pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100+1 χρόνια ζωής μιας ποντιακής οικογένειας στις ΗΠΑ

28/09/2014 - 11:00πμ
100+1 χρόνια ζωής μιας ποντιακής οικογένειας στις ΗΠΑ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η συναρπαστική ιστορία της οικογένειας Γεωργιάδη που έγιναν Σέις, η οποία ξεκίνησε από την Κερασούντα και τα Κοτύωρα.

Κατάγονται από την Κερασούντα και τα Κοτύωρα, αλλά μεγάλωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πάει ποτέ στον Πόντο, αλλά νιώθουν Πόντιοι από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στον κόσμο! 

Οι Σέις είναι μια μεγάλη οικογένεια ποντιακής καταγωγής που ζει και πολλαπλασιάζεται επί αμερικανικού εδάφους τα τελευταία 101 χρόνια, με τα μέλη της να βρίσκονται σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ.  

Ο πρώτος Σέις πάτησε το πόδι του στην Αμερική το 1913 και ήταν ο Ιωάννης Κωνσταντίνος, ο οποίος είχε αισθανθεί ότι κάτι κακό θα συνέβαινε στους Έλληνες χριστιανούς στην Τουρκία. Έτσι σε ηλικία 18 ετών, σύμφωνα με τα οικογενειακά αρχεία που συντηρεί με μανία ο 83χρονος Χάρι Σέις, γιος του Ιωάννη, φθάνει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ένα χρόνο αργότερα τον ακολουθεί ο αδερφός του Χαράλαμπος και το 1920 φθάνουν στις ΗΠΑ οι αδερφές τους Παρθένα και Σοφία που είχαν επιζήσει από τη Γενοκτονία.

Το 1928, ο Ιωάννης επιστρέφει στην Ελλάδα και παντρεύεται την Παρθένα Λαζαρίδου, επίσης ποντιακής καταγωγής από την ίδια περιοχή του Εύξεινου Πόντου, η οποία ζει στη Βέροια. Την παίρνει μαζί του στην Αμερική και από τη Νέα Υόρκη μετακομίζουν στη Φιλαδέλφεια. Η οικογένεια αρχίζει να μεγαλώνει. 

Το 1937 έρχεται στον κόσμο ο Χάρι που σήμερα έχει παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Μεγαλώνοντας με τις ποντιακές αρχές όπου η πατρίδα, η οικογένεια και η θρησκεία είναι υπεράνω όλων, ο Χάρι παθιάζεται με οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Εύξεινο Πόντο. Τη δεκαετία του ΄60 επισκέπτεται τον Πόντο και τότε αρχίζει να συλλέγει μανιωδώς από νομίσματα μέχρι φωτογραφίες από την περιοχή καταγωγής των γονιών του. Σήμερα τα περισσότερα μέλη της δικής του οικογένειας βρίσκονται στο Άπερ Ντάρμπι, στο δυτικό τμήμα της Φιλαδέλφεια.

Κι αν αναρωτιέστε πώς ένας Σέις είναι Πόντιος, ο Χάρι έχει εξήγηση και για αυτό. Το οικογενειακό επώνυμό τους «ήταν Γεωργιάδη που σημαίνει ‘ο γιος του Γιώργου’». Το κράτησαν περισσότερα από 150 χρόνια, μέχρι που ένας Τούρκος άλλαξε το όνομα του παππού του σε «Σέις», το οποίο στα αραβικά σημαίνει «αυτός που φροντίζει τα άλογα» μια και αυτή ήταν η δουλειά του. Σιγά-σιγά, το επώνυμο τους χάθηκε και αντικαταστάθηκε από το Σέις. Πράγμα που όμως δεν αλλάζει και πολλά μια και η ποντιακή ψυχή είναι ίδια όποιο επώνυμο κι αν έχει ο κάτοχός της.

Πέρυσι, οι Σέις συγκεντρώθηκαν στο Άπερ Ντάρμπι για να γιορτάσουν τον έναν αιώνα τους στην Αμερική και κατέγραψαν αυτές τις στιγμές σε ένα βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Cosmos Philly

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Στάθης Ταξίδης και Χρήστος Εμμανουηλίδης με τις αναμνηστικές πλακέτες (φωτ.: Facebook / Ahepa Hellas District 25)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η ποντιακή διάλεκτος είναι ζωντανή απόδειξη ιστορικής συνέχειας»

29/05/2026 - 8:11μμ
Ο Θεόφιλος Καστανίδης ομιλητής στην κατάμεστη  αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 (φωτ.: Οδυσσέας Ξεριζωτής)
ΠΟΝΤΟΣ

Μακρόνησος 1922-1923: Η άγνωστη τραγωδία 25.000 προσφύγων από τον Πόντο συγκλόνισε την Πάτρα

29/05/2026 - 6:09μμ
Στην Πλατεία Πόντου στον Καρέα για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πέμπτη 28 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Βύρωνα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στον Καρέα τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

29/05/2026 - 3:39μμ
Ο δικέφαλος αετός είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της βυζαντινής παράδοσης. Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»: Το μήνυμα της ΠΟΕ για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29/05/2026 - 2:05μμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά (φωτ.: EUROKINISSI / Γρηγόρης Βακιρλής)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο θρήνος του Πόντου «’Πάρθεν η Ρωμανία» και ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης – Όταν η ποντιακή μούσα συνάντησε τον Αλεξανδρινό

29/05/2026 - 10:00πμ
(Τμήμα του εξωφύλλου του βιβλίου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Πόντος για τα παιδικά μάτια»: Ένα βιβλίο για παιδιά του Δημοτικού που κρατά ψηλά την ελπίδα της μνήμης

28/05/2026 - 11:30μμ
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στο κοιμητήριο του Θρυλορίου (φωτ. αρχείου: Facebook / Athina Nakousi)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο: Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος, θα αναβιώσει το ποντιακό ταφικό έθιμο

28/05/2026 - 10:35μμ
(Φωτ.: Facebook/Argo WN)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τ’ εμέτερον το λεφτοκάρ’» ρίζωσε στο Waiblingen της Γερμανίας ως σύμβολο μνήμης και συνέχειας

28/05/2026 - 9:10μμ
(Η σύνθεση των φωτογραφιών συνοδεύει την ανάρτηση του Κων. Καρακασίδη στο facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά τραγούδια: Η τεχνητή νοημοσύνη και η «γενοκτονία» της ποντιακής διαλέκτου

28/05/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρέμβαση για τη 19η Μαΐου από τον Όμιλο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Χαραλαμπίδης»

28/05/2026 - 4:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νωπογραφία από άγνωστο καλλιτέχνη στην Εκκλησία της Μονής Μολντοβίτσα απεικονίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (πηγή: commons.wikimedia.org)

Η Άλωση αρχίζει από μέσα

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Νέα πρόστιμα στα ΜΜΜ: Έως και 100 ευρώ για τους παραβάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

30 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το 14ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς. Σάββατο 3 Μαΐου 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κατερίνη: Σήμερα το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ – Στη μνήμη του Γεωργίου Παρχαρίδη

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μαύρος καπνός από τη σύσκεψη του Τραμπ με το επιτελείο του για συμφωνία με το Ιράν

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κόρινθος: Τρεις τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Με ευχάριστο καιρό ξεκινά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign