pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόντιοι και Αρμένιοι μαζί στο «Χρέος» διηγήθηκαν τη Γενοκτονία (φωτο)

2/09/2014 - 3:00μμ
Πόντιοι και Αρμένιοι μαζί στο «Χρέος» διηγήθηκαν τη Γενοκτονία (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το pontos-news.gr βρέθηκε στην πρωτοποριακή εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Μελισσίων και οι αρμένικες κοινότητες σε κεντρική Ρωσία και Αθήνα. 

Στον τοίχο του θεάτρου «Δόρα Στράτου» προβάλλονται σκηνές από την Ματσούκα και από την Τραπεζούντα. Πρόσωπα και μέρη είναι σαν να έχουν ζωντανέψει την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου σε έναν λόφο της Αθήνας που τον φωτίζει ένα φεγγάρι μισό. Η αφήγηση παίρνει σάρκα και οστά μέσω της τεχνολογίας που κάνει τις εικόνες να μοιάζουν με ένα παλιό κινηματογραφικό φιλμ και μια ημερομηνία έρχεται ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια του κοινού: 1915. Είναι η χρονιά που ξεκινά στον Πόντο το κύμα μαζικών διώξεων με τη μορφή των εκτοπίσεων. 

Πόντιοι και Αρμένιοι χορευτές ένωσαν χθες τα βήματα τους και μαζί με τους μουσικούς αλλά και τις δυο αρχιτέκτονες, Μαριλένα Κουβίδη και Ιόλη Μπελεζίνη, αφηγήθηκαν μια κοινή ιστορία τριών χιλιετιών που σημαδεύτηκε από τη Γενοκτονία. «Χρέος» ήταν η πιο απλή λέξη στην οποία η ομάδα της παράστασης κατέληξε προσπαθώντας να περιγράψει τα συναισθήματά της αναφορικά με την ιστορία.

Πρωτεργάτες της κοινής εκδήλωσης που ξεπέρασε τα τετριμμένα, ήταν ο Όμηρος Παχατουρίδης, χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος πολιτισμού της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής και η Αναχίτ Σαριμπεσκιάν πρόεδρος της αρμένικης κοινότητας της Κεντρικής Ρωσίας. Και οι δυο είναι μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO. Και οι δυο, ο καθένας με τη δική του φορεσιά, χόρεψαν χθες στη σκηνή του «Δόρα Στράτου». 

Δωρικοί οι Πόντιοι, λυρικοί οι Αρμένιοι με τις κινήσεις των σωμάτων τους έφεραν μπροστά στα μάτια του κοινού ένα κομμάτι από τον πολιτισμό των δυο λαών. 

Τα ενδιάμεσα μέρη της παράστασης ντύθηκαν από τις εικόνες που προβλήθηκαν: άλλοτε ήταν από την Aργοναυτική Eκστρατεία, άλλοτε ήταν χορευτές σε σκηνές πριν από τον ξεριζωμό και άλλοτε γυναίκες με μαντήλες να κλαίνε. Το χειροκρότημα ήρθε αβίαστα όταν Πόντιοι και Αρμένιοι χόρεψαν μαζί. 

Εκτός από τον χορό και η μουσική μίλησε για την Γενοκτονία. «Αητέντς’ επαραπέτανεν» είπε χθες το ποντιακό τραγούδι, ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια που διηγείται τον ηρωισμό των Ποντίων. 

«Ντλε γιαμάν», που σημαίνει «Η καρδιά μου πονάει», τραγούδησε η Αναχίτ Σαριμπεσκιάν σε έναν παλιό αρμένικο σκοπό που έχει συνδεθεί με την Γενοκτονία. 

Η κορυφαία στιγμή, ωστόσο, της εκδήλωσης ήρθε λίγο πριν από το φινάλε. Στην σκηνή βγαίνει ένα άνδρας που φοράει φέσι και κρατάει γιαταγάνια. 

Αμέσως μετά ένας Πόντιος, με τη χαρακτηριστική φορεσιά του και μαχαίρια στα χέρια χορεύει μπροστά στον άνδρα με το φέσι. Το ίδιο κάνει και ένας Αρμένιος. 

Στο τέλος οι τρεις αγκαλιάζονται και αποχαιρετούν το κοινό. Η «αυλαία» θα πέσει με όλους τους χορευτές επί σκηνής να βγαίνουν σχηματίζοντας με τα δάχτυλα τους το σήμα της νίκης ή της ειρήνης.  

Kείμενο – φωτογραφίες Γεωργία Βορύλλα για pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σεβαστειανών «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» καθάρισαν την αυλή του δημοτικού σχολείου για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς (φωτ.: facebook.com/PontiakosSyllogosSebastianonoPyrrichios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεβαστειανά Πέλλας: Με εθελοντική δράση ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ο ποντιακός σύλλογος «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ»

11/09/2025 - 3:39μμ
(Φωτ. αρχείου: getarchive.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Σχολικές μνήμες από το Φροντιστήριο, διά χειρός Δημήτρη Ψαθά

11/09/2025 - 9:09πμ
Λεπτομέρεια από πίνακα του Νίκου Μαστερόπουλου που περιλαμβάνεται στο video art «Δέηση για τον Πόντο» (φωτ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

10 προς 11 Σεπτεμβρίου 1921: Η νύχτα της σφαγής των νηπίων της Σάντας

10/09/2025 - 11:45μμ
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

89η ΔΕΘ: Ποντιακοί ρυθμοί και γεύσεις πατρίδας στο περίπτερο 5, σε εκδήλωση της ΠΟΠΣ

10/09/2025 - 8:19μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό» που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς στην Ιαπωνία αγάπησαν τους ποντιακούς χορούς και τη λύρα

10/09/2025 - 6:38μμ
(Φωτ.: instagram/syllogos_akrinhs)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με αγιασμό για τη νέα χρονιά θα αρχίσουν οι χοροί στην Ακρινή

10/09/2025 - 1:09μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρήστος Γ. Δημάρχου: Ο Κερασούντιος που εικονογράφησε την καθημερινή ζωή του Πόντου

10/09/2025 - 11:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μαντζιάρης)

Μαρινέλλα: «Δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον» λέει ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Marielle Scott)

Τσάρλι Κερκ: Επικηρύσσεται με 100.000 δολάρια ο δράστης – Το Tik Tok αφαιρεί το βίντεο της δολοφονίας από την πλατφόρμα

7 ώρες πριν
Το ζεύγος Μενέντεζ τον παλιό καλό καιρό, πριν αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς (φωτ. αρχείου: EPA / Ting Shen)

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης 4,5 ετών επιβλήθηκε στη σύζυγο του Μπομπ Μενέντεζ, Ναντίν

8 ώρες πριν

Ψηφιακή Σάντα ΑΜΚΕ: Γιορτάζει έναν χρόνο λειτουργίας με μεγάλο ποντιακό γλέντι

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Γαύδος: Το πρώτο κουδούνι χτύπησε για μόλις μία μαθήτρια

9 ώρες πριν
«Οι τέσσερις εποχές», έργο του ελληνικής καταγωγής Καναδού ζωγράφου Yehouda Chaki (πηγή: Liquidwords / commons.wikimedia.org)

ΕΜΥ: Το καλοκαίρι συνεχίζεται, κάποια στιγμή όμως θα έρθουν η Adel, ο Byron και ο Leonidas

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign