pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η αρχαιότερη εφημερίδα των Ρωμιών της Πόλης κλείνει τα γραφεία της

15/10/2014 - 2:50μμ
Η αρχαιότερη εφημερίδα των Ρωμιών της Πόλης κλείνει τα γραφεία της
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο εκδότης της Απογευματινής Μιχάλης Βασιλειάδης μιλά στο pontos-news και εξηγεί τι τον οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Πώς θα επιβιώσει η ιστορική εφημερίδα; 

«Ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει στην Κωνσταντινούπολη άνευ της Απογευματινής». Με αυτό το ρητό κυκλοφορεί εδώ και περίπου 90 χρόνια η ελληνόφωνη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, που λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών προχώρησε στο κλείσιμο των ιστορικών γραφείων της προκειμένου, για την ώρα, να μην οδηγηθεί στην αναστολή της έκδοσής της.

Η δεύτερη αρχαιότερη εφημερίδα στην Τουρκία, μετά την τουρκική Cumhuriyet, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα. Ο νυν εκδότης και διευθυντής της, Μιχάλης Βασιλειάδης, έχει πολλές φορές κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση της μόνης ελληνόφωνης εφημερίδας στη γειτονική χώρα. 

Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον εκδότη της Απογευματινής, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη είδηση του κλεισίματος των γραφείων της εφημερίδας, που πλέον και «για όσο αντέξει εκείνος και ο γιος του», Μηνάς, θα εκδίδεται από το σπίτι τους. Ο Μιχάλης Βασιλειάδης απευθύνει έκκληση για νέους συνδρομητές και διαφημιζόμενους με στόχο να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της εφημερίδας, και επισημαίνει ότι κάθε είδους χρηματοδότηση που αποτελούσε ανάσα για την Απογευματινή έπαυσε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης.


Στιγμιότυπο από τη μετακόμιση των αρχείων της ιστορικής εφημερίδας

Κύριε Βασιλειάδη, είναι αλήθεια ότι έκλεισαν τα γραφεία της Απογευματινής στην Πόλη;
Αναγκαζόμαστε να κάνουμε περικοπές για να μην κλείσουμε την εφημερίδα. Έτσι αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το γραφείο, το οποίο λειτουργούσε 90 χρόνια. Η Απογευματινή ιδρύθηκε εδώ το 1925 από τους θείους μου, τους αδελφούς Βασιλειάδη. Ο Αντώνης Βασιλειάδης είναι ο πατέρας του Πολύβιου Βασιλειάδη που έγραφε τις κωμωδίες με τον Τσιφόρο. Στη συνέχεια η εφημερίδα πέρασε σε κάποιους άλλους. Το 2002, όταν πέθανε κι ο τελευταίος ιδιοκτήτης, για να μην κλείσει η εφημερίδα μού πρότειναν να την αναλάβω. Εγώ τότε ήμουν στην Αθήνα. Έβγαζα μια μηνιαία εφημερίδα την Επτάλοφο. Έτσι για να μην κλείσει, επειδή ήταν και εφημερίδα της οικογένειας, το θεώρησα καθήκον μου να έρθω. Επωμίστηκα αυτή την υποχρέωση, αυτό το λειτούργημα, αλλά το 2011, όταν ανέκυψε η κρίση στην Ελλάδα, σταμάτησαν κάποιες διαφημίσεις, μια ενίσχυση που έπαιρνε η εφημερίδα. Αυτό αποτελούσε το 90% των εσόδων της εφημερίδας, οπότε αναγκάστηκα να πω ότι η εφημερίδα θα κλείσει.

Τότε διανοούμενοι Τούρκοι, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και καθηγητές έκαναν μια καμπάνια. Γράφτηκαν συνδρομητές άνθρωποι που δεν ξέρουν να διαβάσουν ελληνικά, μόνο για να στηρίξουν την εφημερίδα, και κάποιοι από τον ελλαδικό χώρο επίσης, κι έτσι φτάσαμε μέχρι εδώ.

Όμως όσο περνάει ο καιρός τα έξοδα μεγαλώνουν, ενώ τα έσοδα μειώνονται. Φθάσαμε, λοιπόν, σε ένα σημείο όπου έπρεπε να κάνουμε ακόμα μια περικοπή. Εδώ και πέντε χρόνια δεν χρησιμοποιούμε τα γραφεία, γιατί συνήθως δουλεύουμε μέχρι το πρωί. Απαιτείται 18ωρη εργασία για να μπορεί να εκδοθεί καθημερινά η εφημερίδα.


Ο Μιχάλης και ο Μηνάς Βασιλειάδης

Μόνος σας την εκδίδετε;
Εγώ και ο γιος μου, Μηνάς Βασιλειάδης. Δύο άτομα. Καθημερινή εφημερίδα. Καταλαβαίνετε τι φόρτος εργασίας υπάρχει. Καθαρίζουμε και το χώρο εργασίας. Κι αν χαλάσουν οι υπολογιστές, τους επιδιορθώνει ο γιος μου.

Κάνετε και την εκτύπωση μόνοι σας; 
Όχι, κάνουμε τη σελιδοποίηση και σε μορφή pdf τη στέλνουμε σε τυπογραφείο. Συγκεκριμένη ώρα, οι διανομείς πηγαίνουν εκεί και μόλις τυπωθεί την παίρνουν και τη διανέμουν. Φυσικά, η εφημερίδα που κάποτε τύπωνε 30.000-35.000 φύλλα τις δεκαετίες του ’20, του ’30 και του ’40, όταν την ανέλαβα εγώ είχε πέσει στα 80 φύλλα. Σήμερα τυπώνονται 600 φύλλα, δηλαδή περίπου όσες είναι και οι οικογένειες που απέμειναν στην Πόλη. Οι ελληνορθόδοξες οικογένειες.


Φύλλο της Απογευματινής, όπου αναγράφεται το όνομα της εφημερίδας με την παλιά οθωμανική γραφή

Κυκλοφορεί από Δευτέρα έως Παρασκευή;
Ναι. Γιατί το σαββατοκύριακο κάνουμε όσα δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.

Υπάρχει και διαδικτυακή έκδοση;
Όχι δεν είμαστε στο διαδίκτυο. Αλλά σε μορφή pdf στέλνουμε την εφημερίδα σε όσους θέλουν να την διαβάζουν. Καθημερινά τη λαμβάνουν στο email τους. Πρόκειται μάλιστα για τη μόνη πηγή εσόδων που έχουμε αυτή τη στιγμή. Προς το παρόν έχουμε 2.000 διευθύνσεις που στέλνουμε την εφημερίδα, αλλά δυστυχώς δεν πληρώνουν όλοι. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τους συνδρομητές μας. Ωστόσο επειδή πρωταρχικό μας μέλημα είναι να ενημερώνουμε τους παλαιούς συμπολίτες ή αυτούς που ενδιαφέρονται, δεν επιμένουμε, δεν κόβουμε την αποστολή επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν.

Μετά την κρίση είχαμε ορίσει τη συνδρομή στα 100 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο όταν η κατάσταση χειροτέρεψε, αποφασίσαμε να αφήσουμε τον καθένα ελεύθερο να σκεφτεί πόσα μπορεί να διαθέσει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Να κανονίσει δηλαδή μόνος τη συνδρομή του. Συνεπώς οι συνδρομές είναι περιορισμένες.

Τώρα τελευταία έγινε μια καμπάνια από την ΕΣΗΕΜΘ. Ενδιαφέρθηκαν για εμάς. Έγιναν κι εκείνοι συνδρομητές, έκαναν κι άλλους συνδρομητές.

Συνεπώς, σήμερα, η συνδρομή στην Απογευματινή στοιχίζει…
Ισχύει αυτό που σας είπα: Αφήνουμε ελεύθερους τους συνδρομητές μας να αποφασίσουν πόσα μπορούν να διαθέσουν βάσει της οικονομικής τους κατάστασης. Επίσης θα μας ενδιέφερε να συνεργαστούμε με κάποιες εταιρίες, τράπεζες, αεροπορικές εταιρίες, αλλά… αυτοί περί άλλα τυρβάζουν.

Μέχρι τώρα το οικονομικό κόστος της έκδοσης πώς το καλύπτατε;
Ό,τι έσοδα υπήρχαν, είτε από έσοδα είτε από διαφήμιση, το 2011 μηδενίστηκαν.

Κοιτάξτε, κανείς δεν έχει τέτοια υποχρέωση (σημ. εννοεί οικονομικής στήριξης από το ελληνικό κράτος), ούτε κι εγώ έχω από κανέναν τέτοια απαίτηση. Ταυτόχρονα δεν επιτρέπω και σε κανέναν να έχει απαιτήσεις επειδή δίνει τη στήριξή του. Τα καθήκοντα της εφημερίδας καθορίζονται από τα ήθη και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Δεν ταυτίζεται με πρόσωπα, δεν ταυτίζεται με κόμματα, δεν ταυτίζεται με ομάδες, δεν ταυτίζεται με κράτη. Ταυτίζεται με το συμφέρον της ομογένειας, με την αλήθεια και το δίκιο της Ρωμιοσύνης.

Ήθελα επίσης να πω ότι και η σύνταξη μου πηγαίνει στο ταμείο της εφημερίδας. Συμπληρώνω 55 χρόνια φέτος στο επάγγελμα.

Κείμενο-Συνέντευξη: Πόπη Παπαγεωργίου για το pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Μέγαρο της Aegean και της Ναυτεμπορικής, στον Πειραιά (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστροφή χωρίς σύνορα: Η νέα γενιά των Ελλήνων της Ρωσίας στην Αθήνα και τον Πειραιά

17/12/2025 - 10:18πμ
Αν βρεθείτε στο Κάρντιφ και ακούσετε νταούλι μέσα στο πάρκο, θα ξέρετε γιατί (φωτ.: facebook/Greek dances Cardiff)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Greek Dances Cardiff: Χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην… Ουαλία – «Όταν δείχνω χορούς, νιώθω ότι μεταφέρω ιστορίες. Ρίζες»

16/12/2025 - 10:26μμ
Οι «ξεχασμένοι» Έλληνες της Αιθιοπίας
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα σελίδα για τον ελληνισμό της Αφρικής – Υπεγράφη μνημόνιο για το ελληνικό σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα

16/12/2025 - 3:05μμ
Έτοιμη να αναλάβει τα ηνία και να φροντίσει το Ποντιακό Σπίτι για τα επόμενα 45 χρόνια η νέα γενιά του «Ποντοξενιτέα» (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ποντοξενιτέας»: Με χρονοκάψουλα και ποντιακά κάλαντα έκλεισαν οι εορτασμοί για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού

15/12/2025 - 9:41μμ
Η Ελληνοαυστραλή επιστήμονας Αντριάνα Τσούνις (φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αντριάνα Τσούνις: Η Ελληνοαυστραλή που διαμορφώνει τη θέση της Αυστραλίας στο διάστημα

15/12/2025 - 11:35πμ
(Φωτ.: ΕΤΑ Press/greeknewsusa.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

58η χοροεσπερίδα Αμοργιανών Νέας Υόρκης

13/12/2025 - 10:33μμ
(Φωτ.: Facebook Sophia Tsipidis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ: Ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά των Ποντίων της ομογένειας

13/12/2025 - 9:42μμ
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης όπως συμμετείχαν στην τηλεοπτική εκπομπή (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαυστραλός πρώην αθλητής διηγείται τα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων με φόντο τους… Πόντιους της Μελβούρνης

12/12/2025 - 11:00μμ
(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια του Τορόντο ζωντάνεψε τα Χριστούγεννα με παιδικές φωνές

11/12/2025 - 9:36πμ
Το κόψιμο της τούρτας για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Νότια Ουαλία: 45 χρόνια παρουσίας γιόρτασε το «Ποντιακό Σπίτι» – «Είναι το δεύτερο σπίτι μας, εδώ συνεχίζουμε την ποντιακή παράδοση»

9/12/2025 - 9:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To Madwalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ επιστρέφει σήμερα στο Athens Metro Mall

17 λεπτά πριν
Συγγενείς ραββίνου που σκοτώθηκε στην τυφλή επίθεση θρηνούν στη διάρκεια της κηδείας του (φωτ.: . EPA/Kate Geraghty/Pool)

Σίδνεϊ: Για ανθρωποκτονία και τρομοκρατία κατηγορείται ο 24χρονος που σκόρπισε τον θάνατο μαζί με τον πατέρα του

39 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Μέγαρο της Aegean και της Ναυτεμπορικής, στον Πειραιά (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Επιστροφή χωρίς σύνορα: Η νέα γενιά των Ελλήνων της Ρωσίας στην Αθήνα και τον Πειραιά

1 ώρα πριν
Αγρότες με τα τρακτέρ τους μέσα στην Πρέβεζα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Ευσταθίου)

Αγρότες: Πολύωροι αποκλεισμοί και σήμερα στα τελωνεία Ευζώνων, Νίκης, Προμαχώνα και Εξοχής

2 ώρες πριν
Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους κατά την προσαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (φωτ.: EUROKINISSIS/Γιάννης Παναγόπουλος)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι υπό όρους και οι επτά κατηγορούμενοι από την Κρήτη

2 ώρες πριν
Σε πρώτο πλάνο η Σούζι Γουάιλς στο Οβάλ Γραφείο με τον Ντόναλντ Τραμπ που διακρίνεται στο βάθος (φωτ.: EPA/Yuri Gripas/Pool)

Σάλος με συνέντευξη της προσωπάρχη του Τραμπ – «Έχει την προσωπικότητα ενός αλκοολικού»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign