pontosnews.gr
Σάββατο, 11/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100+1 χρόνια ζωής μιας ποντιακής οικογένειας στις ΗΠΑ

28/09/2014 - 11:00πμ
100+1 χρόνια ζωής μιας ποντιακής οικογένειας στις ΗΠΑ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η συναρπαστική ιστορία της οικογένειας Γεωργιάδη που έγιναν Σέις, η οποία ξεκίνησε από την Κερασούντα και τα Κοτύωρα.

Κατάγονται από την Κερασούντα και τα Κοτύωρα, αλλά μεγάλωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πάει ποτέ στον Πόντο, αλλά νιώθουν Πόντιοι από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στον κόσμο! 

Οι Σέις είναι μια μεγάλη οικογένεια ποντιακής καταγωγής που ζει και πολλαπλασιάζεται επί αμερικανικού εδάφους τα τελευταία 101 χρόνια, με τα μέλη της να βρίσκονται σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ.  

Ο πρώτος Σέις πάτησε το πόδι του στην Αμερική το 1913 και ήταν ο Ιωάννης Κωνσταντίνος, ο οποίος είχε αισθανθεί ότι κάτι κακό θα συνέβαινε στους Έλληνες χριστιανούς στην Τουρκία. Έτσι σε ηλικία 18 ετών, σύμφωνα με τα οικογενειακά αρχεία που συντηρεί με μανία ο 83χρονος Χάρι Σέις, γιος του Ιωάννη, φθάνει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ένα χρόνο αργότερα τον ακολουθεί ο αδερφός του Χαράλαμπος και το 1920 φθάνουν στις ΗΠΑ οι αδερφές τους Παρθένα και Σοφία που είχαν επιζήσει από τη Γενοκτονία.

Το 1928, ο Ιωάννης επιστρέφει στην Ελλάδα και παντρεύεται την Παρθένα Λαζαρίδου, επίσης ποντιακής καταγωγής από την ίδια περιοχή του Εύξεινου Πόντου, η οποία ζει στη Βέροια. Την παίρνει μαζί του στην Αμερική και από τη Νέα Υόρκη μετακομίζουν στη Φιλαδέλφεια. Η οικογένεια αρχίζει να μεγαλώνει. 

Το 1937 έρχεται στον κόσμο ο Χάρι που σήμερα έχει παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Μεγαλώνοντας με τις ποντιακές αρχές όπου η πατρίδα, η οικογένεια και η θρησκεία είναι υπεράνω όλων, ο Χάρι παθιάζεται με οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Εύξεινο Πόντο. Τη δεκαετία του ΄60 επισκέπτεται τον Πόντο και τότε αρχίζει να συλλέγει μανιωδώς από νομίσματα μέχρι φωτογραφίες από την περιοχή καταγωγής των γονιών του. Σήμερα τα περισσότερα μέλη της δικής του οικογένειας βρίσκονται στο Άπερ Ντάρμπι, στο δυτικό τμήμα της Φιλαδέλφεια.

Κι αν αναρωτιέστε πώς ένας Σέις είναι Πόντιος, ο Χάρι έχει εξήγηση και για αυτό. Το οικογενειακό επώνυμό τους «ήταν Γεωργιάδη που σημαίνει ‘ο γιος του Γιώργου’». Το κράτησαν περισσότερα από 150 χρόνια, μέχρι που ένας Τούρκος άλλαξε το όνομα του παππού του σε «Σέις», το οποίο στα αραβικά σημαίνει «αυτός που φροντίζει τα άλογα» μια και αυτή ήταν η δουλειά του. Σιγά-σιγά, το επώνυμο τους χάθηκε και αντικαταστάθηκε από το Σέις. Πράγμα που όμως δεν αλλάζει και πολλά μια και η ποντιακή ψυχή είναι ίδια όποιο επώνυμο κι αν έχει ο κάτοχός της.

Πέρυσι, οι Σέις συγκεντρώθηκαν στο Άπερ Ντάρμπι για να γιορτάσουν τον έναν αιώνα τους στην Αμερική και κατέγραψαν αυτές τις στιγμές σε ένα βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Cosmos Philly

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση, στην Κοζάνη. Μέλη ποντιακών σωματείων όλης της χώρας συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, τον κορυφαίο θεσμό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Οι 25 χοροί που θα παρουσιαστούν – Όλο το πρόγραμμα

11/07/2026 - 1:05μμ
Πόντιοι μετανάστες από τα Κοτύωρα (Ορντού) στο Κάντον του Οχάιο, γύρω στο 1915, σε παρακάθ' με τη συνοδεία λύρας. Η φωτογραφία αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της πρώτης γενιάς των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ (φωτ.: Ottoman Greeks of the U.S. Digital History Project / Nick Spondyl)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς μια πόλη του Οχάιο έγινε μία από τις μεγαλύτερες ποντιακές εστίες στις ΗΠΑ

11/07/2026 - 10:26πμ
«Κιβωτός Εν Χορώ», 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η πρώτη συνεστίαση της «Κιβωτού του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης»: Το όραμα για τη διάσωση της ποντιακής κληρονομιάς

10/07/2026 - 2:51μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κομνήνιο: Σείστηκε ο γραφικός οικισμός από τους περήφανους χορούς της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στην τελευταία θερινή εκδήλωση

10/07/2026 - 1:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων δεν αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης

9/07/2026 - 8:56μμ
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα τον Μονών Περιστερεώτα (αριστερά) και Βαζελώνα (δεξιά)
ΠΟΝΤΟΣ

Μετά τη Σουμελά, σειρά για Βαζελώνα και Περιστερεώτα; Στην Τραπεζούντα ζητούν την αποκατάσταση των δύο ιστορικών μοναστηριών

9/07/2026 - 12:51μμ
(Πηγή: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Υψηλάντηδες» του Βερολίνου συνάντησαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης: Διαδρομές και δράσεις που δυναμώνουν την κοινή ρίζα

8/07/2026 - 10:48μμ
Στιγμιότυπο από τα «Ακρίτεια 2026» (φωτ.: Facebook /Ένωση Ποντίων Γιαννιτσών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα «Ακρίτεια 2026» κράτησαν ζωντανή την ποντιακή παράδοση στα Γιαννιτσά

8/07/2026 - 11:45πμ
Πριν από τη σέντρα του τελικού της Pontion League (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέναλτι και ποντιακά ντέρμπι: Η Pontion League έφερε τους συλλόγους στο ίδιο γήπεδο

8/07/2026 - 10:08πμ
(Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ποντιακούς χορούς και ζωντανή μουσική ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος χάρισε μια ξεχωριστή βραδιά στη Νέα Ηράκλεια

7/07/2026 - 11:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες για  εμπρηστική επίθεση σε τραπεζικό κατάστημα της Marfin το 2010 (φωτ.: EUROKINISSI)

Μαρφίν: Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στους δύο 42χρονους – Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και το νέο αποδεικτικό υλικό

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pontian Brotherhood of SA Inc./Facebook)

«Παρακάθ’ – Βραδιά στον Πόντο»: Η Ποντιακή Αδελφότητα Νοτίου Αυστραλίας φέρνει την παράδοση στην Αδελαΐδα

24 λεπτά πριν
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην τελετή για την Ημέρα Μνήμης των πεσόντων στρατιωτών και των θυμάτων της τρομοκρατίας, στην Ιερουσαλήμ, στις 20 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Marc Israel Sellem / Pool)

Νετανιάχου: Αγώνας δρόμου για 7 κρίσιμα νομοσχέδια πριν από τις εκλογές – Τα «ανταλλάγματα» για να κρατήσει όρθια την κυβέρνηση

52 λεπτά πριν
Μαζικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: αρχείο EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: Ένταλμα προφυλάκισης για 36 υπόπτους – Στο στόχαστρο δήμαρχος του CHP

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση, στην Κοζάνη. Μέλη ποντιακών σωματείων όλης της χώρας συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, τον κορυφαίο θεσμό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (φωτ.: ΠΟΕ)

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Οι 25 χοροί που θα παρουσιαστούν – Όλο το πρόγραμμα

2 ώρες πριν
Στέλεχος του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύεται στο χειρισμό Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στο Κέντρο Επιχειρήσεων Προσομοίωσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ», στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Πώς εκπαιδεύει ο Ελληνικός Στρατός τους νέους χειριστές drones – Από τον εξομοιωτή στο πεδίο επιχειρήσεων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign