pontosnews.gr
Τρίτη, 21/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΝΦΙΑ: Τα καλά νέα – Ποιοι γλιτώνουν τον έλεγχο από την εφορία

23/09/2014 - 7:45πμ
ΕΝΦΙΑ: Τα καλά νέα - Ποιοι γλιτώνουν τον έλεγχο από την εφορία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

H απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαίδου, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ έφερε καλά νέα σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν τον φόρο τους να μειώνεται αισθητά μετά την τελευταία εκκαθάριση που έγινε το περασμένο Σάββατο. 

Η απόφαση ορίζει ότι σε όσες περιπτώσεις ο φόρος μειώθηκε κατά τουλάχιστον 300 ευρώ λόγω των αλλαγών που έκανε το υπουργείο Οικονομικών τόσο στον τρόπο υπολογισμού του φόρου, όσο και στη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων, δεν θα υποχρεωθούν να περάσουν από το έλεγχο στην εφορία σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις εκκαθάρισης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 της παρούσας δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3β του άρθρου 6 του N. 4223/2013». Αποκωδικοποιώντας την πρόβλεψη, προκύπτει ότι «η εκκαθάριση με βάση το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 της παρούσας» είναι αυτή που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και αφορά στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών αλλά και στα ακίνητα της Κεφαλονιάς. Επίσης, η «μη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3β του άρθρου 6 του Ν. 4223/2013» αναμένεται ότι θα αφορά και στα καινούργια εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν για όσους δικαιούνται έκπτωσης (π.χ πολύτεκνους, ανάπηρους, άτομα που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για έκπτωση κλπ).

Τι θα κερδίσουν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι;

Ανατρέχοντας στην παράγραφο 3β του άρθρου 6, αναφέρονται τα εξής: «Εφόσον, από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης. Εάν, μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης κατά τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια, υποβληθούν νέες τροποποιητικές δηλώσεις, μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, εφόσον από τη δήλωση προκύπτει μείωση φόρου». Άρα στην πράξη, όσοι γλίτωσαν ή θα γλιτώσουν περισσότερα από 300 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ επειδή το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τις προϋποθέσεις χορήγησης εκπτώσεων ή τη μέθοδο υπολογισμού του φόρου για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν θα υποχρεωθούν να περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας. Η πρόβλεψη της απόφασης, εκτιμάται ότι αφορά σε περισσότερους από 150.000 φορολογούμενους.

Τι να προσέξουμε

Όπως προκύπτει από την απόφαση στα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα υπάρχουν ορισμένες «ειδοποιήσεις» από το υπουργείο Οικονομικών τις οποίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Για παράδειγμα αναφέρονται τα εξής:

1.     Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝΦΙΑ − πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση.

2.     Στις περιπτώσεις, στις οποίες η μηχανογραφική εκκαθάριση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1184/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου αναγράφεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής. Αυτή η περίπτωση είναι πολύ σημαντική. Η ΠΟΛ 1184 όριζε ότι η ΓΓΔΕ μπορεί να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ βάσει «παραδοχών» σε περίπτωση έλλειψης στοιχείων Όποιος λοιπόν δει τη σχετική ένδειξη θα πρέπει να ελέγξει το εκκαθαριστικό του καθώς οι «παραδοχές» το ποιο πιθανό είναι ότι δεν θα αποτυπώνουν τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου.

Η απόφαση της κυρίας Σαββαΐδου, περιγράφει και όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκκαθάριση του φόρου που θα προκύψει μετά την υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από την naftemporiki.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Ίσως και αύριο οι ανακοινώσεις

21/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογούμενοι στην ΑΑΔΕ: «Έκρηξη» προσφυγών το 2025 – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

18/04/2026 - 10:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα η αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ – Τι πρέπει να ελέγξετε άμεσα

16/04/2026 - 10:28πμ
«Οικογενειακή φωτογραφία» από την τελετή υπογραφής της Σύμβασης Γεώτρησης για το Block 2 (βορειοδυτικό Ιόνιο), μεταξύ της κοινοπραξίας ExxonMobil - Energean - HELLENiQ Energy και της Stena Drilling στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιόνιο: Υπογράφηκε η σύμβαση για την πρώτη υπεράκτια γεώτρηση μετά από 50 χρόνια

15/04/2026 - 4:51μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Μικρή πτώση τιμών, αλλά η «ζώνη» των 2 ευρώ παραμένει

15/04/2026 - 12:20μμ
Στιγμιότυπο από τη Βαρβάκειο Αγορά, Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάσχα 2026: Τζίρος 1,5 δισ. αλλά λιγότερα προϊόντα στο καλάθι

14/04/2026 - 11:46πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό ευρώ: Οδικός χάρτης για το νόμισμα του μέλλοντος στην Ευρώπη

13/04/2026 - 4:58μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία 2026: «Προσγείωση» ανάπτυξης και άνοδος πληθωρισμού λόγω Μέσης Ανατολής

12/04/2026 - 10:21πμ
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης (Curtain Raiser) στην έδρα του Οργανισμού στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/SHAWN THEW)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: «Συναγερμός» για την παγκόσμια οικονομία λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

9/04/2026 - 6:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τον τρόπο αμοιβής κατά τις αργίες από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα

8/04/2026 - 8:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: x.com / ytirawi)

Λίβανος: Ισραηλινός στρατιώτης βεβήλωσε Εσταυρωμένο – Σφοδρές αντιδράσεις από Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Νετανιάχου

24 λεπτά πριν
Καθαρισμός οικοπέδου (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γρηγόρης Ξανθός)

Καθαρισμός οικοπέδων: Παράταση έως 15 Ιουνίου – Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και τα πρόστιμα που καραδοκούν

52 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Sarah Yenesel)

ΗΠΑ: Υπό αμφισβήτηση η πνευματική διαύγεια και η συγκρότηση του Ντόναλντ Τραμπ

1 ώρα πριν
(Φωτ.lifo.gr)

Λογοκρισία: Όταν η χούντα πετσόκοβε το ελληνικό τραγούδι – Ιστορίες για γέλια και για κλάματα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Οικονομία: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Ίσως και αύριο οι ανακοινώσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign