμιάδης και Αθ. Σωτηριάδου

24/11/2025 - 2:24μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χριστόφορος Μουρατχανίδης: Ο δημοτικιστής Σανταίος συγγραφέας που απολύθηκε από το Φροντιστήριον Τραπεζούντος

24/11/2025 - 10:33πμ
Λεπτομέρεια από χαρακτικό του Γ. Κυριακίδη με θέμα την Έξοδο του Μεσολογγίου (πηγή: e-thessalia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Κυριακίδης: Ο Πόντιος ζωγράφος και χαράκτης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας σπουδαίο έργο

23/11/2025 - 10:05μμ
Σε πρώτο πλάνο το μνημείο ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού στην Ανατολή και πίσω το παλιό δημοτικό σχολείο (φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου αναζητά ιστορικό και φωτογραφικό υλικό για την Ανατολή Ιωαννίνων

23/11/2025 - 4:36μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την 1η πρόβα του ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων (φωτ.: Facebook / ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων)
ΠΟΝΤΟΣ

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ: Πρόβες για το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

23/11/2025 - 3:37μμ
Δρόμος στην αγορά των Σουρμένων (πηγή: Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά / ΕΠΜ / searchculture.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Σούρμενα, Σουσάρμενα ή Σύρμενα: Η ετυμολογία του ονόματος της όμορφης πόλης του Εύξεινου Πόντου – Και ένα τραγούδι

23/11/2025 - 2:34μμ
Μπάμπης Ιωακειμίδης και Χριστόφορος Κοσμίδης σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
TheChrisKosmidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιωακειμίδης-Κοσμίδης: Νέα εποχή για έναν κλασικό ποντιακό ήχο

23/11/2025 - 12:34μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Κοζάνης, Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: kozan.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δεν σταματούν λεπτό: Οι Πόντιοι που κινούν την Ελλάδα – 4+1 σύλλογοι

23/11/2025 - 10:09πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παύλου Τζιτιρίδη: Όλα αυτά τα χωριά τα έκαψαν με τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια

22/11/2025 - 11:19μμ
(Φωτ.: facebook.com/en.pontion.peristeriou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Γιορτινός Δεκέμβρης με χορούς, παρακάθ’, μωμόγερους και εκπλήξεις

22/11/2025 - 6:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ευρωπαϊκό σχέδιο σχετικά με την ειρήνευση στην Ουκρανία (φωτ.: EPA/Ampe Rogerio)

Κρεμλίνο: Μη εποικοδομητική για τη Ρωσία η ευρωπαϊκή αντιπρόταση για την Ουκρανία

22 λεπτά πριν
(Φωτ. ΟΠΑΠ)

Αντίστροφη μέτρηση για την Black Friday στο Λαϊκό Λαχείο: Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η ειδική κλήρωση

1 ώρα πριν
Έλληνες και Ελληνίδες στο λιμάνι, για μια ακόμα προσφυγιά. Σοχούμι, 15 Αυγούστου 1993, εν αναμονή του πλοίου «Viscountess» (φωτ.: αρχείο Βλάση Αγτζίδη)

Όταν ο Καύκασος φλεγόταν: Η Επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» που έσωσε τους Έλληνες της Αμπχαζίας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Alexander Zemlianichenko)

Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν – Στο επίκεντρο η Ουκρανία

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Καστοριά: Ανέβηκε η στάθμη της λίμνης από την κακοκαιρία – Καταστράφηκαν αγροτεμάχια

3 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)

Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»: Εκδήλωση για τη ρητορική της άρνησης της Γενοκτονίας και τις διώξεις δημοσιογράφων από την Τουρκία»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign