pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Κάρατζιτς υπεύθυνος γενοκτονίας, λέει η Εισαγγελία του Διεθνούς Δικαστηρίου

29/09/2014 - 6:05μμ
Ο Κάρατζιτς υπεύθυνος γενοκτονίας, λέει η Εισαγγελία του Διεθνούς Δικαστηρίου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Τετάρτη η απολογία του πάλαι ποτέ πανίσχυρου αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας, την εποχή του πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους. 

Φορώντας ένα τσαλακωμένο γκρίζο κοστούμι και γεμάτος ένταση ο πρώην αρχηγός των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς παρακολούθησε σήμερα τους εισαγγελείς του Διεθνούς Δικαστηρίου να τον αποκαλούν «κινητήρια δύναμη» και σταθερά επικεφαλής της γενοκτονικής εκστρατείας για την «αποκάθαρση» της Σερβίας.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ακροαματικών συνεδριάσεων, 80.000 σελίδες πρακτικών και 10.000 τεκμήρια προκειμένου να έρθει η ώρα για την τελική αγόρευση των εισαγγελέων για εγκλήματα πολέμου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η τελική τους πρότασή είναι να επιβληθεί στον Κάρατζιτς η μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης. 

Ο διαβόητος Κάρατζιτς

«Εκείνη την εποχή είχε καυχηθεί για την πρόθεσή του να εξαλείψει τον μη σέρβικο πληθυσμό», είπε ο εισαγγελέας Άλαν Τίγκερ. Απέναντι του η κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) που μέτρησε 100.000 θύματα. Ο Κάρατζιτς θεωρείται υπεύθυνος για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια πιάστηκαν αιχμάλωτοι και δολοφονήθηκαν από ακραίους Σέρβους της Βοσνίας. Θεωρείται επίσης υπεύθυνος για την πολιορκία του Σαράγιεβο που διήρκησε 43 μήνες, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 5.000 άμαχοι. 


Ομαδικός τάφος που βρέθηκε κοντά στη Σρεμπρένιτσα (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες πόλεις καταστράφηκαν, πλήθη ανθρώπων εκτοπίσθηκαν καταναγκαστικά», δήλωσε ο εισαγγελέας Τίγκερ απευθυνόμενος στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο 69χρονος σήμερα Κάρατζιτς χρησιμοποίησε βία και τρομοκρατία για να επιτύχει την απόσχιση ενός εθνικού σερβικού κράτους από την πολυεθνοτική Βοσνία. 

Ιστορίες φρίκης

«Παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πως τους περιμένει ο θάνατος πολλοί από τους άνδρες ήταν τόσο διψασμένοι ώστε φώναζαν “δώστε μας νερό και μετά σκοτώστε μας”. Tους έβγαζαν από τα φορτηγά πέντε τη φορά, τους διέταζαν να ξαπλώσουν στο έδαφος και μετά τους πυροβολούσαν», ήταν τα λόγια του εισαγγελέα περιγράφοντας τα έργα και τις ημέρες του Ράντοβαν Κάρατζιτς. 

Συγγενείς θυμάτων του πολέμου που ήταν συγκεντρωμένοι στις θέσεις του κοινού ανέφεραν στους δημοσιογράφους πως αυτά τα εγκλήματα ήταν η κορυφή του παγόβουνου.


Ράντοβαν Κάρατζιτς (στα δεξιά) και Ράτκο Μλάντιτς το 1993 κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πάλε (πηγή: EPA)

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ολοκληρώνει τη θητεία του αφού προχώρησε σε διώξεις 112 υπόπτων αφότου δημιουργήθηκε το 1993 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Κάρατζιτς είναι ένας από τους τέσσερις υπόπτους που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εδώλιο. Ο στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς είναι άλλος ένας. Μόλις επτά έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ενώ ο Σέρβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεβίωσε προτού ολοκληρωθεί η δίκη του.

Η τελευταία πράξη της δίκης

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Σερβίας υπερασπίστηκε μόνος του τον εαυτό του απορρίπτοντας το δικαστήριο και υποστηρίζοντας ότι είναι ένα εργαλείο του ΝΑΤΟ, οι αεροπορικές επιδρομές του οποίου οδήγησαν στον τερματισμό του πολέμου. 

Αν και η απολογία του Κάρατζιτς αναμένεται την Τετάρτη, από την αρχή αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν επικεφαλής όσων έκαναν τις σφαγές. Το επιχείρημα αυτό το απορρίπτει ο εισαγγελέας. «Υπήρχε μια αλυσίδα διοίκησης από τους προέδρους των δήμων μέχρι τον Κάρατζιτς. Όταν άνθρωποι στους δήμους παράκουαν τις διαταγές από το Πάλε (την πρωτεύουσα των Σερβοβόσνιων), κάποιοι παύονταν από τις θέσεις τους ή υποβάλλονταν σε μια πειθαρχική διαδικασία γνωστή ως “σιδέρωμα”», είπε ο Άλαν Τίγκερ.

*Κεντρική φωτογραφία: Ο Κάρατζιτς οδηγείται στην αίθουσα του δικαστηρίου (πηγή: EPA)

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: x.com/OC_Scanner)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες μετά από σύγκρουση αεροσκάφους με όχημα στο αεροδρόμιο La Guardia

23/03/2026 - 10:05πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προφυλακίστηκε δημοσιογράφος αντιπολιτευόμενης εφημερίδας για «διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών»

23/03/2026 - 9:06πμ
Άρχισε η προσέλευση στη δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Ξεκινά η δίκη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα – Στο εδώλιο 36 άτομα

23/03/2026 - 8:36πμ
Ανθισμένη μαλκόλμια ανάμεσα σε πέτρες, στην Αττική – Επειδή κατά βάθος είναι άνοιξη! (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με βροχερό καιρό ξεκινά η εβδομάδα – Στα ίδια επίπεδα η θερμοκρασία

23/03/2026 - 8:08πμ
Ιρανός εργάτης επισκευάζει δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Shahran μετά από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. 8 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος επεκτείνεται σε ρεύμα και νερό – Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές

22/03/2026 - 11:13μμ
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

22/03/2026 - 9:37μμ
Επιβάτες και κτηνοτρόφοι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 
Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Κτηνοτρόφοι μπλόκαραν το λιμάνι – Πλοίο έφυγε μόνο με επιβάτες

22/03/2026 - 9:15μμ
Το πλοίο MSC Ela με σημαία Παναμά αποχωρεί από το λιμάνι της Αμβέρσας
(φωτ.: EPA / Οlivier Ηoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η σύγκρουση Ιράν-ΗΠΑ: Απειλές για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και φόβοι για παγκόσμιο σοκ

22/03/2026 - 8:27μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Μαθητές των Βριλησσίων θα παρελάσουν στο Αγαθονήσι, μαζί με τα 6 παιδιά του ακριτικού νησιού

22/03/2026 - 8:03μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Νεκρός γνωστός τραγουδιστής – Έφερε μαχαιριές στο στήθος και στα χέρια

22/03/2026 - 7:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Lukas Coch)

Miami Open: Βαριά ήττα για τον Τσιτσιπά

2 λεπτά πριν
Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας θα φιλοξενήσει την εκδήλωση

«Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»: Το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνεύουν στη Βέροια η Σόνια Θεοδωρίδου και η «Πολύμνια»

30 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Οικονομία: Δέσμη τεσσάρων έκτακτων μέτρων στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Σε καύσιμα, λιπάσματα και ακτοπλοϊκά οι ενισχύσεις

59 λεπτά πριν
(Πηγή: «Νόστος» / Χριστίνα Τδαρδίκου)

Μπουένος Άιρες: Η ομογένεια άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας για την 25η Μαρτίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: x.com/OC_Scanner)

Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες μετά από σύγκρουση αεροσκάφους με όχημα στο αεροδρόμιο La Guardia

2 ώρες πριν
Εκπρόσωποι συλλόγων στο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών, από Βούλγαρους και Νεότουρκους. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

«Μαύρο Πάσχα» των Θρακών: Συγκίνηση στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign